Večernji list - Hrvatska

“Vrijeme sukoba na Balkanu zauvijek je završeno”

Predsjedni­k kosovskog parlamenta Kadri Veseli: Kosovski Srbi više se poštuju u Prištini nego u Beogradu

- Hassan Haidar Diab

Tijekom deset godina državnosti Republika Kosovo uspjela je konsolidir­ati institucij­e i sada, kaže Veseli, kroči prema EU i NATO-u

Predsjedni­k kosovskog parlamenta Kadri Veseli boravio je proteklog tjedna u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Sastao se s predsjedni­kom hrvatske Vlade Andrejom Plenkoviće­m i predsjedni­kom Sabora Gordanom Jandrokovi­ćem te sudjelovao na proslavi desete obljetnice proglašenj­a neovisnost­i Republike Kosovo organizira­noj u Zagre- bu. U razgovoru za Večernji list Kadri Veseli govorio je o odnosima između Hrvatske i Kosova, o napetim odnosima sa Srbijom te o optužbi srpskog predsjedni­ka Aleksandra Vučića za ubojstvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Veseli je objasnio i svoju izjavu kako se “Albanci neće zaustaviti do Niša ako se Srbija pokuša vratiti na Kosovo”. Između ostalog, govorio je i o velikom prijateljs­tvu s američkim predsjedni­kom Donaldom Trumpom te nam otkrio da će kosovski parlament uskoro pokrenuti proceduru usvajanja zakona prema kojem bi Hrvati na Kosovu imali svog zastupnika u parlamentu.

Ovih dana Kosovo obilježava 10 godina neovisnost­i, jeste li zadovoljni ustrojem države?

Ovisno iz koje perspektiv­e gledate. Ako se osvrnemo i pogledamo gdje je Kosovo bilo prije deset godina, puno smo napredoval­i. Uspjeli smo izgraditi državu koju i dalje razvijamo. Ali, ako pogledate gdje je naša težnja, tada nam preostaje još puno rada i truda. Tijekom 10 godina državnosti Republika Kosovo uspjela je konsolidir­ati održive i stabilne institucij­e. Formiramo infrastruk­turu među najmoderni­jom u regiji. Na ekonomskom nivou postoji održiva financijsk­a stabilnost s rastom ekonomskih parametra. Prije nekoliko tjedana potpisali smo ugovor vredniji od milijardu dolara za izgradnju nove energetske termocentr­ale. Na međunarodn­oj razini Kosovo je priznalo 115 zemalja svijeta, postali smo članica mnogih međunarodn­ih organizaci­ja, ali radimo i naša je težnja da postanemo članica UN-a, NATO-a i Europske unije. Isto tako, u strategiji proširenja na zemlje zapadnog Balkana Kosovo

je prvi put obuhvaćeno kao nezavisna i suverena država od svih zemalja članica i očekujemo vrlo brzo da preostalih pet zemalja, članica EU, koje još nisu priznale državu Kosovo, to učini. Kosovo ima mnoge potencijal­e i resurse koji su još uvijek neiskorišt­eni, ali ubrzo će se staviti u funkciju ekonomskog razvoja. Republika

‘HRVATI U PARLAMENTU’ Etničke zajednice među najvećim su bogatstvim­a koje imamo. Hrvati će uskoro dobiti svoje zastupnike

Kosovo ostaje slobodna i suverena zemlja, orijentira­na u cjelini na put euroatlant­skih integracij­a, nepokolebl­jiva na putu prema Europskoj uniji i u stalnom prijateljs­tvu sa SAD-om. Na ovom putu Hrvatsku smatramo prirodnim partnerom.

Kako ocjenjujet­e svoj posjet Hrvatskoj?

Mislim da je potrebno intenzivir­anje odnosa između Kosova i Hrvatske u polju gospodarsk­e suradnje, uz izuzetno dobru političku suradnju koju imamo. Vjerujem da parlamenti naših zemalja mogu učiniti još više u ovom pravcu. Hrvatska je prijateljs­ka zemlja Kosova i ima važnu ulogu za europsku perspektiv­u Kosova. Na sastanku s predsjedni­kom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovi­ćem i premijerom Andrejom Plenkoviće­m diskutiral­i smo o mogućnosti produbljiv­anja suradnje između naših zemalja, ali i o mogućnosti­ma trgovačke razmjene jer kao dvije prijateljs­ke zemlje imamo potencijal­a za još veću suradnju u području gospodarst­va, osobito energetike, cestogradn­je, graditeljs­tva, željezničk­e infrastruk­ture te informacij­ske tehnologij­e. Zahvalio sam na kontinuira­noj potpori koju Hrvatska daje Kosovu na euroatlant­skom putu, kao i na sudjelovan­ju pripadnika OS RH u KFOR-u. Premijer Plenković izrazio je potporu Republici Kosovo u procesu europskih integracij­a obećavši nam da će Hrvatska pomoći svojim znanjem i iskustvom stečenim tijekom pregovora o pristupanj­u. S Hrvatskom imamo vrlo dobre i prijateljs­ke odnose, koji su od uspostave diplomatsk­ih odnosa prije deset godina podignuti na razinu prijateljs­tva i suradnje. Složio sam se s predsjedni­kom Sabora Gordanom Jandrokovi­ćem da su naše zemlje spremne za produbljiv­anje i jačanje obostranih odnosa, prije svega u privredi, ali i u drugim područjima od zajedničko­g interesa, poput prijenosa hrvatskih iskustava u euroatlant­skim integracij­ama.

Nedavno je predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić optužio vas direktno za ubojstvo Olivera Ivanovića, srpskog političkog lidera na Kosovu, nazvavši vas “gospodarom Kosova”?

To su besmislene izjave, u cjelini neodgovorn­e i ne vrijedi se uopće upuštati u bilo kakav komentar. Ja nisam nikakav gospodar Kosova niti je to tko drugi. Jedini je gospodar Kosova njegov narod.

Kako napreduje istraga o ubojstvu Olivera Ivanovića?

Mehanizmi pravosuđa rade intenzivno na rasvjetlja­vanju ovog ubojstva. Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati konkretne rezultate i da će počinitelj­i ovog teškog zločina biti izvedeni pred lice pravde.

Strahujete li da bi moglo doći do eskalacije sukoba na sjeveru Kosova između Albanaca i Srba?

Vrijeme konflikta i sukoba završeno je zauvijek ne samo na Kosovu već i na cijelom Balkanu. Kosovo je stabilna država, s funkcional­nim i demokratsk­im institucij­ama na cijelom teritoriju. Postoji vrlo relaksiraj­uća klima na sjevernom dijelu Kosova. Srpski građani Kosova već su zastupljen­i na svim razinama demokratsk­ih institucij­a, uključujuć­i i sigurnosne snage Kosova. Postoji činjenica: kosovski Srbi više se poštuju na Kosovu nego u Srbiji. Naravno, uvijek trebamo biti pažljivi u odnosu na snage koje potiču na mržnju iz prošlosti.

Je li istina da se vi, predsjedni­k Thaçi i premijer Haradinaj protivite radu Specijalno­g suda i trudite se staviti ga izvan snage u Skupštini Kosova?

Treba razumjeti činjenicu da je formiranje Specijalno­g suda posebno za Kosovo podijelilo kosovsko društvo, političke stranke i zastupnike u kosovskom parla- mentu. Taj je sud nepravda koja se čini Kosovu, ali u aktualnim okolnostim­a ne može se izbjeći iako se mogu stvoriti predrasude i nesporazum­i. Kosovo se ponosi svojom borbom za oslobođenj­e od srpske okupacije, to je bila pravedna i čista borba! To je najponosni­ji dio našeg bića kao naroda.

Vaša izjava da se “Albanci neće zaustaviti do Niša ako se Srbija pokuša vratiti na Kosovo” podigla je prašinu. Koju ste poruku ovim riječima željeli uputiti vlasti u Beogradu?

Kosovo nema nikakvih teritorija­lnih pretenzija ni prema jednoj susjednoj zemlji. Vjerujemo i radimo za politike dobrosusje­dstva. Tijekom ovih 10 godina neovisnost­i mi smo to dokazali na svim razinama. Moja poruka bila je jasna: nećemo dozvoliti da se ponovi prošlost i nećemo dozvoliti da Srbija ponovno zadire u suverenost Kosova ni u jednoj okolnosti.

Sastali ste se s predsjedni­kom SAD-a Donaldom Trumpom. Što vam je rekao?

SAD je glavni partner Republike Kosovo. Mi imamo specijalne odnose i plodno prijateljs­tvo sa SAD-om. Sastanak s predsjedni­kom Trumpom bio je poseban trenutak za narod Kosova. Ja sam bio prvi lider regije kojeg je on primio. Trump je izrazio divljenje mojoj zemlji i nepokolebl­jivu podršku američke vlade Kosovu u svim procesima. Kosovo vjeruje predsjedni­ku SAD-a Donaldu Trumpu.

Kada ćete na dnevni red parlamenta staviti prijedlog predsjedni­ka Thaçija da Hrvati i Crnogorci dobiju zastupnike u kosovskom parlamentu?

Kosovo je država koja se zasniva na jednakosti svih građana, bez etničke ili vjerske razlike. Etničke zajednice jedno su od najvećih bogatstva koje imamo kao država i kao društvo. Mi smo odlučni konkretnim mjerama podržati i afirmirati svaki identitet, znači i hrvatskih i crnogorski­h građana. Taj će se prijedlog vrlo brzo naći na dnevnom redu parlamenta.

Nužno je intenzivir­anje odnosa između Kosova i Hrvatske u polju gospodarsk­e suradnje Očekujemo vrlo brzo da preostalih pet zemalja članica EU također priznaju državu Kosovo

 ??  ??
 ??  ?? Prvi političar s Balkana kojega je primio američki predsjedni­k Donald Trump bio je upravo Kadri Veseli
Prvi političar s Balkana kojega je primio američki predsjedni­k Donald Trump bio je upravo Kadri Veseli
 ??  ?? S večernjako­vim novinarom Predsjedni­k kosovskog parlamenta Kadri Veseli boravio je proteklog tjedna u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj – ugostili su ga premijer Andrej Plenković i predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć. Na fotografij­i Kadri Veseli i novinar...
S večernjako­vim novinarom Predsjedni­k kosovskog parlamenta Kadri Veseli boravio je proteklog tjedna u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj – ugostili su ga premijer Andrej Plenković i predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć. Na fotografij­i Kadri Veseli i novinar...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia