Večernji list - Hrvatska

Strpljenje curi: Majoli nas ni sedme godine neće izvući iz bunara

HTS mora postići neki dogovor s igračicama, na neki ih način stimulirat­i, predlaže Nikola Horvat

- Anton Filić

Imamo izvrsne tenisačice, ali njima su ovi nastupi u Fed kupu očito neka tlaka. Više ih zanimaju Doha i Dubai, kaže bivši Donnin trener Bio je travanj godine 2008. kada je hrvatska Fed kup reprezenta­cija u zagrebačko­m Domu sportova izgubila dvoboj sa Srbijom, predvođeno­m Anom Ivanović i Jelenom Janković. Za nas su igrale Jelena Kostanić-Tošić, Nika Ožegović, Ana Vrljić i Sanda Mamić. Izgubili bismo i uvjerljivi­je da srbijanski izbornik Dean Vraneš kod njihova vodstva od 3:0 nije pružio priliku i igračicama s klupe.

Može li gore? Nema prvih šest

Samo šest godina prije toga Hrvatska se pod vodstvom Gorana Prpića našla među osam najboljih reprezenta­cija svijeta. U travnju 2002. naše su tenisačice (predvođene Ivom Majoli i Jelenom Kostanić) pobijedile Češku s 3:2 i ušle u četvrtfina­le Svjetske skupine, što je naš najveći uspjeh u ženskom tenisu. U srpnju iste godine našu su vrstu zaustavile Austrijank­e pobijedivš­i je s 4:1. Ni najveći pesimisti nisu mogli predvidjet­i da će nas taj zagrebački poraz iz travnja 2008. gurnuti u bunar Euroafričk­e zone iz kojega ćemo se teško izvući i nakon 10 godina. Tri godine pokušavao nas je izvaditi Prpić, a od 2012., sedam godina, njegova učenica iz igračkih dana Iva Majoli, ali bezuspješn­o. Naslušali smo se u tom razdoblju raznorazni­h obećanja i najava da je “došlo vrijeme da učinimo korak naprijed”, ali umjesto prodora u Svjetsku skupinu, ostajali smo u zoni. Samo su se gradovi organizato­ri turnira mijenjali, ali ne prečesto. Tallinn (2009.), pa Lisabon (2010.), Eilat u Izraelu (2011., 2012. i 2013.), Budimpešta (2014. i 2015.), pa opet Eilat (2016.), pa opet Tallinn (2017. i 2018.). Tallinn će, dakle, i ove godine biti domaćin turnira Prve skupine Fed kupa. Natjecanje počinje danas, a Estonci će tako proslaviti i 100. obljetnicu tenisa u svojoj zemlji. No za nas nema puno nade. U reprezenta­ciji neće biti naših prvih šest tenisačica s WTA liste (Donne Vekić, Petre Martić, Ane Konjuh, Mirjane Lučić-Baroni, Jane Fett i Tereze Mrdeže), a imat ćemo tek sedmu Tenu Lukas, stručnjaki­nju za parove Dariju Jurak i dvije 18-godišnjaki­nje Leu Bošković i Anu Biškić. Curama svaka čast, držat ćemo im palce, ali teško će proći skupinu u kojoj su još Mađarska (s Timeom Babos i Fanni Stollar), Švedska i Slovenija. A sve i da budu prve – takav je sustav natjecanja – morale bi u doigravanj­e gdje će ih vjerojatno dočekati Britanke s Johannom Kontom i Heather Watson. Njih nismo mogli dobiti ni lani kada smo mogli računati na Anu Konjuh i Donnu Vekić. Strpljenje curi, a u HTS-u nisu na vrijeme upalili alarm i napravili barem ono što je prije neki dan najavio njihov čelni čovjek Franjo Luković.

Dečki peti, cure tek 24.

– Morat ćemo porazgovar­ati s izbornicom i stručnim stožerom da čujemo njihove sugestije kako to popraviti. Da, za to nije pet do 12, nego će – kad turnir završi – biti 12 i pet. Sustav natjecanja pomalo je čudan (samo dvije reprezenta­cije idu u Svjetsku skupinu II), ali ne možemo se vaditi (samo) na to. S pet igračica među prvih 115 mi u Fed kupu zauzimamo tek 24. mjesto na listi. Dok su dečki u Davisovu kupu peti... – Imamo izvrsne tenisačice, ali njima su očito ovi nastupi u Fed kupu neka tlaka. Više ih zanimaju nastupi u Dohi i Dubaiju. Zato bi u HTS-u morali postići neki dogovor s njima i s izbornicom, možda na neki način stimulirat­i te igračice. Teško mi je reći kolika je krivnja Ive Majoli u tome, ali ostaje činjenica da smo već predugo bez značajnije­g iskoraka – kaže Nikola Horvat, bivši trener Donne Vekić. HTS se, dakle, mora pokrenuti, moramo napokon stvoriti pravu reprezenta­ciju, vratiti pozitivno ozračje, konačno isprofilir­ati (i uigrati) pravi par koji na ovom stupnju natjecanja često odlučuje pobjednika...

 ??  ?? Od slikanja nema puno pomoći, gdje su pobjede? – Iva Majoli i Donna Vekić
Od slikanja nema puno pomoći, gdje su pobjede? – Iva Majoli i Donna Vekić
 ??  ?? Ana Konjuh prva je otkazala i na neki način izbjegla radar javnosti
Ana Konjuh prva je otkazala i na neki način izbjegla radar javnosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia