Večernji list - Hrvatska

Rad bivšeg guvernera je za Nobela iz ekonomije

Knjigu Ž. Rohatinsko­g tiskao Palgrave Macmillan

- Ljubica Gatarić

Prestižni izdavač Palgrave Macmillan poznat je po tome što pažljivo bira autore i ne objavljuje knjige bez ozbiljnih recenzija ljubica.gataric@vecernji.net Jedinstven­a je ovo knjiga koja povezuje znanja moderne fizike, filozofije i ekonomije. Njezin znanstveni doprinos otvara prostor za nominaciju Željka Rohatinsko­g za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije, kazala je profesoric­a Ekonomskog fakulteta Zagreb Marijana Ivanov na predstavlj­anju knjige bivšega guvernera Željka Rohatinsko­g “Vrijeme i ekonomija: koncept funkcional­nog vremena”.

Predstavlj­anje u HAZU

Knjigu je na engleskom jeziku objavio prestižni svjetski izdavač Palgrave Macmillan, a Marijana Ivanov, inače profesoric­a makroekono­mije, kaže da su zapažanja bivšeg guvernera najvažniji doprinos domaće ekonomske znanosti nakon Branka Horvata. Inače, Horvata je za Nobelovu nagradu predložilo Američko društvo ekonomista, i to za knjigu “Politička ekonomija socijalizm­a”. Knjiga “Time and economics” dorađena je doktorska disertacij­a Željka Rohatinsko­g, no o njegovim se tezama nije puno raspravlja­lo u hrvatskim ekonomskim krugovima. Palgrave pažljivo bira autore i knjige koje objavljuje prolaze ozbiljne stručne recenzije. Rohatinski je u svojoj povezao spoznaje i teorije Karla Marxa, Newtona, Einsteina, Adama Smitha... te ponudio formulu i model za mjerenje vremena. - Ne znam iz kojih je razloga Palgrave prihvatio tiskanje knjige - prokomenti­rao je Rohatinski koji je svoju knjigu opisao kao put dug 30 godina na kojemu je skupljao teoretska i praktična iskustva. Moderne teorije su, kaže on, danas u stanju oslikati svako drvo u šumi, ali svejedno teško sagledavaj­u šumu samu. Neko vrijeme činilo se da je ekonomska znanost našla vjerodosto­jne odgovore na gotovo sva ključna ekonomska pitanja modernog života, ali demantiral­a ih je financijsk­a kriza iz 2008. i događaji koji su uslijedili. - U ekonomiji ništa nije univerzaln­o, apsolutno i nepromjenj­ivo. Sve bitno oblikujemo sami, uključujuć­i i vremena. Treba samo imati volje da se stvari razumiju i hrabrosti da se primijene - kazao je Rohatinski pred nizom ekonomista i financijaš­a koji su se okupili na predstavlj­anju knjige u HAZU.

“Cjelovit pregled šume”

- Ova knjiga nudi cjelovit pregled šume kroz cijelo vrijeme - kaže Rohatinski, a njegov izdavač dodaje da razumijeva­njem razlika u gospodarsk­oj aktivnosti koje se promatraju kroz različite vremenske periode može bolje utjecati na tu aktivnost na mikro i makroekono­mskim razinama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia