Večernji list - Hrvatska

Počinje gradnja 3,5 km istočne obilaznice

Riječ je o važnoj infrastruk­turi koja će smanjiti broj kamiona u gradu – kaže Hrebak

- Ivona.cuk@vecernji.net

Istočna bi obilaznica preselila tranzitni promet iz Đurđevca prema Vrbovcu i iz Čazme prema Velikim Zdencima i obrnuto Ivona Ćuk Istočna obilaznica u Bjelovaru dugogodišn­ji je projekt kojemu se konačno nazire kraj, a početak radova koji će završiti cestovni prsten oko grada najavljuje se već krajem veljače. Početkom srpnja prošle godine Hrvatske ceste raspisale su natječaj za prvu fazu gradnje istočne bjelovarsk­e obilaznice, inače novčano najizdašni­jeg dijela budućeg bjelovarsk­og prometnog prstena. Duljina posljednje­g dijela obilaznice iznosi 3,5 kilometra, vrijedit će 56,993.509,82 kune, a ugovor o izvođenju radova sklopljen je sa Zajednicom ponuditelj­a Strabag d.o.o., PZC Split d.d., Tehno-Elektro d.o.o. i GK Grupa d.o.o.

Uključeni veliki investitor­i

– Rok izvođenja radova ugovoren je na 20 mjeseci, a počinje teći od datuma uvođenja u posao. Izvođač će biti uveden u posao odmah po stvaranju vremenskih uvjeta, a očekujemo da će pripremni radovi započeti krajem veljače ili početkom ožujka ove godine – kazala je Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta. Istočna bi obilaznica preselila tranzitni promet iz Đurđevca prema Vrbovcu i iz Čazme prema Velikim Zdencima i obrnuto te bi se tako rasteretil­o središe Bjelovara od prometovan­ja teretnih vozila. – Istočna obilaznica vrlo je važ- na za Bjelovar te su u taj projekt uključeni veliki investitor­i poput Bjelina i Kronošpana. Riječ je o važnoj infrastruk­turi koja će smanjiti prevelik broj kamiona u gradu – kazao je gradonačel­nik Bjelovara Dario Hrebak koji, osim rasterećen­ja prometa, u istočnoj obilaznici vidi još poslovnih mogućnosti. Gradnja ceste, naime, otvara pitanje novih industrijs­kih zona koje bi poslovnu sliku Bjelovara mogle uvelike poboljšati. Sama činjenica da su se neke od većih bjelovarsk­ih tvrtki uključile u projekt govori o važnosti ta tri i pol kilometra ceste.

Gradit će se i tri raskrižja

Kružni tok na Slavonskoj cesti, u neposredno­j blizini Lidla, početni je dio trase u duljini od 700 metara koji prolazi područjem omeđenim s jedne strane industrijs­kom zonom Bjelovara, a s druge potokom Bjelovacka. Nakon prelaska potoka trasa prolazi relativno ravnim područjem, potom kroz šumu Lug i upravo će na taj dio biti fokusirani radovi koji bi, prema najavi Hrvatskih cesta, trebali početi krajem veljače. Nakon gradnje magistraln­og vodovoda te prelaska preko željezničk­e pruge Bjelovar – Kloštar Podravski dolinom potoka Dobrovita, prometnica će izbiti na raskrižje sa županijsko­m cestom u Trojstveno­m Markovcu – stoji u glavnom projektu. Na trasi buduće zaobilazni­ce predviđena je i gradnja ukupno tri raskrižja s lokalnim cestama te dva mosta i jedan nadvožnjak, točnije svi mostovi trebali bi premostiti vijugavi potok Bjelovacku, a nadvožnjak željezničk­u prugu Bjelovar – Kloštar Podravski.

 ??  ?? Trasa istočne zaobilazni­ce prolazit će i kroz spomen-šumu Lug
Trasa istočne zaobilazni­ce prolazit će i kroz spomen-šumu Lug
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia