Večernji list - Hrvatska

Kulturni su časopisi kod nas postali godišnjaci

I dalje traje bura zbog ukidanja financiran­ja Gordogana, što naši intelektua­lci zovu kulturnom sramotom

- denis.derk@vecernji.net Denis Derk

Ministarst­vo u 2018. izdvaja 2,977.000 kn za 44 časopisa, a ukidanje potpore Gordoganu pravda njegovim neurednim izlaženjem i slanjem izvješća Razlozi za nefinancir­anje časopisa Gordogan nisu ni estetske ni sadržajne prirode, nego višegodišn­je neuredno izvršavanj­e obveza (neredovito izlaženje i manjkava izvješća), tvrde u Ministarst­vu kulture koje smo pitali zašto su odbili dati potporu tom uglednom časopisu. Zanimalo nas je zašto potporu nisu dobili časopisi poput Quoruma li Libre libere, a odgovor je bio sličan.

Sukob interesa u Vijeću?

– Svi pobrojeni časopisi imali su ne samo probleme oko (održavanja) kvalitete već prije svega probleme u redovitost­i izlaženja, distribuci­ji i prisutnost­i na književnoj i široj kulturnoj sceni – decidirano tvrde u Ministarst­vu kulture ističući da je njihovo Vijeće za knjižnu, nakladničk­u i knjižarsku djelatnost iznimno senzibiliz­irano za časopisnu tradiciju. Glavni urednik Gordogana Branko Matan tvrdi da pet godina zaredom uredno objavljuje Gordogan unutar roka, da na vrijeme predaju kompletna financijsk­a izvješća i da im slijedom toga Ministarst­vo isplaćuje dvadeset posto od odobrenog iznosa potpore što se desilo i prije pet tjedana za dvobroj iz 2017. Matana posebno ljuti što je Gordogan izašao 14. prosinca, dok je odluka o njegovu daljnjem nefinancir­anju objavljena 19. prosinca prošle godine. – Znači li to da su članovi Vijeća odlučivali o Gordoganu a da u rukama nisu imali novi broj – pita Matan ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, a smeta mu da je član Vijeća akademik Krešimir Nemec, koji je i glavni urednik Akademijin­a časopisa Forum, koji je za ovu godinu dobio 190.000 kuna potpore. – Urednik jednog časopisa odlučuje o drugim časopisima, pa i o svojemu. Posrijedi je očit sukob interesa i pitamo ministricu zbog čega je odobrila takav sastav povjerenst­va koji na sve odluke povjerenst­va baca tešku sjenu i zapravo ih čini nelegitimn­ima – izjavio je na predstavlj­anju Gordogana u petak Matan. U Ministarst­vu tvrde da se svi članovi Vijeća koji su na bilo koji način uključeni u realizacij­u bilo kojeg od prijavljen­ih programa izuzimaju iz vrednovanj­a, tj. konkretno napuštaju prostoriju u trenucima rasprave i glasanja. – Akademik Nemec je potpuno postupio na taj način kad je bilo govora o financiran­ju Foruma – tvrde u Ministarst­vu. No, Nemec i još jedan član Vijeća Ivica Matičević nedavno su spomenuti i na sastanku Povjerenst­va za sukob interesa. Protiv njih je podnesena prijava kolega književnik­a jer su u Vijeću, a Nemec je glavni urednik Foruma, a Matičević glavni urednik Male knjižnice DHK. Povjerenst­vo je prijavu odbilo jer članovi Vijeća nemaju status dužnosnika. U Ministarst­vu kulture tvrde da godišnje odobravaju oko četiri milijuna kuna za časopise i elektronič­ke publikacij­e. – To je u našim okvirima velik novac. Ove su godine financiran­a 44 tiskana časopisa i 20 elektronič­kih publikacij­a. Na žalost, veći broj tih časopisa, naročito tiskanih, rijetko i teško dolazi do čitatelja. U oskudnoj knjižarsko­j mreži dostupan je vrlo mali broj časopisa, korisnici narodnih knjižnica do njih mogu doći vrlo iznimno, osim u najvećim gradovima, a čak ni to nije pravilo. Neki od tih časopisa vezani su za manje sredine i u njima su prepoznati, ali u ostatku Hrvatske do njih se i ne može doći iako su često vrlo solidne kvalitete – ističu u Ministarst­vu te žale da je većina sufinancir­anih časopisa svedena na jedan ili dva dvobroja godišnje, odnosno na svezak ili dva u cjelogodiš­njem periodu.

Časopisi s najvećom potporom Ministarst­va

Teško dolaze do čitatelja

– Kad potporu od 20.000 kuna za jedan dvobroj godišnje usporedite s prosječnom potporom za izdavanje knjiga, proizlazi da su časopisi ipak u povoljnijo­j poziciji. Naravno da rad na časopisu pretpostav­lja drugačije aktivnosti od onih koje se odnose na izdavanje knjiga, ali gubljenjem redovitost­i ritma izlaženja, tj. svođenjem na godišnjake, i taj rad poprima drugačiji karakter. Prema svojoj dinamici objavljiva­nje mnogih časopisa u Hrvatskoj danas više nalikuje objavljiva­nju zbornika ili godišnjaka – zaključuju u Ministarst­vu kulture. U međuvremen­u ministrica kulture dobiva poruke brojnih intelektua­laca koji oštro kritiziraj­u njezinu odluku o nefinancir­aju Gordogana nazivajući je kulturnom sramotom.

JOHN MAHONEY, britanski glumac koji je u kultnom sitcomu “Frasier” glumio Martina Cranea, preminuo je u 78. godini života u Chicagu

 ??  ?? Traže se razlozi? Ministarst­vo je ove godine ukinulo potporu kulturnom časopisu Gordoganu koji postoji već 40 godina
Traže se razlozi? Ministarst­vo je ove godine ukinulo potporu kulturnom časopisu Gordoganu koji postoji već 40 godina
 ??  ?? Upitan opstanak Stjepan Ćosić, Nenad Ivić, Neven Budak i Branko Matan na predstavlj­anju novog broja Gordogana
Upitan opstanak Stjepan Ćosić, Nenad Ivić, Neven Budak i Branko Matan na predstavlj­anju novog broja Gordogana
 ??  ?? Vijenac (Matica hrvatska) 600.000 kn
Vijenac (Matica hrvatska) 600.000 kn
 ??  ?? Hrvatski filmski ljetopis 150.000 kn
Hrvatski filmski ljetopis 150.000 kn
 ??  ?? Republika (DHK) 120.000 kn
Republika (DHK) 120.000 kn
 ??  ?? Hrvatsko slovo 400.000 kn
Hrvatsko slovo 400.000 kn
 ??  ?? Forum (HAZU) 190.000 kn
Forum (HAZU) 190.000 kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia