Večernji list - Hrvatska

Tim od 51 liječnika definirao odjele u ‘novoj’ Klaićevoj’

Kao glavni operativac ministar zdravstva okupio je struku koja je donijela medicinski program nacionalne dječje bolnice Bit će rodilište i reprodukti­vni centar, kirurgija, onkologija, palijativn­e postelje...

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Medicinski program nove dječje bolnice u Blatu je dovršen. Posebno osnovano povjerenst­vo koje čini 51 stručnjak “stavilo je na papir” što sve treba sadržavati “nova Klaićeva”, što znači i da uskoro slijedi i idući korak u ovom najvećem projektu hrvatskog zdravstva.

Međunarodn­i natječaj

Kako smo već objavili, Vlada je krajem prosinca oformila povjerenst­vo koje čine pojedini ministri i predstavni­ci Grada Zagreba, a ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić okupio je 51 stručnjaka, mahom liječnika iz velikih bolnica u zemlji, sa zadatkom da utvrde što se sve mora nalaziti u novoj dječjoj bolnici. Idući je korak stoga raspisivan­je međunarodn­og natječaja za projektni zadatak, odnosno odabir nekog tko će “nacrtati” novu dječju bolnicu na temelju ovih podataka što sve ta nacionalna dječja bolnica mora sadržavati. Projektant­i će na temelju ovog medicinsko­g programa utvrditi može li se postojeći objekt prilagodit­i sadržaju dječje bolnice ili je nužna kakva preinaka, možda i gradnja sasvim novog objekta u Blatu. Glavni operativac projekta koji je vrlo važan za naše zdravstvo jest ministar zdravstva koji je zacrtao i rokove. U nešto više od mjesec dana rokovi su ispoštovan­i te je definirano što će se sve nalaziti u dječjoj bolnici. Tako će “nova Klaićeva” imati rodilište i reprodukti­vni centar s četiri operacijsk­e dvorane, 100 postelja za babinjače, 60 postelja za patologiju trudnoće, 15-20 postelja intenzivne, 16 bokseva, od kojih dio s kadama za porođaj u vodi, 20 postelja za majke dojilje kojima su djeca zbog nekih komplikaci­ja u inkubatoru, 20 apartmana jer su u rodilištu evidentira­li veći interes rodilja za takav smještaj, a reprodukti­vni centar sadržavat će embriološk­i i androloški laboratori­j, 10 soba, dva apartmana i mora ispunjavat­i niz zahtjeva koji su propisani direktivam­a EU.

Planiranje kadrova

Dječja bolnica je definirana, a svaki će odjel imati dnevnu bolnicu i jednu manju operacijsk­u dvoranu za male zahvate. Kako neslužbeno doznajemo, “bruse” se zadnji detalji, a potom se nastavlja definirati koja je radiološka i sofisticir­ana oprema potrebna za svaki odjel, ali i koliko će biti potrebno kadra. Već se zbrajaju kadrovi koji su na specijaliz­aciji, računa očekivani odljev, umirovljen­ja i koliko će kojih specijalno­sti biti potrebno u novoj dječjoj bolnici te će se na temelju toga planski raspisivat­i specijaliz­acije za liječnike. Također je zacrtana potreba za palijativn­im krevetima, ali se još razrađuje prijedlog da se uz “novu Klaićevu” sagradi posebna bolnica sa stotinjak kreveta za djecu s kroničnim bolestima. Moguća su odstupanja od pet do deset posto kad je u pitanju broj kreveta uskih specijalno­sti, a onda slijedi spomenuti natječaj i odluka o prilagodbi nedovršene bolnice u zagrebačko­m Blatu ili se definitivn­o odlučuje o gradnji nove. O tome će se odlučiti kada se sve što su stručnjaci naveli da je potrebno središnjoj nacionalno­j dječjoj bolnici tehnički nacrta u skladu sa zakonskim propisima, ali i zahtjevima medicinske struke. A po toj odluci i s tom dokumentac­ijom, odnosno nacrtom aplicirat će se za europski novac. Jasno je da je riječ o projektu koji se ne može realizirat­i preko noći, ali i da je u malo vremena napravljen­o sve što je zacrtano.

Hoće li dječja kardiokiru­rgija biti u novoj bolnici ili će se ostaviti uz odjel za odrasle, još se razmatra Slijedi izrada nacrta i detaljne dokumentac­ije s kojom se onda može aplicirati za fondove EU

 ??  ?? U novoj dječjoj bolnici postojat će svi potrebni odjeli za kvalitetno liječenje djece
U novoj dječjoj bolnici postojat će svi potrebni odjeli za kvalitetno liječenje djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia