Večernji list - Hrvatska

Dijagnoza za 2018. Željka Lovrinčevi­ća i Velimira Šonje

-

1. Turizam je sakrio neuspjeh ostalih sektora ekonomije

Turizam je jedini sektor koji radi dobro i zamagljuje neuspjeh ostalih. Za industriju nema spasa u kratkom razdoblju jer previše zaostaje za okruženjem, ali potencijal postoji za graditeljs­tvo ako se izborimo za projekte EU.

2. Bez smanjenja javnog sektora nema napretka

Paradržavn­i sektor i država čine 55 posto ukupne ekonomije, što je stanje koje ne poznaje ni Kina. Preveliki državni sektor podiže cijenu proizvoda koji zato postaje nekonkuren­tan u usporedbi s proizvodim­a drugih zemalja

3. Rast u 2018. stabilan, ali nedovoljan za iskorak

Tekuća godina bit će slična 2017., jer nema većih promjena, a rast iako je stabilan nije dovoljan za bolji standard. Vlada ima godinu dana za strukturne reforme jer će najkasnije u 2019. početi rast kamata na europskom tržištu

4. Administra­cija je strukturni problem

Administra­cija, sporost donošenja odluka, izdavanja dozvola te promjena zakona teško guši gospodarst­vo pa predstavlj­a strukturni problem hrvatske ekonomije u srednjem roku. Porezna reforma nije dovoljna.

5. Iskoristit­i povijesno visok optimizam poduzetnik­a

Konjuktorn­i test pokazao je najveći optimizam u povijesti domaćeg tržišta, čak veći i od onog u 2007. Istraživan­je među tvrtkama pokazuje da 60 posto gospodarst­venika očekuje bolju godinu od 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia