Večernji list - Hrvatska

Braća igrala nogomet pa naišla na boćanje...

Hrvatska osvojila medalje u svim disciplina­ma

- damir.mrvec@vecernji.net Damir Mrvec ZAGREB

Na Europskom prvenstvu za mlađe seniore i juniore koje se održalo u Francuskoj, hrvatski boćari osvojili su jedno zlato, te pet bronci.

Hrvatski boćarski reprezenta­tivci osvojili su medalje u svih šest disciplina na Europskom prvenstvu za mlađe seniore i juniore koje je završilo u francuskom St. Vulbasu i jedina su reprezenta­cija kojoj je to na ovom natjecanju pošlo za rukom. Mladi su se hrvatski boćari okitili jednim zlatom te s pet bronci.

Sve je počelo u Italiji

Zlato je osvojio mlađi senior Marin Ćubela (Zrinjevac, Zagreb) u krugovima, a bronce mlađi senior Pero Ćubela (Zrinjevac) u disciplini pojedinačn­o klasično, braća Ćubela u parovima, junior Luka Gašpar (Ploče) u preciznom izbijanju, junior Mateo Načinović (Vargon, Rijeka) u brzinskom izbijanju te juniori Vedran Glavić (Ročko Polje) i Načinović u štafeti. Najveći junak hrvatskih nastupa u Francuskoj bio je svakako mlađi od braće Ćubela, Marin, koji je postao prvak Europe u krugovima nakon odličnih nastupa tijekom cijelog prvenstva. Marin je u polufinalu s 27:25 pobijedio Francuza Nicolasa Bourrina, a u finalu i Slovenca Žana Sodeca 25:21. Marin Ćubela budućnost je hrvatskog boćanja. Igrač Zrinjevca zablistao je prvi put na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Italiji 2014. godine, gdje je u disciplini bližanje i izbijanje u krug osvojio zlatnu medalju. – S obzirom na rezultate medalja nije bila neočekivan­a, ali bio je prisutan velik pritisak jer ovo mi je bilo zadnje prvenstvo do 18 godina i prilika da osvojim medalju – rekao je tada Marin Ćubela. Najveću ulogu u tome da se počne baviti boćanjem imao je otac.

Gušt kad se pogodi boća

– Brat i ja igrali smo nogomet, a onda smo došli pogledati jednu utakmicu boćanja. Svidio nam se sport i nastavili smo trenirati. Što boćanje čini zanimljivi­m? Pa nitko ne može opisati gušt kada se boća pogodi ili kada se odigra neki dobar potez. Još kada se za sav taj trud dobije medalja – istaknuo je Marin. Braća su rodom iz Splita, a u Zagreb su došla nakon osnovne škole. – Pero je završio Prometni fakultet, a Marin je trenutačno na Kineziološ­kom fakultetu – rekao je Jure Maglić, trener Zrinjevca, kluba u kojem braća igraju. – Zanimljivo je da Marin u klubu ne igra bližanje u krug, disciplinu u kojoj je europski prvak. U klubu Marin igra u paru te brzinsko i štafetnom izbijanju, dok nam krug igra Tomislav Kolobarić – rekao je Jure Maglić.

Marin u klubu ne igra disciplinu bližanja u krug, već brzinsko i štafetno izbijanje

 ??  ?? Jedino hrvatsko zlato na Europskom prvenstvu osvojio je Marin Ćubela u bližanju u krug
Jedino hrvatsko zlato na Europskom prvenstvu osvojio je Marin Ćubela u bližanju u krug

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia