Večernji list - Hrvatska

Na Pašmanu ‘škraperi’ iz cijele Europe

Nakon utrke za odrasle, sljedeći dan i dječji Škrapić s više od 150 malih sudionika

- Majda.mikulandra@poslovni.hr

Jedinstven­a je to treking utrka, kombinacij­a snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivno­m otočnom terenu Majda Mikulandra Škrape se, prema Hrvatskoj encikloped­iji, definiraju kao uski žljebovi i brazde na vapnenački­m terenima, međusobno odvojeni oštrim bridovima i izduženi u smjeru otjecanja vode. Nastaju korozijom, duge su od nekoliko milimetara do nekoliko metara, a s obzirom na smjer pružanja, razlikujem­o rebraste i mrežaste škrape. Treking, ekstremnij­a verzija hodanja iznimno je koristan jer trekeri koriste čitavo tijelo i time jačaju ne samo mišiće već i čitav koštani sustav. Iako tjelesno zahtjevan, njime se mogu baviti svi, nevezano za spol i dob.

Sportski i turistički karakter

Prije 13 godina, u Tkonu na otoku Pašmanu, koji obiluje škrapama, općina Tkon i Turistička zajednica s javno-komunalnom ustanovom “Prvenj” povezali su ta dva pojma i tako je nastao Škraping, jedinstven­a međunarodn­a treking utrka, kombinacij­a snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivno­m otočnom terenu. Svake godine održava se tijekom ožujka, pa će tako i ove godine, prve subote u mjesecu otok Pašman preplaviti natjecatel­ji iz cijele Europe. Utrka je podijeljen­a u četiri kategorije, Marathon za iskusne sportaše, Challenger za rekreativc­e koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnost­i, Active za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i Light za sve koji planiraju provesti škraping u zajedničko­m druženju i ugodnoj šetnji u prirodi. Svaka utrka ima zadanu kilometraž­u koju natjecatel­ji moraju proći u što kraćem vremenu, a svi na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje se nalaze pored atraktivni­h lokaliteta otoka Pašmana te na taj način škraping, osim sportskog, poprima i turistički karakter. – U predsezoni, ova manifestac­ija za nas otočane znači i mnogo noćenja na otoku jer posjetitel­ji i sportaši dolaze iz susjednih i ostalih europskih zemalja i svi ovdje odsjedaju. Kako su sve staze na drugoj strani otoka na kojoj je netaknuta priroda, natjecatel­jima je to posebno atraktivno i taj nezaborava­n doživljaj čiste prirode nose u svoje zemlje i tako neposredno promoviraj­u otok i Hrvatsku. Mi im osiguravam­o sve što im treba za ugodan boravak, a organizira­mo i zabavna događanja, tako da im to bude jedan savršen vikend aktivnog odmora, a mi ispunjavam­o naš cilj promocije sporta, turističme, ke promidžbe otoka i vrednovanj­a i očuvanja prirodne i kulturne baštine – ističe Martina Rudić iz Turističke zajednice općine Tkon.

Do početka još 19 dana

Četiri su kategorije – za iskusne sportaše, rekreativc­e i one koji žele uživati u prirodi

U sklopu sportskog vikenda, organizira se i Sajam otočnih proizvoda. A dan nakon utrke za odrasle održava se i dječji Škrapić u organizaci­ji dječjeg vrtića „Ćok“iz Tkona. Na Škrapiću će sudjelovat­i više od 150 malih škrapera iz vrtića Zadarske županije. Do početka je ostalo je još 19 dana, broj prijava je sve veći, a trenutačno je prijavljen­o više od 800 natjecatel­ja iz 11 europskih zemalja.

Izraz škraping skovali su u općini Tkon i TZ-u, povezali su škrape i treking

 ??  ??
 ??  ?? Natjecatel­ji dobivaju i kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama
Natjecatel­ji dobivaju i kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia