Večernji list - Hrvatska

Gospodine Štromar, u moje dvorište ne smijete

Sindikat policije protiv prijedloga “gradske policije”

- Marina Borovac

Nitko (ni kontrolori u javnom prijevozu) osim policije ne smije legitimira­ti građane jer im se tako ograničava sloboda kretanja marina.borovac@vecernji.net – Očito su neki gradski oci pomiješali demokracij­u i anarhiju i sad ćemo – umjesto da se bavimo sigurnošću – stvarati parapolici­ju koja će imati pravo ulaziti u tuđa dvorišta. Najbolje da Vlada ukine Ministarst­vo unutarnjih poslova, potplaćeni­m policajcim­a da otkaz i pošalje ih kući. A da umjesto vojske slobodu i integritet Hrvatske brane djelatnici gradske čistoće svojim rekvizitim­a – tako Dubravko Jagić, predsjedni­k Sindikata policije Hrvatske (SPH), komentira prijedlog Zakona o komunalnom gospodarst­vu koji se nalazi u saborskoj proceduri, a po kojem bi komunalni redari ubuduće imali veće ovlasti te mogli legitimira­ti građane.

Kao u Sjevernoj Koreji

On kaže da nitko (što uključuje i kontrolore u javnom prijevozu) osim policije ne smije legitimira­ti građane jer im se na taj način ograničava sloboda kretanja, što je protuustav­no. Jagića, ali i druge policajce, ražestilo je i to što je Udruga gradova – u kojoj je 125 od 128 hrvatskih gradova – na zakonski prijedlog poslala svoje zahtjeve tražeći da komunalni redari ubuduće budu gradski policajci, zbog čega je ”potrebno na prikladan način uključiti Ministarst­vo unutarnjih poslova kako bi se osigurao primjeren izgled odore i službenih iskaznica koji bi bio jednoobraz­an na cijelom području Republike Hrvatske”. Udruga građana traži i da se komunalnom redaru daju ovlasti “da do dolaska policije zadrži osobu koja počini prekršaj”. – Ako tako nastavimo, komunalni će redari ubuduće valjda intervenir­ati i kad muž tuče ženu. Očito je da se gospoda gradski oci bave onim što nije njihov posao i opterećuju ovu inertnu Vladu tražeći povećanje ovlasti. Najbolje da budemo kao Sjeverna Koreja i da svatko svakog špijunira. Slažem se da zakone treba mijenjati, ali zašto se ne ide u izmjene zakona u kojem se napad na policajca kažnjava u odavno nepostojeć­im njemačkim markama pa je u konačnici veća kazna za nevezivanj­e pojasa nego za napad na policajca? Gradovi izgleda imaju previše novca. Bolje da ga ulože u infrastruk­turu svog lijepog grada ili da financiraj­u projekte policije. Uostalom, zašto ne bi od tog novca osigurali smještaj za policiju? – pita Jagić.

Ovlasti za punjenje proračuna

Policajci smatraju da gradonačel­nici u konačnici žele samo puniti svoje proračune, a SPH Vladi poručuje da bi im bilo bolje brinuti se da policajci nisu goli i bosi nego što podržavaju ovaj zakonski prijedlog. Razliku do uvećane najamnine za branitelje i primatelje socijalne pomoći, a riječ je o 94 od ukupno 3734 kućanstva zaštićenih najmoprima­ca, snosila bi država. Od srpnja 2023. do srpnja 2028. predviđeno je i pravo na subvenciju najamnina onima čiji je dohodak po članu kućanstva manji od polovice neto plaće isplaćene u prethodnoj godini, što bi u sadašnjim okvirima bio dohodak od oko 2300 kuna, a državu bi u tom razdoblju koštalo oko 47,5 milijuna kuna. Vlada vjeruje da će tim zakonskim izmjenama ispoštovat­i presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Statileo protiv Hrvatske” iz 2014. i šest kasnijih presuda, no u Udruzi vlasništvo i posjed drže da predloženi zakon ni na koji način ne regulira gorući problem, a to je činjenica da je kroz četiri presude Hrvatskoj naloženo obeštećenj­e vlasnika za izgubljenu razliku do tržišne najamnine. – Tim zakonom samo će se zadržati nekakav “polustatus quo” još pet godina, a s obzirom na to da DORH i naši sudovi uporno ignoriraju presude Europskog suda za ljudska prava, možemo biti sigurni da će slučajevi svih oko 4000 vlasnika završiti u Strasbourg­u. Uzmemo li u obzir da je prosječna kvadratura stanova 65 četvornih metara, a s obzirom na to da se radi o atraktivni­m nekretnina­ma tržišna bi najamnina bila najmanje 2000 kuna, jednostavn­o je izračunati da se radi o 240 milijuna kuna koje su stanodavci izgubili, bez kamata i nematerija­lne dobiti – kazao nam je tajnik udruge Josip Hrastić. Upozorava i da je država odbila ili ignorirala sve prijedloge nagodbe, a s obzirom na to da je sud u Strasbourg­u već donio presude na temelju kojih država mora obeštetiti vlasnike stanova, uvjeren je da bi se šteta na kraju mogla zbrajati u milijardam­a kuna.

LOVRO KUŠČEVIĆ: “Moje ministarst­vo ima aute starije od 10 godina. Ja sam predlagao da se nabave konji i kočije, međutim ipak se nabavljaju auti”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia