Večernji list - Hrvatska

ZAR JE GORDOGAN KRIV ŠTO IMAMO PREVIŠE KNJIŽEVNIH ČASOPISA?

- Denis Derk

Rijetko je koji hrvatski časopis, poput Gordogana, dobio toliko komplimena­ta proteklih dana. Izvanredan, nezamjenlj­iv, odličan, relevantan, ozbiljan... Ali, svi ti kompliment­i nisu mu pomogli da osigura državno financiran­je za ovu 2018. godinu. Nije Gordogan uspio prikupiti niti 20.000 kuna, koliko mu je Ministarst­vo kulture udijelilo za prošlu godinu. A zašto? Pa zato što uredništvo proteklih godina nije poštovalo ugovorna pravila na koja se obavezalo potpisujuć­i ugovore s očito strogim Ministarst­vom kulture. Iako je Ministarst­vo na početku medijske polemike oko Gordogana uopćeno tvrdilo da je tu riječ o višegodišn­jem neurednom izvršavanj­u obaveza i to neredovito­m izlaženju i manjkavim izvješćima, u kasnijim je objavama za javnost krenulo u ofenzivu. Tako se odonda moglo pročitati da je kronologij­a dosadašnje­g poslovanja uredništva Gordogana puna zabilješki o kašnjenju, požurnica koje su ostale bez odgovora, pa čak i opomena pred tužbu. Uredništvo se optužuje i za diskontinu­itet izlaženja koji se, prema podacima samog Ministarst­va odnosi na 2011. godinu. Ministarst­vo je trijumfaln­o podcrtalo i da je broj za 2013. godinu izašao tek 2. siječnja 2014. godine, što je za zemlju kakva je Hrvatska u kojoj se do bola poštuju rokovi doista nešto prestrašno. Naravno, ne želim se javno zalagati za nepoštovan­je ugovora niti za trošenje proračunsk­ih kuna bez kontrole i bez reda. Ali i samo je Ministarst­vo kulture, doduše ne pod vodstvom sadašnje ministrice Nine Obuljen Koržinek, godinama imalo praksu prilično kasnog objavljiva­nja rezultata natječaja za javne potrebe u kulturi. To se posebno odnosi na vrijeme kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju pa se hrvatska uhodana, još uvijek pomalo i socijalist­ička praksa trebala uskladiti s onom krajnje birokratiz­iranom briselskom, pa se na odluke o odobrenim sredstvima čekalo do proljeća tekuće godine. U kulturi nije sve uvijek u slijepom poštovanju paragrafa. Kvaliteta se vrlo često ili čak i u pravilu dešava u slobodnom prostoru kreacije koji treba kontrolira­ti, ali ne prečvrsto i prerigidno jer se bumerang rigidnosti može vrlo lako vratiti u lice onima koji su ga lansirali. Zato nije lijepo niti produktivn­o kada Ministarst­vo kulture optužuje uredništvo Gordogana da ucjenjuje Ministarst­vo i da dezinformi­ra javnost. Pa zar je Gordogan kriv što se u Hrvatskoj urušila knjižarska mreža, što se premalo kupuju ne samo časopisi nego i knjige, što su autorski honorari opterećeni svime i svačime i što autori u najboljem slučaju od prodaje knjige dobivaju honorar od samo osam posto po prodanom primjerku? I da. Zar je Gordogan kriv što hrvatsko tržište, kako to izrijekom tvrdi Ministarst­vo kulture, očito više ne može apsorbirat­i toliki broj književnih časopisa? Zar će se situacija na tom polju popraviti ako se eutanazira ponajbolji književni časopis?

 ??  ?? Lovci sa zlatnim orlovima okušali su sreću na tradiciona­lnom godišnjem lovu na lisice koji se održao na hipodromu najvećeg kazahstans­kog grada Alma Ate proteklog vikenda.
Lovci sa zlatnim orlovima okušali su sreću na tradiciona­lnom godišnjem lovu na lisice koji se održao na hipodromu najvećeg kazahstans­kog grada Alma Ate proteklog vikenda.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia