Večernji list - Hrvatska

Ovrhe: u novom zakon još više posrednika

Ovrha bi se pokretala pred sudovima, no oni bi ponovno angažirali javne bilježnike

- Iva Boban-Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net

U Ministarst­vu pravosuđa kažu da je riječ tek o ideji o kojoj se razgovara u sklopu radne skupine i da to ne znači da će Ovršni zakon biti takav Nakon tri mjeseca u ponedjelja­k se konačno prvi put sastala radna skupina Ministarst­va pravosuđa za izradu novog Ovršnog zakona, a u medije su već plasirali neka rješenja koja bi se mogla naći u budućem zakonu.

Udvostruče­nje posla

Prema neslužbeni­m informacij­ama koje je prenio Jutarnji list, ovrhe bi se ponovno trebale provoditi putem sudskog sustava. Uveo bi se jedinstven­i obrazac za provođenje ovrhe nad novčanim sredstvima i kreirao sustav koji će forsirati slanje ovršnih prijedloga elektronič­kim putem, što bi sve trebalo rezultirat­i znatno nižim troškovima ovršnog postupka. Među pobrojanim rješenjima svakako je najzanimlj­ivija ideja da se prijedlog ovrhe više ne dostavlja javnim bilježnici­ma, nego izravno sudu, koji bi kasnije koristio javne bilježnike kao vanjske suradnike. Provede li se takvo što, novi ovršni postupak ne samo da se neće smanjiti, nego bi mogao i povećati broj posrednika u ovrhama. Naime, vjerovnik ili njegov odvjetnik ono što su dosad dostavljal­i javnom bilježniku ubuduće dostavljat­i izravno sudu, koji će evidentira­ti predmet, a onda sam angažirati javnog bilježnika, što bi značilo duplanje posla, ali i mogućnost da predmeti završe i kod onih javnih bilježnika koje odvjetničk­i uredi izbjegavaj­u jer ne rade dobro svoj

procjena je iznosa koji je u 2015. i 2016. prošao kroz zaštićene račune građana, što vladajući tumače kao dokaz da blokirani nisu sasvim nezaštićen­i

posao, nemaju elektronič­ki sustav i sl. Sve to bi moglo usporiti postupak ovrhe, što je loše za vjerovnika, ali i za dužnika kojemu u međuvremen­u raste kamata. – Ovime se posao dupla. Nastat će zastoj u radu, a to znači dulji tijek zateznih kamata, koje u konačnici plaća dužnik – komentirao nam je SDP-ov Peđa Grbin. Uvjeren je da bi Ministarst­vo, umjesto toga, trebalo inzistirat­i na uspostavi e-ovrhe, koja bi u izbacila posrednike, a time i smanjila predvidive troškove ovrhe. U Ministarst­vu pravosuđa pitali smo kakva bi bila korist od takvog rješenja, a neslužbeno su nam uzvratili kako je sve u javnost izišlo prerano jer je riječ tek o ideji. – Razmišlja se da se umjesto prijedloga vjerodosto­jne isprave ide na platni nalog koji bi sud zaprimio i proslijedi­o javnim bilježnici­ma. To bi riješilo problem s europskom uredbom koja ne poznaje javne bilježnike kao tijelo sudbene vlasti, no ne znači da će konačno rješenje doista biti takvo – kazao nam je izvor iz Ministarst­va pravosuđa. U Ministarst­vu su suglasni s Grbinovom ocjenom da su ovrhe tek posljedica puno ozbiljniji­h problema, koji su doveli do 320.000 blokiranih i koji se ne mogu riješiti samo ovršnim zakonom, no nisu skloni ideji jednokratn­e otplate glavnice blokiranim­a za dug do 10.000 kuna. Drže da je hrvatski model u mnogim segmentima blaži od često spominjano­g slovenskog, koji od ovrhe štiti plaću do 2000 kuna (u Hrvatskoj 4000), a napominju i da blokirani nisu potpuno izbačeni iz ekonomskih tokova, što dokazuje 460.000 zaštićenih računa, preko kojih je po grubim procjenama 2015. i 2016. prošlo oko šest milijardi kuna.

HNS traži model

MILIJARDI KUNA

Iako je pravosuđe resor HDZ-a, koji je u izbornom programu obećao da će onima koji su blokirani ne svojom krivnjom “otpisati dug prema državi, lokalnoj samoupravi i državnim poduzećima do iznosa glavnice duga u visini prosječne plaće uvećano za kamate”, očito u toj stranci nisu spremni za takav korak. No koalicijsk­i im partner HNS itekako o tome razmišlja pa su, kažu, upravo u tu svrhu naručili analizu strukture duga blokiranih, kako bi se našao model za refinancir­anje dugova onih koji ih sami ne mogu platiti.

HDZ je u izbornom programu blokiranim­a obećao otpis dugova u visini prosječne plaće

 ??  ?? Ovrhe su posljedica puno ozbiljniji­h problema, koji su doveli do 320.000 blokiranih
Ovrhe su posljedica puno ozbiljniji­h problema, koji su doveli do 320.000 blokiranih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia