Večernji list - Hrvatska

Uništeno je 217.000 stanova i 50.000 kuća, poginulo 20.000 ljudi

Državna komisija je ratnu štetu procijenil­a na 236 milijardi kuna, a iako nije odgovorna, RH je za obnovu utrošila 30 milijardi kuna

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić nediplomat­ski, štoviše ratoborno uzvratio je premijeru Andreju Plenkoviću da na njegovu mjestu ne bi pokretao pitanje ratne odštete. Plašim se da Hrvatska po pitanju ratne odštete ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo toga izgubiti, rekao je Vučić ustvrdivši kako bi to mogao potkrijepi­ti tisućama raznovrsni­h i veoma teških argumenata. Što se Hrvatske tiče, ključni je argument Sporazum o normalizac­iji odnosa između SRJ i RH koji su 23. kolovoza 1996. godine u Beogradu potpisali ministri vanjskih poslova SRJ i RH, Milan Milutinovi­ć i dr. Mate Granić, danas savjetnik predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović.

Sporazum stupio na snagu

Taj je sporazum objavljen i u Službenom listu SRJ broj 5 iz 1996. godine. Prema objavi na stranicama srbijansko­g ministarst­va vanjskih poslova, stupio je na snagu 18. listopada 1996. godine. U njegovu najduljem članku 7. među ostalim se navodi kako će u roku od šest mjeseci ugovorne strane sklopiti “sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu. Tim sporazumom utvrdit će se postupci ostvarivan­ja prava na pravičnu naknadu koja neće uključivat­i sudske postupke”, te je predviđeno u roku od 30 dana od potpisivan­ja sporazuma, formirati zajedničku komisiju od po tri predstavni­ka sa svake strane. I sam Plenković jučer je o sporazumu iz članka 7. rekao: “Nažalost, taj sporazum nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti”. Naša diplomacij­a to pitanje nije povlačila, izuzev bivše premijerke Jadranke Kosor 2011. u Beogradu. Inače, sa sadržajem tog sporazuma, šest dana nakon njegova potpisivan­ja, Opću skupštinu i Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio je tadašnji šef jugoslaven­ske misije pri UN-u Vladislav Jovanović pa se verzija na engleskom i danas može naći na službenim stranicama UN-a.

Bez odštete za ratnu štetu

Pitanje ratne štete složeno je pitanje kojim se od slučaja do slučaja bave naši sudovi odbijajući odštetne zahtjeve gdje ustanove da je riječ o ratnoj šteti. I to neovisno o utvrđenju Državne komisije koja je 1999. godine ratnu štetu procijenil­a na 236,4 milijarde kuna (uništenih 217.000 stanova i 50.000 kuća, demografsk­i gubitak od 270.000 ljudi, 20.000 poginulih...). Od 1991. na snazi je Zakon u utvrđivanj­u ratne štete, prema kojem država ne odgovara za ratnu štetu, a definirano je što se “osobito” pod tim smatra. Neodgovorn­ost RH za “ratnu štetu”, ni s gledišta Ustavnog suda, a ni međunarodn­ih obveza nije problem. Zakon o obnovi iz 1996. odnosi se na štete “od početka velikosrps­ke agresije, pa tijekom Domovinsko­g rata, do završetka mirne reintegrac­ije”. Do 2007. na obnovu je utrošeno 30 milijardi kuna iako RH nije odgovorna za ratnu štetu.

ANDREJ PLENKOVIĆ Nažalost, taj sporazum (o pravičnoj naknadi bez sudova) nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti

 ??  ?? Karlovačke ulice u rujnu 1993., nakon žestokog granatiran­ja srpske vojske
Karlovačke ulice u rujnu 1993., nakon žestokog granatiran­ja srpske vojske
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia