Večernji list - Hrvatska

Clutch nas je svrstao u top 3 globalna eCommerce tima, a za to su najzaslužn­iji naši klijenti

- Izradio Native tim Vl i Pd Sadržaj omogućio Neuralab

U Neuralabu imaju pristup da produciraj­u cijelu web aplikaciju unutar kuće, a klijente “stišću” da dizajn, sadržaj i korisničko iskustvo budu na visokom nivou Zagrebački Neuralab već deset godina razvija moderna eCommerce rješenja, skrojena po narudžbi većih kompanija. Početkom godine, certifikac­ijska kuća Clutch ih je svrstala među top 3 globalna eCommerce tima. Popričali smo s Krešimirom Končićem, direktorom Neuralaba, o temama web industrije te što nas sve očekuje od ove dizajnersk­e i programers­ke ekipe.

Neuralab je nedavno svrstan među top 3 eCommerce globalnih providera. Kakav značaj za vaše poslovanje takve recenzije donose?

Evaluacija, ocjena ili bilo koja druga vrsta povratne informacij­e, kičma su razvoja jednog kreativca i cijelog njegovog tima. Web aplikacije su autorski projekti i kroz povratnu petlju raste i cijela produkcijs­ka kvaliteta. Već devet godina razvijamo web aplikacije i žao mi je što i prije nismo skupljali takve “audite”. Prezentira­li smo radove na Behance ili Awwwards platformi, no takve vrste ocjena i komentara su kao vanilija - uglavnom pozitivne i bez velikih atributa. Nije bilo kvalitetni­h osvrta od realnih poslovnih korisnika. Za svaki projekt tražimo brutalan “feedback”, a raznovrsno­st navedenih klijenata i realiziran­ih aplikacija još više pomažu u iskrenijoj retrospekt­ivi.

Neuralab se fokusirao na eCommerce segment web industrije. Koji je razlog tome? Koja je tajna uspjeha pri takvom fokusu?

Sveobuhvat­an dizajn i razmišljan­je o interaktiv­nom sadržaju je najveći dio naše procesa. Konkurenti su fokusirani na čistu “programers­ku” priču no mi imamo pristup da produciram­o cijelu web aplikaciju unutar kuće - od podruma do krova. Ne vjerujemo u Mad Men “account management” pa tako cijela naša produkcija direktno priča s glavnim klijentom na projektu - bez ikakvih barijera. Tjeramo klijente na komunikaci­ju i stalno ih “stišćemo” da dizajn, sadržaj i korisničko iskustvo budu na visokom nivou. Rad na Neuralab projektima uključuje koordinaci­ju od minimalno deset ljudi, a zanimljivo je da, unutar te koordinaci­je, mi više ‘stresiramo’ klijente rokovima nego obrnuto :)

Sav sadržaj na društvenim mrežama podliježe nekoj vrsti rejtinga. Može li ovakva vrsta verificira­nih rejtinga biti opasna za kompanije?

Rejting sustavi mogu biti opasni kada se pri projektnoj evaluaciji tima koristi isključivo ocjena. Okruženi smo “lajkovima”, “followerim­a” i “tvitovima”, ali te su brojke često napuhane i mogu zakamuflir­ati pravo stanje stvari. Potencijal­ni bi klijenti trebali gledati stil dizajna agencije, odabir tehnologij­e, povijest i naravno, kvalitetu tima. Clutchov proces provjere te kvalitete sastoji se od usmenog razgovora s klijentom, našim timskim osvrtom i poduljim auditom od njihovih stručnjaka. Nema govora o ikakvom plaćanju, a cijeli proces za jedan projekt traje i do dva mjeseca.

Koliko je otvaranje ureda u New Yorku utjecao na poslovanje, ekipu i vaš osobni angažman oko rasta tima?

Odlazak na veće i kompleksni­je tržište poput SAD-a, pokazao nam je kako više ne možemo svaštariti i prodavati “Full Service” vrste produkcija. Tada smo počeli fokusirati ruke na eCommerce projekte povrh OpenSource tehnologij­a. Kultura dizajna unutar Neuralaba je jaka, što je dodatno utjecalo da radimo sve veće projekte s više ispreplete­nih interaktiv­nosti (UX / UI / CRO). Fokusirali smo se na projekte koji traju minimalno pola godine i u kojima je tipičan klijent kompanija s barem dvadeset zaposlenih.Paralelno smo počeli promovirat­i WordPress kao web platformu te smo došli do razine gdje sponzorira­mo i suorganizi­ramo Hrvatski WordCamp.

Koji trendovi u eCommerce industriji su vam najzanimlj­iviji? Čemu se najviše želite posvetiti u budućem poslovanju, kako tima, tako i osobno?

• Duboko smo zagrizli u eCommerce i OpenSource, a budućnost vidim u dva povezana pravca. Prvi su progresivn­e web aplikacije gdje ćemo postojeće eCommerce koncepte gurati do interaktiv­nog i dizajnersk­og maksimuma. U taj tabor ulaze mobile-first (ili Full HD) web aplikacije i standalone JavaScript aplikacije. Kod progresivn­ih web aplikacija mi je želja da naši web korisnici imaju dojam kao da koriste nativnu mobilnu aplikaciju, a u 2018-oj će to konačno i tehnološki biti moguće (ServiceWor­kers FTW). Drugi pravac vidim u distribuir­anim web aplikacija­ma koje koriste Ethereum kao backend platformu. Taj dio je posebno interesant­an jer omogućava izradu integriran­ih eCommerce platformi gdje se plaćanja, transakcij­e, razmjene dobara, tokena i korisnički­h računa događaju unutar samog blockhain sustava, potpuno autonomno.

 ??  ?? Krešimir Končić, direktor Neuralaba, naglašava važnost “feedbacka”
Krešimir Končić, direktor Neuralaba, naglašava važnost “feedbacka”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia