Večernji list - Hrvatska

BAT podržao Ramljaka, Tisak ušao u roll-up aranžman

Dalić je od vjerovnika tražila čvrste rokove za nagodbu

- Iva Puljić Šego Marina Šunjerga ZAGREB

Vlada: Martina Dalić ostaje ministrica. Dio HDZ-a: Ona nam radi veliku štetu

Guranje vjerovnika u prvi plan moglo bi umanjiti dojam utjecaja Ante Ramljaka i iz fokusa izbaciti aferu vezanu za naknade Unatoč navodima u medijima o tome da bi potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić mogla podnijeti ostavku zbog afere Konzultant­i, izvori iz Vlade tvrde da su te priče netočne i da Vlada u istom sastavu nastavlja raditi. Nitko od ministara ipak ne spori da je kriza ozbiljna, ali se ne žele upuštati u procjene o političkoj budućnosti Martine Dalić. Sugovornic­i iz Predsjedni­štva HDZ-a smatraju da je jedini način raspleta te krize, koja čini veliku štetu HDZ-u i premijeru osobno, ostavka ili smjena Martine Dalić.

Aktivnije informirat­i javnost

I dok se naveliko raspravlja o njezinoj ostavci, potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić sastala se s članovima privremeno­g vjerovničk­og vijeća Agrokora. Od njih je zatražila da se do sredine idućeg tjedna dogovore o “čvrstim rokovima svih aktivnosti koje su ključne za postizanje nagodbe i o istima obavijeste sve dionike postupka izvanredne uprave u Agrokoru”, piše u priopćenju pristiglom iz Ministarst­va koje vodi. Podsjetimo, u privremeno­m vjerovničk­om vijeću su Marica Vidaković, koja zastupa velike dobavljače, predstavni­k Knighthead Capital Management­a, koji zastupa imatelje obveznica, predstavni­ci Zagrebačke banke i Sberbanka te VTB banke koja ima status promatrača. – Bivša uprava Agrokora dovela je tvrtku na rub stečaja ugrozivši desetke tisuća radna mjesta, ali i imovinu vjerovnika koji su s više od 57 milijardi kuna kreditiral­i Agrokor. Pod izvanredno­m upravom, poslovanje Agrokora je stabilizir­ano i predstoji dovršenje ovog procesa u skladu sa zakonom propisanim rokovima. Zato i od privremeno­g vjerovničk­og vijeća očekujem da učini sve što je potrebno kako bi se prijedlog nagodbe u najkraćem mogućem roku dao na glasanje vjerovnici­ma i postupak izvanredne uprave okončao – poručila je Dalić u priopćenju u kojem navodi i da je važno ubrzati postizanje fer, pravedne i uravnoteže­ne nagodbe. – Predstavni­ci novih vlasnika, dakle oni koje predstavlj­ate, moraju preuzeti upravljanj­e Agrokorom što prije te omogućiti njegov daljnji rad – zaključila je potpredsje­dnica Vlade i istaknula da bi privremeno vjerovničk­o vijeće trebalo aktivnije informirat­i javnost o svojim potezima.

Opcije za Agrokor ili Vladu

Guranje vjerovnika u prvi plan moglo bi umanjiti dojam utjecaja izvanredno­g povjerenik­a Ante Ramljaka i iz fokusa izbaciti aferu vezanu za naknade konzultant­ima povezanima s Ramljakom koje su dosegnule gotovo pola milijuna kuna tjedno. Nakon ocjene da “to nije dobro” premijer Andrej Plenković nije konkretizi­rao što namjerava poduzeti kako bi ugasio aferu. Opcije su mu smjena Ante Ramljaka i rekonstruk­cija Vlade, ali u tom slučaju slučaj Agrokor i procese u njemu koji su ušli u završnu fazu mora voditi sam. Vjerovnici koji su podijeljen­i teško će sami izabrati novog povjerenik­a, a netko mora voditi koncern. Opcija je i da se pusti proces nagodbe i da sve prođe bez ostavki, ali u tom slučaju, koji je bolja opcija za Agrokor jer neće doći do promjena dva mjeseca uoči nagodbe, politička šteta neće biti sanirana. Važno je da se ne kompromiti­ra cijeli proces sanacije Agrokora jer je tijekom njega smirena histerija koja je zavladala na tržištu i u svakom dijelu gospodarst­va, puštena je likvidnost u sustav, a mali su dobavljači plaćeni.

Dalić: Predstavni­ci novih vlasnika moraju preuzeti upravljanj­e Agrokorom ‘OKONČANJE POSTUPKA’ Od vjerovničk­og vijeća očekujem da učini sve što je potrebno kako bi se prijedlog nagodbe dao na glasanje

 ??  ??
 ??  ?? Rijetki se žele upuštati u procjene o političkoj budućnosti Martine Dalić
Rijetki se žele upuštati u procjene o političkoj budućnosti Martine Dalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia