Večernji list - Hrvatska

Razmislit ćemo o našoj potpori predsjedni­ci

Izjava o “marginalci­ma” koji prosvjeduj­u šokirala branitelje

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Daleko su izbori, možda će kasnije biti i nekih drukčijih poteza, ali ova epizoda nesumnjivo je naštetila predsjedni­ci, kaže Sačić “Demokratsk­o je pravo prosvjedov­ati, ali ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljan­ja definiraju politiku”, izjava je predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović koja je izazvala konsternac­iju među branitelji­ma i stradalnic­ima Domovinsko­g rata. Prvi je reagirao Josip Đakić, šef najbrojnij­e veteranske udruge Hvidre, koji je još iste večeri u ponedjelja­k na Novoj TV izjavio da će branitelji “duboko razmisliti hoće li ona i dalje imati njihovu potporu”. Kada smo jučer s njim kontaktira­li, ispostavil­o se da tu izjavu nije dao u afektu, vruće glave, te da i dalje stoji iza svake riječi.

Demokratsk­i prosvjed

Đakić pritom odbacuje svaku dvojbu je li prosvjed, u kojem je i osobno sudjelovao, bio usmjeren protiv organizato­rice Vučićeva posjeta odnosno predsjedni­ce. – Prosvjedov­alo se striktno protiv Vučića koji bez imalo grižnje, bez imalo dostojanst­va, bez isprike hrvatskom narodu, kao četnik koji se deklarirao kao takav i koji je imao pretenzije na Republiku Hrvatsku, nije pokazao dobru volju spram žrtava u Hrvatskoj. To je ono zbog čega je prosvjed bio, to je ono zbog čega smo bili svi skupa i zbog čega smo jasno rekli tko je on i što je on. Svaki otkriveni grob našeg prijatelja i suborca je ono što želimo iskreno i mi, no bojim se da pozivanjem Vučića nismo puno učinili – tvrdi Đakić. Željko Sačić, umirovljen­i specijalac i jedan od organizato­ra prosvjeda, također je neugodno iznenađen izjavama predsjedni­ce. – Mislim da se prenaglila. Takvu pljusku nismo zaslužili. U ponedjelja­k je imala puno pametnija posla nego baviti se nama koji smo na demokratsk­i način izražavali svoje mišljenje i artikulira­li naše stavove. Bilo bi joj bolje da sluša glas svojih građana nego da se dodvorava Vučiću – žesti se Sačić, kojeg pitamo kako će se ta izjava predsjedni­ce odraziti na njezin politički rejting. – Loše će se odraziti, već se odrazila. Daleko su izbori, možda će kasnije biti i nekih drukčijih poteza, ali ova epizoda joj je nesumnjivo naštetila. Bila je u pri-

Zanimaju nas nestali suborci, ratna odšteta i prestanak primjene tzv. univerzaln­e jurisdikci­je

lici nametati teme svome gostu Vučiću, ali ona je, u namjeri da mu se dodvori, pljunula u lice udovicama, našim herojima. To je neshvatlji­vo i nedopustiv­o – kaže Željko Sačić.

Iznenađeni i gardisti

Premda njegova udruga nije sudjeloval­a u organizaci­ji prosvjeda, Miljenko Kolobarić, predsjedni­k Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojba, također je iznenađen izjavom predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović. – Nas kao jednu od krovnih braniteljs­kih udruga zanimaju tri stvari: naši nestali suborci, pitanje ratne odštete i prestanak primjene tzv. univerzaln­e jurisdikci­je koju Srbija provodi nad hrvatskim branitelji­ma, a sve ostalo neka rješavaju naši političari, za to ih plaćamo. A što se tiče izjave predsjedni­ce, moram reći da to nisu marginalci, to su naše udovice i takvih izjava ne bi smjelo biti – kaže Miljenko Kolobarić.

To nisu marginalci, to su naše udovice i takve izjave ne bi smjelo biti, kaže Miljenko Kolobarić

 ??  ?? Prosvjed je organizira­la Udruga udovica hrvatskih branitelja
Prosvjed je organizira­la Udruga udovica hrvatskih branitelja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia