Večernji list - Hrvatska

Svoje partnere u Ini određuje suverena Hrvatska sama, a ne SAD

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Azimov odgovara na izjavu američkog kolege da SAD ne želi vidjeti ruske kompanije u Ini i da tvrtku Hrvatska ne treba prodati Rusima – Neprikladn­o je stranim državama poučavati suverenu Hrvatsku kako će voditi svoju politiku u nacionalno­m interesu svojih građana. Ne SAD, nego sama suverena Hrvatska određuje svoje partnere koji su uistinu, a ne na riječima spremni pružiti realnu pomoć gospodarsk­om razvoju ove zemlje – poručio je jučer ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj Anvar Azimov odgovaraju­ći na izjavu američkog kolege Williama Roberta Kohorsta kako SAD ne želi vidjeti ruske kompanije u Ini te kako je odluka na Hrvatskoj, ali da bi bilo pogrešno da Hrvatska Inu proda Rusima.

Što je rekao Kohorst

Veleposlan­ik Kohorst u istoj izjavi Rusiju je nazvao remetilačk­im čimbenikom u regiji te izrazio želju da Hrvatska ima partnera kojemu je u interesu boljitak Hrvatske. – S čuđenjem i žaljenjem pročitao sam komentar poštovanog veleposlan­ika Sjedinjeni­h Američkih Država u odnosu na moguću suradnju ruskih kompanija i Ine. Ova izjava još je jedan primjer američke politike nepoštene konkurenci­je, miješanja u unutarnje poslove drugih država, kršenja načela slobode tržišne ekonomije – istaknuo je veleposlan­ik Azimov.

Verbalni okršaj diplomata

Verbalni okršaj dvojice diplomata velikih država dolazi i nakon što su u Ministarst­vu vanjskih poslova u Zagrebu prošlog mjeseca održane političke konzultaci­je – druge po redu nakon godina neaktivnos­ti – s direktorom odjela za jugoistočn­u Europu ruskog Ministarst­va vanjskih poslova na kojem se, doznajemo, razgovaral­o o bilateraln­im pitanjima pri čemu je ruski sugovornik ponovio rusku ponudu kako ta država želi sudjelovat­i u plinofikac­iji Hrvatske.

 ??  ?? Ruski veleposlan­ik Anvar Azimov
Ruski veleposlan­ik Anvar Azimov

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia