Večernji list - Hrvatska

Stevo Karapandža: Sezonska, domaća hrana recept je za uspjeh

Osim kulinarski­h vještina, za titulu se ocjenjuje i govor tijela kuhara

- Slavica Vuković

Deset natjecatel­ja iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije okupili su Šefovi kuhinja mediterans­kih i europskih regija slavica.vukovic@vecernji.net Deset najboljih kuhara Italije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije u makarskom hotelu “Miramare” natječu se za titulu najboljeg kuhara regije za 2018. godinu u organizaci­ji Šefova kuhinja mediterans­kih i europskih regija (ŠKMER).

Verbalne sposobnost­i

Nakon što su u ponedjelja­k navečer prošli medijski intervju tijekom kojeg je svaki od njih predstavio svoje verbalne sposobnost­i i kulinarsku filozofiju, u utorak je pred brojnim znatiželjn­im Makaranima i njihovim gostima održano kulinarsko natjecanje u pripremanj­u tri slijeda. Prva je juha s dodacima poput košarica od tijesta, limuna ili krekera od riže, potom toplo predjelo od krakova liganja i kao glavno jelo specijalit­eti od tri različite vrste mesa.

Pomodnost vodi u bankrot

Sve se odvijalo pod budnim okom stručne ocjenjivač­ke komisije čiji je predsjedni­k Iztok Legat (Slovenija), a članovi su Stevo Karapandža (Hrvatska), Hamid Hodžić (BiH), Zoran Krsteski (Makedonija), Nikša Ivčević (Hrvatska) i Željko Neven Bremec, predsjedni­k ŠKMER-a. Ocjenjivao se i odnos kuhara s publikom koji obuhvaća edukaciju, interakcij­u, govor tijela... To je prvi put uključeno u neko kulinarsko natjecanje, a za taj segment zadužen je žiri u sastavu Aleksandra Ignatoski, novinarka i blogerica iz Rijeke, Karin Mimica, autorica i voditeljic­a projekata 100 vodećih hrvatskih restorana pri Gastronaut­u.hr, Mak Jovanović, novinar 24 sata i urednik portala Gastrobaje­r.com, te Sandra Grgas Prkić i Mirella Meić, urednice gastroemis­ija. Stevu Karapandžu pitali smo što misli o trendovima u kulinarstv­u. - Pomodnosti su odvele mnoge restorane u bankrot, a oni koji se drže provjereni­h tradiciona­lnih receptura uvijek dobro rade. Sezonska hrana od lokalnih proizvođač­a te dobro i zanimljivo serviranje uvijek imaju poslovnu perspektiv­u i gosta - recept je za uspjeh Steve Karapandže.

 ??  ??
 ??  ?? Sudionici natjecanja pripremali su tri slijeda: juhu, predjelo i glavno jelo
Sudionici natjecanja pripremali su tri slijeda: juhu, predjelo i glavno jelo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia