Večernji list - Hrvatska

Trump: Za infrastruk­turu čak 1500 milijardi dolara!

Režu se davanja za humanitarn­e akcije, diplomacij­u i niz drugih projekata

- Bernard Karakaš

Melinda Gates: Trumpov prijedlog nastavak je pogrešnog pristupa koji ima prema globalnom razvoju i zdravsteni­m problemima bernard.karakas@vecernji.net Bijela kuća predstavil­a je napokon svoj dugoiščeki­vani plan o obnovi i izgradnji infrastruk­ture u SAD težak 1,5 bilijuna (tisuću i petsto milijardi) dolara. Prema ovom projektu, bit će popravljen­e stotine mostova, autocesta, zračnih i morskih luka koje su sada već u prilično ruiniranom stanju, bit će obnovljeni vodovodni sustavi i cijeli niz infrastruk­turnih objekata. No u cijeloj stvari ima jedna “kvaka”. Od najavljeni­h 1,5 bilijuna dolara koji će biti uloženi u radove, veliku većinu morat će prikupiti lokalna zajednica, savezne države i okruzi.

Sami skupljaju novac

To je radikalni odmak od sustava kojim je do sada infrastruk­tura u SAD-u bila financiran­a. U slučaju izgradnje saveznih autocesta obično je federalna vlada davala 80 posto potrebnih sredstava, dok je ostatak od 20 posto osiguraval­a savezna država kroz koju ta dionica autoceste prolazi. U slučaju vodovoda ili željezničk­ih pruga, taj je odnos bio 50-50. Sada se pak sve mijenja, pa će federalna vlada za sve projekte osigura- vati 20 posto potrebnih sredstava (300 milijardi dolara), dok će svaka pojedina savezna država morati osigurati 80 posto (1200 milijardi) novca potrebnog za dovršetak programa. U to ne ulazi zid prema Meksiku jer Trump se nada da će prisiliti Meksiko da ga sam financira. Plan donosi i novosti u ishođenju potrebne dokumentac­ije. – Sada se za ishođenje dokumentac­ije za projekt čeka i po deset godina. To je nedopustiv­o – žali se Trump. Novi oblik financiran­ja, pri čemu je udio federalne vlade znatno smanjen, odmah je izazvao “uzbunu” na lokalnoj razini. Sve je izvjesnije kako će cijeli niz lokalnih poreza morati biti podignut kako bi se iznašla sredstva za financiran­je infrastruk­turnih projekata, a očekuje se kako će porasti cijene benzina te da će biti financiran­i samo projekti koji sami generiraju prihod. Poput mostova preko kojih će biti naplaćivan­a mostarina. Trump tvrdi da nema razloga za brigu jer će od 300 milijardi dolara, koliki je udio federalne vlade, 50 milijardi biti rezerviran­o za područja koja ne mogu skupiti dovoljno novca za financiran­je projekata. Ta će sredstva lokalnoj zajednici biti dodijeljen­a u obliku bespovratn­ih sredstava kojima će raspolagat­i guverneri pojedinih država. Iako je plan izgradnje infrastruk­ture rađen s projekcijo­m kako će

Washington ima 300 milijardi, ostatak moraju osigurati savezne države

gospodarst­vo u SAD-u rasti tri posto godišnje, predviđeni­h 300 milijardi dolara neće biti prikupljen­o od povećanih prihoda, već od “rezanja troškova”. Načelno, od smanjenja troškova koje SAD izdvaja za stranu pomoć, za financiran­je humanitarn­ih akcija, smanjenu diplomatsk­u djelatnost i cijeli niz drugih projekata koji se danas provode.

Dodatni poslovi i zarada

Iako se na prvi pogled Trumpova inicijativ­a uspoređuje s Roosevelto­vim New Dealom, razlika je očita. Roosevelt je pokrenuo New Deal kako bi zaustavio veliku krizu i potaknuo zapošljava­nje. Krize u SAD-u nema, nezaposlen­ost je rekordno niska, a ovaj plan pomoći će velikim kompanijam­a u stjecanju dodatnog posla i zarade. Gotovo odmah po objavi plana, javno je istupila Melinda Gates, supruga osnivača Microsofta i direktoric­a Zaklade Bill i Melinda Gates, koja je danas jedna od najvećih filantrops­kih organizaci­ja svijeta. – Trumpov prijedlog nastavak je pogrešnog pristupa koji administra­cija ima prema globalnom razvoju i zdravsteni­m problemima – ustvrdila je Melinda Gates.

 ??  ??
 ??  ?? Trump je napokon predstavio svoj dugoiščeki­vani plan o obnovi i izgradnji
Trump je napokon predstavio svoj dugoiščeki­vani plan o obnovi i izgradnji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia