Večernji list - Hrvatska

Ostat će aktivan i na društvenim mrežama

-

Osim na Filipinima, p. Mandurić pola će godine boraviti i u Kanadi jer je važno vidjeti pastoralne modele koje njegov red ima tamo Popularni duhovnik mladih i studenata p. Ivan Ike Mandurić kreće ovih dana u Kanadu, a nakon toga na Filipine. Informacij­a o njegovu odlasku iz Zagreba spominje se već neko vrijeme, a ima onih koji govore da ga zbog njegove britkosti isusovci miču iz Zagreba na godinu dana. No radi se o tzv. probaciji ili kušnji na koju mora otići svaki svećenik. – Mislim da smo mi isusovci jedini red kojem je praksa da nakon nekoliko godina svećeništv­a dolazi posebna formacija – kušnja. Mi je zovemo treća kušnja, treća probacija – kaže p. Mandurić.

Kako ona izgleda?

Sastoji se od tri dijela, izučavanja isusovački­h dokumenata i duhovnosti, ignacijans­ke duhovnosti, ponovni prolazak intenzivni­h duhovnih vježbi od 30 dana u tišini i uz to su vezani još neki eksperimen­ti.

Koji?

Isusovac mora iskusiti život na marginama. Naš današnji general kaže, baš kao i papa Franjo, da moramo ići do granica društva. Isusovac se tu uvijek inspirira pa i to treba iskusiti.

Živjet ćete u siromaštvu?

Taj dio probacije bit će u Manili, na Filipinima i susretat ćemo se s tim ljudima. Hoće li to biti siromašni, u zatvorima ili po bolnicama, vidjet ćemo. Svakako će biti suživot s takvim ljudima i skupinama. Važno je da se svećenik susreće s time kako bi ponovno mogao prepoznati gdje ga Bog zove.

Zašto baš sada odlazite?

Ta formacija dolazi nekoliko godina nakon ređenja, ali kod mene je trajalo malo duže jer je bilo teže pustiti pastorale kojima sam se bavio. Moji vršnjaci po zvanju to su već obavili.

Ali prvo idete šest mjeseci u Kanadu?

Jako je važno vidjeti pastoralne modele koje naši isusovci imaju na Zapadu, a koji su jako razvijeni i raznovrsni, osobito u Kanadi i SAD-u. Tek na temelju iskustva mogu izoštriti oko kako bih prepoznao što je za nas dobro i primjenjiv­o. Moram malo usavršiti i engleski u kojem baš nisam Na upit tko će nastaviti njegov rad u Zagrebu, p. Mandurić kaže: – Razvilo se više pastorala. Nismo ostali samo na pastoralu studenata. I kada se to razgranalo, prepoznaje se da bi ih trebalo odvojiti. Za pastoral studenata imamo izvrsnog mladog svećenika Tomislava Rukavinu koji ima jako dobre rezultate u komunikaci­ji s mladima i oni na njega sjajno reagiraju. Braniteljs­ku populaciju donekle će preuzeti superior Matić, ali to će se tek dalje razvijati. Pastoral zrelije populacije, koja je vezana uz Molitvenu zajednicu Srca Isusovog, jednim djelom naslijedit će Petar Nodilo. P. Mandurić planira ostati aktivan na društvenim mrežama, a napominje da će to vjerojatno biti moguće u Kanadi, no ne i u Manili. – Ako iz novoga konteksta prepoznam da nešto trebam i moram reći, svakako ću to napraviti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia