Večernji list - Hrvatska

Mr. Dax: Problem je Kina i najveći balon u ekonomskoj povijesti

Augustinov­ić: U razdoblju rasta izostala je značajnija korekcija tržišta pa se ovaj posljednji pad može promatrati u tom kontekstu

- luka.capar@vecernji.net Luka Capar ZAGREB

Nakon relativno dugog razdoblja stabilnost­i i rasta svjetska tržišta kapitala ponovno su zbog negativnih vijesti došla u središte pozornosti. Na Wall Streetu su u ponedjelja­k Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od četiri posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1600 bodova, najviše u povijesti.

Držati Kinu na oku

U utorak ujutro reagiralo je i europsko tržište, pa je i njemački burzovni indeks Dax zabilježio pad, no tijekom dana se oporavio. Analitičar­i smatraju kako je oštar pad tih indeksa posljedica strahovanj­a ulagača od rasta inflacije i kamata i određena poruka Donaldu Trumpu koji se voli hvaliti kao spasitelj tržišta kapitala. Već su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale nakon što su objavljeni podaci o snažnom rastu zaposlenos­ti i plaća u SAD-u. To bi, naime, moglo potaknuti rast potrošnje, a time i inflacije, smatraju stručnjaci, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa. Dirk Müller, jedan od najpopular­nijih njemačkih burzovnih stručnjaka koji pod pseudonimo­m Mr. Dax često daje savjete vezane uz trgovanje vrijednosn­im papirima, u razgovoru za Focus upozorio je kako je situacija ozbiljna zbog načina trgovanja dionicama, a posebno zbog situacije vezane uz Kinu. – Postoji mišljenje osoba koje trguju na burzama kako cijene mogu samo rasti, što je vrlo opasno. Također, pohlepa kojom se pojedinci vode pretvorila je originalnu ideju predviđanj­a i ulaganja u dionice u svojevrsni oblik kladionice. Kao da smo u nekom kasinu – kazao je za Focus Müller. Najveći problem za Mr. Daxa predstavlj­a Kina koja je, prema njegovu mišljenju, trenutačno najveći rizik na tržištu kapitala. – U Kini imamo najveći balon u ekonomskoj povijesti uopće. To bih vam opisao ovako, zamislite luksuznu vilu u kojoj imamo ludu zabavu. Problem nastaje kada znamo da je vila smještena u San Franciscu i to iznad rascjepa San Andreas. Problem znamo, no nemamo razloga trenutačno prekidati zabavu. Ostaje nam pratiti izvješća seizmologa, a kad počinje podrhtavat­i, vrijeme je za bijeg – objasnio je Mr. Dax za Focus. Analitičar tržišta kapitala u Erste banci Anto Augustinov­ić za Večernji list pak kaže kako je zasad prerano govoriti o krizi realnog sektora.

Nema krize realnog sektora

– Razlog za burzovna kretanja posljednji­h dana proizlazi iz vrlo dugog i jakog pozitivnog trenda na američkim dioničkim tržištima, koja su u više navrata dostizala rekordne vrijednost­i indeksa, i to na krilima optimistič­nih očekivanja o ekonomiji i zaradama kompanija. U tom je razdoblju izostala značajnija korekcija tržišta, čak i nakon promjene smjera monetarne politike, pa se ovaj posljednji pad može promatrati u tom kontekstu. Zasad ne bismo govorili o krizi realnog sektora, jer su ekonomski pokazatelj­i i dalje vrlo dobri, već je ponajprije riječ o reviziji očekivanja sudionika na financijsk­im tržištima s obzirom na trenutačne valuacije i poteze koje bi središnje banke mogle vući u budućnosti – objašnjava Augustinov­ić.

Kina je kao vila iznad rascjepa San Andreas, zasad nema opasnosti, ali treba je držati na oku

 ??  ?? Dow Jones je u jednom trenutku bio u povijesnom minusu od 1600 bodova
Dow Jones je u jednom trenutku bio u povijesnom minusu od 1600 bodova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia