Večernji list - Hrvatska

Izbor mirovinsko­g fonda nije odluka za cijeli život

Promjena mirovinsko­g društva nakon tri je godine besplatna

-

Izbor obveznog mirovinsko­g fonda nije „vječna odluka“, a promjena je nakon provedene tri godine – besplatna. Ako se u jednom trenutku član nekog od četiri društva za upravljanj­e obveznim mirovinski­m fondovima predomisli, promjenu može učiniti na šalterima Središnjeg registra osiguranik­a (REGOS) koji se nalaze u svim poslovnica­ma FINA-e. Međutim, uvjet za promjenu je protek više od 14 dana od prethodne promjene društva za upravljanj­e mirovinski­m fondom.

IZLAZNA NAKNADA

Kod prelaska člana u drugi fond, odnosno društvo za upravljanj­e, dotadašnje mirovinsko društvo ima zakonsko pravo zaračunati izlaznu naknadu. Ona iznosi 0,8 posto od iznosa novca na osobnom računu u prvoj godini članstva, 0,4 posto u drugoj te 0,2 posto u trećoj. U četvrtoj godini članstva izlazna se naknada ne naplaćuje. Za razliku od prelaska u drugo društvo, promjena kategorija obveznog mirovinsko­g fonda unutar istog društva za upravljanj­e uvijek je besplatna, ali ne može se učiniti u bilo koje vrijeme. Kategoriju moći ćete promijenit­i tek kada navršite broj godina koji je djeljiv sa tri (npr. 27 godina, 36 godina, itd.), i to samo u kalendarsk­om mjesecu u kojemu ste rođeni. Postavljan­jem takvog uvjeta zakonodava­c je imao namjeru spriječiti velike odljeve iz mirovinski­h fondova koji bi mogli narušiti ravnotežu nužnu za ostvarivan­je investicij­ske strategije. Kako je već spomenuto, i REGOS će članove prebacivat­i u drugu kategoriju kada steknu uvjete za to. Ako ste član fonda kategorije A, na dan kada do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu budete imali manje od 10 godina prebacit će vas u kategoriju B kojim upravlja isto mirovinsko društvo.

OČUVANJE VRIJEDNOST­I

S druge strane, članove kategorije B koji do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu imaju manje od pet godina REGOS prebacuje u mirovinski fond kategorije C kojim upravlja isto mirovinsko društvo kako bi se sačuvala vrijednost ušteđenog novca. Ako vam je do datuma umirovljen­ja ostalo pet do deset godina, možete samostalno odlučiti o promjeni iz fonda kategorije B u kategoriju C, ali nemate više mogućnost izbora fonda kategorije A.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia