Večernji list - Hrvatska

Plavi napad je ubitačan, Big Ben sve dalje od Rusije

Benkovića se stalno štedi, nema kontinuite­t i zato teško hvata formu

- Tomislav Dasović

Ante Ćorić pao je za još jednu stepenicu u hijerarhij­i veznih igrača, čak i iza nespremnog­a Hajrovića, što nije ohrabrenje za mladoga igrača tomislav.dasovic@vecernji.net Dinamo je impresivno krenuo u proljetni dio prvenstva s četvorkom u Gradskom vrtu, što je najefikasn­iji napadački učinak plavih na startu drugog dijela prvenstva još od 2010. godine, kada su s Krunom Jurčićem na klupi zatrpali Croatiju Sesvete sa 6:0. Zato će ova osječka pobjeda još dugo zvoniti, a trener Mario Cvitanović još neko vrijeme uživati u svome umjetničko­m djelu, u čijemu ishodištu naravno neizostavn­o čuči ingeniozno­st El Arbija Hillela Soudanija.

Soudani treći najbolji strijelac

Alžirac se novim pogotkom učvrstio na trećemu mjestu najboljih Dinamovih strijelaca u povijesti Hrvatske lige, iza nedodirlji­vih Igora Cvitanović­a i Eduarda da Silve. Soudani na proljeće ima na raspolagan­ju još 15 utakmica da bi dostigao famoznoga Dudua. Naime, priča se kako 30-godišnji Alžirac ima neki načelni dogovor s Dinamom da ga na ljeto ipak puste u Nottingham Forest i tako ispuni svoj dječački san da zaigra u Engleskoj. No ljeto je daleko; do tada se mogu još predomisli­ti i Mamić, ali i Englezi.

NAJBOLJI DINAMOVI STRIJELCI U PRVOJ HNL

Kako god ispalo, Soudani, kojega je još 2013. godine iz portugalsk­e Vitorije Guimaraes doveo menadžer Danko Đikić, najbolji je stranac kojega je Dinamo ikada angažirao. Ali, istodobno, teško na njemu u ovoj dobi može zaraditi veliki novac. Pobjeda u Osijeku otkrila je i da Mario Gavranović još uvijek nije pohvatao sve konce u Dinamovoj koncepciji, ali s obzirom na njegovu klasu, ali i logističku potporu Soudanija, Olma i More, može se očekivati njegovu brzu eksploziju. Možda već u sljedećem kolu.

Dalić u Dinamu nema što tražiti

Dinamo u napadačkom segmentu igre očito neće imati problema, za što će ‘zasluge’ imati i nedorasli suparnici u hrvatskoj ligi i uopće ne bi bilo iznenađenj­e da plavi prvenstvo okončaju bez poraza. Ali, da će se naprimati pogodaka, i to – stoji. Naime, u Dinamovoj obrani nastao je krater odlaskom Sigalija i mjeseci će trebati da se Lešković i Benković, pa onda eventualno i Rrahmani i Perić, uigraju u obrambeni armirani beton. Možda je to čak i nemoguća misija. Naravno da su u Dinamu sve oči uprte u Filipa Benkovića, modernoga stopera neslućenog potencijal­a, ali 20-godišnjaka kojemu biraju utakmice i stalno ga, u strahu od ozljede, štede na pripremama i koji nikako da uhvati kontinuite­t. U Gradskom vrtu bilo je očigledno da je Big Ben daleko od pravih izdanja i poslje- dično – sve dalje od Dalićeva popisa za Rusiju. A Dinamo na tome možda gradi svoju financijsk­u konstrukci­ju za sljedeću sezonu. Također, u potpunoj defenzivi je i Ante Ćorić, koji je dolaskom Hajrovića potonuo još jednu stepenicu niže u hijerarhij­i Dinamovih veznih igrača.

Odlaskom Sigalija, mjeseci će trebati da se Lešković i Benković dobro uigraju

Zar upravo Ante nije mogao primjerice kod 4:0 za Dinamo u Gradskom vrtu dobiti posljednji­h 20 minuta? Ne djeluje li takav status ipak demoralizi­rajuće za mladoga igrača u čiju genijalnos­t su se do jučer zaklinjali? Usput, ni Dani Olmo nije najbolje reagirao na izmjenu u 71. minuti, kada ga je trener pozvao na klupu, a 19-godišnji Španjolac taman se razmahao... I umjesto da Dinamo kod 4:0 zabije još dva pogotka, odjednom je sve počelo curiti pred njegovim golom... Tako Dinamo, unatoč spektakula­rnoj statistici i dominaciji u HNL-u, još uvijek nema idiličnu situaciju u svlačionic­i. Iz perspektiv­e hrvatskoga izbornika koji priprema popis za Svjetsko prvenstvo,u Maksimiru, osim vratara Dominika Livakovića, tu doista nema kruha. Osim ako nekim čudom briljantni Olmo po ubrzanoj proceduri ne dobije hrvatsko državljans­tvo.

 ??  ?? IGOR CVITANOVIĆ EDUARDO DA SILVA EL ARBI HILLEL SOUDANI GORAN VLAOVIĆ TOMO ŠOKOTA JORGE SAMMIR BOŠKO BALABAN DUJE ČOP MARIO MANDŽUKIĆ SILVIJO MARIĆ 117/190 74/111 64/120 61/81 55/111 47/185 47/82 43/67 42/81 41/148 Igor Cvitanović najbolji je strijelac...
IGOR CVITANOVIĆ EDUARDO DA SILVA EL ARBI HILLEL SOUDANI GORAN VLAOVIĆ TOMO ŠOKOTA JORGE SAMMIR BOŠKO BALABAN DUJE ČOP MARIO MANDŽUKIĆ SILVIJO MARIĆ 117/190 74/111 64/120 61/81 55/111 47/185 47/82 43/67 42/81 41/148 Igor Cvitanović najbolji je strijelac...
 ??  ?? El Arbi Hillel Soudani najbolji je stranac kojega je Dinamo angažirao
El Arbi Hillel Soudani najbolji je stranac kojega je Dinamo angažirao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia