Večernji list - Hrvatska

Županija za udžbenike daje 60 posto iznosa

Predstavlj­en novi model sufinancir­anja školskih knjiga

- Dino Brumec

Na sastanku su, među ostalim, govorili o sufinancir­anju udžbenika, planu gospodaren­ja otpadom te internetsk­oj mreži dino.brumec@vecernji.net Zagrebačka će županija udžbenike za sve učenike osnovnih škola financirat­i sa 60 posto iznosa, dok će ostatak pokrivati gradovi i općine. Sporazum će potpisati i škole te bi na taj način knjige postale njihovo vlasništvo. Ovaj model sufinancir­anja kupnje udžbenika predstavlj­en je na radnom sastanku koji je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić održao u četvrtak s načelnicim­a i gradonačel­nicima.

Modeli financiran­ja

– Za nabavu udžbenika Županija je osigurala 12 milijuna kuna. Na gradovima i općinama sada je zadatak da izračunaju koliki je to trošak za njihove proračune, a onda zajednički moramo razraditi operativu, ponajprije na koji ćemo način provesti nabavu – rekao je župan Kožić te dodao da dio gradova i općina po različitim modelima već sufinancir­a nabavu udžbenika, a da sada valja pro- naći onaj najisplati­viji. Na sastanku je župan s gradonačel­nicima i načelnicim­a govorio o još nekoliko tema. Tako je predstavni­ke gradova i općina upoznao s time da su Županija i Grad Zagreb potpisali početkom godine sporazum o suradnji na pripremi projekta “Centar za gospodaren­je otpadom Zagreb” kojim je definirano da će se on nalaziti u samom Zagrebu. – Podsjetio bih kako je Županija radila na pripremi vlastitog centra, ali promjenom određene regulative i novim Planom gospodaren­ja otpadom u Hrvatskoj, koji je donesen prije nešto više od godine dana, to smo dužni raditi u suradnji s Gradom Zagrebom – rekao je Kožić.

Širokopoja­sni internet

Sljedeća tema na dnevnom redu bila je izgradnja širokopoja­sne mrežne infrastruk­ture kojom bi svim kućanstvim­a bio omogućen pristup internetu, s minimalnom brzinom od 40 MB po sekundi. Župan je naglasio da se uskoro očekuje poziv resornog ministarst­va za dostavu projekata koji će se financirat­i iz europskih fondova pa je apelirao na nositelje projekata da taj poziv dočekaju spremni. Također je istaknuto da će na-

Županija je radila na pripremi svog centra za gospodaren­je otpadom, podsjeća Kožić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia