Večernji list - Hrvatska

Optuženi: Istina je sve to za što me teretite

USKOK je optužio Antuna Čolakića i još šest osoba, a terete ih da su proračun oštetili za 36,5 milijuna kuna te zaradili oko 1,5 milijuna kn

-

Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB – Istina je sve što mi se optužnicom stavlja na teret. Ja i Hubert Mamuzić u Sloveniji smo osnovali trgovačko društvo Tabakpro. Dao sam temeljni kapital za osnivanje društva, a udružili smo se kako bismo krijumčari­li duhan u Hrvatsku iz Poljske i Bugarske. Drugi optuženici prema našim uputama nadgledali su utovar i istovar u Sloveniji i Zagrebu. Za to smo im plaćali 200 ili 500 kuna po utovaru. Ništa drugo nisu dobivali. Prijevoz je organizira­o Mamuzić, a da bismo prikrili da radimo s duhanom, u obrascima smo navodili da je riječ o mineralnom gnojivu i tekstilu – kazao je u svojoj obrani Antun Čolakić, kojeg USKOK tereti da je bio na čelu zločinačko­g udruženja koje je od kolovoza 2016. do 20. lipnja 2017. prokrijumč­arilo oko 70 tona duhana u listu.

Svi priznali

Prema optužnici koja još nije potvrđena, proračun je oštećen za 36,5 milijuna kuna, dok su optuženici “zaradili” 1,5 milijuna kuna. Taj su novac podijelili, a USKOK u optužnici traži da im se novac oduzme. Osim Čolakića, optuženi su još Mamuzić, Anton Karadakić, Roko Rodić, Ante Ku- tija, Josip Karadakić i Tomislav Ćibar. Svi su priznali ono za što ih se tereti, a Antun Karadakić branio se da je u svemu sudjelovao jer je želio pomoći Čolakiću. – Više puta sudjelovao sam u utovaru i istovaru jer sam znao da je to u Sloveniji regularno. Htio sam pomoći Antunu jer je on meni pomogao mnogo puta u životu, a da za to ni kune nije uzeo. No kada sam shvatio da je riječ o duhanu u listu, rekao sam Čolakiću da se bojim jer je to prekršaj, a ako je riječ o organizaci­ji, onda se zbog toga ide u zatvor. A ja sam zatvor vidio i zatvor me preplašio za cijeli život – kazao je Karadakić.

Nije mogao naći posao

Rodić je u obrani naveo da se tog posla prihvatio jer nije mogao naći nikakav drugi posao. – Ja sam fizički radnik, moram se brinuti za obitelj, a uz taj posao radio sam još nekoliko poslova. Moje je materijaln­o stanje užasno, a što se ovog posla tiče, radio sam samo na utovaru i istovaru. Ovo mi je prvi put da sam uhićen – branio se Rodić. Ni Ćibar, proizlazi iz njegove obrane, nije mislio da radi nešto protuzakon­ito, što je objasnio riječima: – Radio sam na utovaru i istovaru duhana u nekih šest navrata za dnevnicu od 200 kuna. Nisam znao da je to nešto strašno, da će to biti toliki problem te da ću zbog toga završiti u zatvoru – branio se Ćibar. S obzirom na to da su svi optuženici u istrazi priznali krivnju, lako je moguće da cijela stvar bude okončana bez suđenja, odnosno nagodbama s tužiteljst­vom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia