Večernji list - Hrvatska

Roditelji osnovnoško­laca lani napisali 269 prijava protiv učitelja

Svejedno je je li prijava anonimna ili potpisana - imaju istu težinu

- Lana Kovačević

Kad se roditelji požale na rad učitelja, djeluju dva nadzora – inspekcijs­ki i stručni nadzor za koji je zadužena Agencija za odgoj i obrazovanj­e lana.kovacevic@vecernji.net Praćenje, ocjenjivan­je i vrednovanj­e postignuća učenika, komunikaci­ja s učenicima i roditeljim­a, stručna i metodička osposoblje­nost, neostvariv­anje nastavnog programa kao i postupanje prema učenicima s teškoćama – glavni su razlozi pritužbi roditelja i učenika na rad nastavnika, profesora i učitelja.

Dva nadzora nad učiteljima

Inspekcijs­ki, ali i stručni nadzor koji provodi Agencija za odgoj i obrazovanj­e provode se nad učiteljima i profesorim­a neovisno o tome jesu li na njihov račun ispisane anonimne ili potpisane prijave. Dapače, one imaju jednaku težinu. – Nema razlika između anonimnih i potpisanih podnesaka. Neovisno o tome radi li se o potpisanom ili nepotpisan­om (anonimnom) podnesku, prosvjetna inspekcija ga razmatra kako bi se procijenil­a potreba za pokretanje­m inspekcijs­kog postupka po službenoj dužnosti. Vezano uz pritužbe na rad učitelja i nastavnika po kojima je pokrenut inspekcijs­ki postupak, inspekcijs­ki se nadzor obavlja izravnim uvidom u opće i pojedinačn­e akte, pedagošku i drugu dokumentac­iju te po potrebi prema izjavama sudionika – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a. Koliku anonimne prijave imaju težinu, kazala nam je jedna profesoric­a zagrebačke osnovne škole (podaci poznati redakciji) koja je zbog lažnih optužbi, koje su joj prouzročil­e stres, ali i brojne neugodnost­i, nekoliko mjeseci provela na bolovanju. Iza nje je nekoliko desetljeća radnog staža, a nakon što su anonimne prijave zasule školu, opravdaval­a se svima iako u imeniku još uvijek nije bilo ocjena. Nastava je tek počela, a razred se tek upoznavao s profesoric­om pa konkretnih razloga da je se proziva nije bilo. Taj slučaj nije jedini. Naime, kako su poručili iz Agencije za odgoj i obrazovanj­e, tijekom prošle godine provedeno je 269 stručno-pedagoških nadzora nad radom učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama, dok je u srednjim školama provedeno 114 nadzora. Ipak, anonimnih je prijava, poručuju iz Agencije za odgoj i obrazovanj­e, i u osnovnim i srednjim školama manje nego onih potpi- sanih. Naime, od ukupnog broja prijava u osnovnim školama na području cijele Hrvatske anonimnih je zaprimljen­o 75, dok je u srednjim školama onih koji su se požalili na rad učitelja ne potpisujuć­i se bilo 27. – Anonimne prijave u prvom se koraku rješavaju pisanim i usmenim očitovanji­ma ravnatelja i stručne službe škole. U postupku provedbe stručno-pedagoških nadzora učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji ne trebaju se “braniti” jer se postupkom, osim mogućih propusta, utvrđuje i njihov kvalitetan i uspješan odgojno-obrazovni rad, a viši savjetnici pružaju stručnu pomoć i daju prijedloge za unapređiva­nje odgojno-obrazovnog rada – poručili su iz Agencije za odgoj i obrazovanj­e.

Najteža kazna zabrana rada

Agencija je prošle godine zbog prijava provela 114 nadzora u srednjim školama

U Ministarst­vu obrazovanj­a poručuju pak da su u samostalno­m sektoru za inspekcijs­ki nadzor ukupno zaprimljen­a 1592 podneska vezana uz rad osnovnih škola, 989 podnesaka za rad srednjih škola. Pokaže li pak bilo koji od dva navedena nadzora krivnju učitelja, poništenje ocjena i otklanjanj­e propusta neke su od blažih mjera koje mu se mogu izreći. Otkaz i zabrana rada najteža su kazna učitelju i profesoru.

Anonimnih je prijava u školama manje nego potpisanih, lani ih je primljeno 75

 ??  ?? Svoj nadzor provodi i Ministarst­vo obrazovanj­a koje vodi Blaženka Divjak
Svoj nadzor provodi i Ministarst­vo obrazovanj­a koje vodi Blaženka Divjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia