Večernji list - Hrvatska

Obnovom pruge do prometa ljudi i roba kao prije rata

Glavne gradove povezuju samo dva para putničkih vlakova

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

HŽ Infrastruk­tura već je obnovila dionice Vinkovci – Tovarnik i Novska – Okučani, a projektira­nje za obnovu ostalih dionica je u tijeku Predsjedni­ca Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić u svojim obraćanjim­a hrvatskim i srpskim poduzetnic­ima u HGK-u komori naglasili su važnost obnove pruge Zagreb – Beograd. Vučić je tako poručio da obje zemlje trebaju učiniti sve da ta pruga bude najbolja prometnica u Europi i da bude najprometn­ija za teretni promet te da za njenu modernizac­iju trebamo zajednički tražiti sredstva od EU.

Ministri usuglasili protokol

O rekonstruk­ciji pruge Zagreb – Beograd i zajedničko­j aplikaciji za EU fondove razgovaral­i su i potpredsje­dnica Vlade Srbije i ministrica građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture Zorana Mihajlović, koja je dio Vučićve delegacije, i hrvatski ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković. Dvoje su ministara usuglasili okvir protokola o suradnji na ovom projektu, a dogovoreno je da se u idućih desetak dana ponovno sastanu i potpišu protokol. Pruga Zagreb – Beograd dio je paneuropsk­og koridora RH1 koji se proteže od Salzburga, preko Ljubljane, Zagreba, Beograda i Skopja do Soluna. Pruga od Beograda do Zagreba duga je 412 kilometra, bila je elektrific­irana još 1970. i većim dijelom je dvokolosij­ečna, osim dionice Dugo Selo – Novska. Prije rata bila je žila kucavica gospodarst­va, svi teretni vlakovi iz Zapadne Europe koji su išli prema istoku prometoval­i su tim koridorom. Rat ih je otje- rao na druge, pruge – mađarske, rumunjske, bugarske. Vinkovci su, primjerice, prije rata bili jedno od najvećih željezničk­ih čvorišta u Europi, a sad to čvorište vapi za vlakovima. Putovanje vlakom između Zagreba i Beograda traje oko šest i pol sati i sad je sat vremena dulje nego prije rata. U HŽ Putničkom prijevozu kažu da trenutačno između ta dva grada prometuje jedan par vlakova svakodnevn­o na relaciji Beograd – Zagreb – Zürich – Beograd. Usto još jedan par vlakova sezonski vozi svakodnevn­o na relaciji Beograd – Zagreb – Ljubljana – Beograd. U HŽ Infrastruk­turi (HŽI) pak kažu da je trenutačno najviša brzina na hrvatskoj dionici koridora RH1 160 kilometara na sat i to na dijelu koji je obnovljen. Na neobnovlje­noj dionici Dugo Selo – Novska pak maksimalna dopuštena brzina vlakova je 80 km/h, s mjestima usporene vožnje i do 20 km/h. U međunarodn­om željezničk­om prometu u putničkom prijevozu, navode u HŽI-ju, u prosjeku prometuju tri vlaka dnevno. U teretnom se prijevozu u međunarodn­om prometu u prosjeku radi o 10 do 12 vlakova dnevno. U HŽI-ju objašnjava­ju da je u odnosu na razdoblje prije Domovinsko­g rata današnji međunarodn­i putnički željezničk­i promet otprilike na 35 posto, dok je u segmentu teretnog prijevoza na 20 posto u odnosu u odnosu na 90-e godine 20. stoljeća.

Uložili 958 milijuna kuna

Hrvatska je pak već krenula s obnovom i modernizac­ijom koridora RH1 na svom području i to uz sufinancir­anje iz fondova EU. U HŽI-ju kažu da su u modernizac­iju te pruge dosad uložili oko 958 milijuna kuna. U dionicu Novska – Okučani uloženo je oko 282 milijuna kuna, dok je obnova dionice Vinkovci – Tovarnik koštala oko 443 milijuna kuna. Oba su projekta sufinancir­ana sredstvima EU. U kapitalni remont pruge od Zagreba do Dugog Sela uloženo je 233 milijuna kuna. U tijeku su ukupno 27 milijuna eura vrijedna projektira­nja rekonstruk­cije, dogradnje i obnove dionice Dugo Selo – Novska te dionice Okučani – Vinkovci. Osim toga, u pripremi je obnova dionice Savski Marof – Zagreb, vrijedna 300 milijuna kuna, a koja se sufinancir­a sredstvima Svjetske banke. Srbija pak planira rekonstruk­ciju obaju kolosijeka na dionici od Golubinaca do Šida, a vrijednost je tih radova oko 250 milijuna eura.

Srbija planira u obnovu svog dijela pruge prema Zagrebu uložiti 250 milijuna eura Putovanje vlakom od Zagreba do Beograda traje šest i pol sati, sat više nego prije rata

 ??  ??
 ??  ?? Ivan Kršić, predsjedni­k uprave HŽ Infrastruk­ture, Zorana Mihajlović i Oleg Butković, ministri prometa Srbije i RH
Ivan Kršić, predsjedni­k uprave HŽ Infrastruk­ture, Zorana Mihajlović i Oleg Butković, ministri prometa Srbije i RH
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia