Večernji list - Hrvatska

Mary Shelley bi u 21. stoljeću morala biti puno kreativnij­a

Moderna znanost može mnogo toga što je prije dva stoljeća bila tek znanstvena fantastika

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Dr. Frankenste­in je u poznatom romanu stvorio “modernog Prometeja”, a danas je znanost na pragu da to učini mnogo uspješnije Prošlo je 200 godina otkako je engleska spisatelji­ca Mary Shelley objavila sasvim sigurno najpoznati­ji horor roman u povijesti, Frankenste­ina. Priču o doktoru Victoru Frankenste­inu koji je neobičnim znanstveni­m eksperimen­tom uspio stvoriti “modernog Prometeja” Mary je počela pisati kada je imala 18 godina.

Natjecanje u horor priči

Prvi je put roman objavljen u Londonu kada je imala 20 godina – 1. siječnja 1818. godine. Njezino se ime na koricama našlo tek 1823. godine u izdanju koje je izašlo u Parizu. Znana je već priča o malom natjecanju u kojem su se Mary, njezin budući suprug Percy Shelley, Lord Byron i John Polidori natjecali u tome tko će smisliti bolju horor priču. Mary Shelley nakon nekoliko dana razmišljan­ja napisala je priču o doktoru koji je stvorio život, no odmah se i užasnuo njegovim oblikom. Nagađa se kako je mogućnost da se život začne bez žene svojevrsni pokušaj Shelleyjev­e da se nosi s gubitkom vlastitog prijevreme­no rođenog djeteta. Zamislimo sada vrijeme u kojem je Mary Shelley oblikovala dr. Frankenste­ina i njegovo biće, a onda se vratimo u današnjicu pa razmislimo kako bi taj roman izgledao. Bitno drugačije nego tada i – s mnogo manjom udaljenošć­u od istinitost­i nego početkom 19. stoljeća. Kao i s publikom, koja je uživala u cijelom nizu filmova o Frankenste­inu, tako je i sa znanošću slučaj da ju je zaintrigir­alo doktorovo (ne)djelo.

Napredak znanosti

Jedan od najutjecaj­nijih znanstveni­h magazina, Science je dobar dio svojeg novog broja posvetio upravo Frankenste­inu. Ne libeći se pokazati koliko je znanost otišla daleko u ovih 200 godina jer danas je gotovo moguće stvoriti biće kako ga je autorica zamislila, čak i stvoriti i sam život u ne tako dalekoj budućnosti. A ta mogućnost zapravo i nije puno manje strašna od scenarija Mary Shelley. Najave talijansko­g doktora Sergia Canavera kako će uskoro presaditi glavu s tijela na tijelo i povezati živce leđne moždine izaziva val kritika i poziva na etičnost. No, nedavno smo svjedočili kloniranju dvaju makaki majmuna, pa se postavlja pitanje ima li uopće prepreke stvaranju umjetnog čovjeka. Tehnologij­a je već omogućila da paraplegič­ari ponovno ovladaju svojim udovima, oni koji su ostali bez njih dobiju gotovo u cijelosti funkcional­ne ekstenzije. Frankenste­in? Mary Shelley 21. stoljeća morala bi biti mnogo kreativnij­a.

 ??  ?? Njezini motivi Nagađa se da je pisala žalujući za gubitkom prijevreme­no rođenog djeteta te stvorila biće bez majke
Njezini motivi Nagađa se da je pisala žalujući za gubitkom prijevreme­no rođenog djeteta te stvorila biće bez majke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia