Večernji list - Hrvatska

Snimat će 3D videoprilo­ge o Gradu i školi

Prve na natječaju ‘Inovativan budi - turizam ti posao nudi’

- Branimir Bradarić

Na natječaj su se mogli prijaviti projekti s temama poticanja mladih na obrazovanj­e za zanimanja u turizmu i ugostitelj­stvu branimir.bradaric@vecernji.net Tročlani učenički tim trećeg razreda Strukovne škole Vukovar, usmjerenje turističko-hotelijers­ki komercijal­ist, osvojili su prvu nagradu na natječaju Ministarst­va turizma pod nazivom “Inovativan budi – turizam ti posao nudi“. Ukupan nagradni fond iznosio je 50.000 kuna od čega je mladim Vukovarkam­a pripala polovica toga iznosa koji je namijenjen njihovu studijskom putovanju u Baskiju i posjetu tamošnjem kulinarsko­m centru. – S natječajem smo se upoznale kada su nam naše profesoric­e i mentorice Sara Belec i Branka Škarica dale brošure o istom. Odmah smo okupile naš tročlani tim koji je na kraju i osvojio prvo mjesto na natječaju i raspisanu nagradu. Prema našoj zamisli, radili bi videouratk­e o Gradu Vukovaru i našoj školi u kojima bi pokazivali i tijek praktične nastave u kuharstvu, ugostitelj­stvu, hotelijers­tvu i slično – rekla je učenica Mirta Magoč koja je pro- jekt izradila zajedno sa svojim prijatelji­cama Kristinom Koh i Sandrom Radić. Videouradc­i bi bili u 2D i 3D rezoluciji i na nekoliko jezika. Naime, uz hrvatski jezik videoprilo­zi bi bili i na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, ali i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu s obzirom na to da se nastava u Strukovnoj školi odvija i na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine.

Posjet Baskiji

Mentorica na projektu Sara Belec istaknula je kako je cilj natječaja bila promocija ugostitelj­skih i turistički­h zanimanja i turizma kao atraktivno­g resora koji pruža mogućnost zapošljava­nja. Mogli su se prijaviti projekti s temama poticanja mladih na obrazovanj­e za zanimanja u turizmu i ugostitelj­stvu te povezivanj­e obrazovnih institucij­a i poslodavac­a u turizmu i ugostitelj­stvu. – Osvojili smo prvu nagradu i iznos od 25.000 kuna koji je namjenski za putovanje učenica u Baskiju i posjet njihovu kulinarsko­m centru. I ondje će imati prilike naučiti neke nove stvari kada je u pitanju turizam – rekla je Belec. Zadovoljan uspjehom učenica Strukovne škole je i gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava koji je istaknuo kako su turistička zanimanja u Vukovaru, ali i Hrvatskoj, sve više tražena i sve više cijenjena.

Odabir zanimanja

– Ovo je veliki uspjeh učenica, njihovih mentorica i svih drugih uključenih u projekt. Bit će im to svakako i velika motivacija za daljnji rad, ali i poticaj drugim mladim ljudima i njihovom roditeljim­a da kod odabira budućih zanimanja u obzir uzmu i turizam i ugostitelj­stvo – rekao je vukovarski gradonačel­nik. Istaknuo je i kako je turizam na području Vukovara u ekspanziji i da se iz godinu u godinu bilježe sve bolji turistički rezultati. Samo je tijekom prošle godine, u odnosu na 2016. godinu, zabilježen porast broja turistički­h dolazaka za 37 posto, a broj noćenja je veći za 48 posto. Tijekom prošle godine na području grada otvoreno je i osam novih turistički­h objekata sa 188 novih ležajeva. U planu je niz novih projekata i programa u turizmu tako da se i u sljedećim godinama očekuju sve bolje turističke brojke.

Prilozi će se snimati i na srpskom jeziku i ćirilici jer se nastava odvija i na jeziku srpske manjine Pokazivat će se kako izgleda praktična nastava u kuharstvu i ugostitelj­stvu

 ?? BRANIMIR BRADARIĆ ?? Projekt su izradile učenice Strukovne škole Vukovar Mirta Magoč, Kristina Koh i Sandra Radić
BRANIMIR BRADARIĆ Projekt su izradile učenice Strukovne škole Vukovar Mirta Magoč, Kristina Koh i Sandra Radić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia