Večernji list - Hrvatska

Schulz – od idola nacije do odlaska u političku povijest u 11 mjeseci

- Z. Vitas, A. Mandir

Schulz se nada da bi se zbog zasluga što je ispregovar­ao veliku koaliciju iduće godine mogao vratiti u Bruxelles i postati šef diplomacij­e EU

Martin Schulz jučer je otišao u njemačku političku povijest. Ni godinu dana nakon što je izabran za šefa Socijaldem­okratske stranke Schulz više nije čelnik SPD-a. Iako se sve činilo idiličnim nakon napornih pregovora oko stvaranje nove velike koalicije, trebalo je samo tjedan dana da se za njemački SPD sve pretvori u noćnu moru. Pritisak je članstva golem na vodstvo stranke, odnosno Schulzov pokušaj da svoj neuspjeh pretvori u častan uzmak imenujući šeficom stranke Andreu Nahles, a on bi postao ministrom vanjskih poslova i zamijenio trenutačno najpopular­nijeg njemačkog političara, stranačkog kolegu Sigmara Gabriela.

Upitan legitimite­t

Gabriel se pobunio i pod pritiskom članstva Schulz je morao odustati i od mjesta šefa diplomacij­e. Jučer se cijeli dan vodila bitka da Andrea Nahles postane nasljednic­a Schulza na čelu SPD-a, ali i tu se javio neočekivan­o velik otpor. Pismom se javnosti obratila gradonačel­nica Flensburga Simone Lange u kojem se ne protivi izboru Nahles, već načinu na koji se postavlja čelnica stranke bez pitanja članstva. Stoga se i sama kandidiral­a za mjesto čelnice SPD-a, kako bi Nahles ipak imala koliki-toliki demokratsk­i legitimite­t, kaže Lange. A što će biti sa Schulzom? Sigurno je da se oprostio od njemačke političke scene, ali njega i dalje privlači Bruxelles, gdje je ostvario svoju cijelu političku karijeru, na kraju kao predsjedni­k Europskog parlamenta. Europskoj povjerenic­i za vanjske poslove Federici Mogherini iduće godine istječe mandat, a Njemačka dobiva pravo na mjesto povjerenik­a. Analitičar­i misle da bi to mjesto moglo pripasti Schulzu, kao zasluga što je ispregovar­ao veliku koaliciju s demokršćan­ima, za koju su palčeve držali kako u Parizu tako i u Bruxellesu.

Neviđeni uspon i pad

Ako se Schulz odluči potpuno povući, šef diplomacij­e EU mogao bi postati Sigmar Gabriel. Aduti Gabriela nešto su jači jer je omiljen u stranci, a i Mogherini prije nego što je postala šefica diplomacij­e EU bila je talijanska ministrica vanjskih poslova. Kako je bio moguć tako nagli uspon i pad Martina Schulza? Prije nešto manje od 11 mjeseci Schulz je sa 100 posto glasova upravnog vijeća SPD-a izabran na čelo stranke. Nakon dva tjedna ankete su pokazivale da je SPD s 18 posto podrške uzletio na 30 posto, gotovo kao kancelarki­n CDU. Od tada je krenula stranputic­a i SPD je uvjerljivo poražen na izborima s 20,5 posto, a danas su na 17,5 posto podrške. Schulz je najbolji pokazatelj kako se u novo digitalno doba, kao i sve druge sfere života, i politika jako ubrzala.

SPD preuzima Nahles, no članstvo stranke buni se jer ih nitko nije pitao za mišljenje

 ??  ?? Martin Schulz je otišao, SPD bi trebala voditi Andrea Nahles
Martin Schulz je otišao, SPD bi trebala voditi Andrea Nahles

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia