Večernji list - Hrvatska

“Tražit ćemo od Vučića da otvori vojne arhive”

Ljiljana Alvir: U Beogradu su svi dokumenti o nestalima, a Vučić ih sigurno može pronaći i dostaviti Hrvatskoj // Manda Patko: Ne očekujem ništa posebno. I Tadić je obećavao pa nije ništa učinio

- Branimir Bradarić

Ispuni li Vučić obećanje, relativno bi se brzo mogla pronaći skrivena grobišta koja i danas kriju stotine tijela nestalih tijekom Domovinsko­ga rata

Predstavni­ci udruga nestalih s područja cijele Hrvatske, njih 14, danas će se u Beogradu sastati s predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem, gdje će biti razgovora o rješavanju sudbine nestalih. Prvi je to konkretan rezultat prošlotjed­nog posjeta Vučića Hrvatskoj, kada je, među ostalim, razgovarao i s predstavni­cima udruga nestalih i kada je i dogovoren ovaj sastanak.

Jedina nada

– Poučeni svim dosadašnji­m iskustvima, od ovoga sastanka ne očekujemo ništa posebno, ali u isto vrijeme u Beograd putujemo s velikom nadom. Nadamo se da će Vučić ispuniti ono što je javno obećao kad je bio rekao da će ubrzati proces potrage za nestalim osobama, ukazati na tragove i slično. Ovo nam je zapravo jedina nada jer od rata i ratnih događanja prošlo je više od 20 godina. Sve je manje svjedoka, a i sve manje je živih članova obitelji koji traže svoje najmilije. Mnogi od njih umrli su, a da nisu saznali za sudbine djece, braće, supruga – kaže predsjedni­ca Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. Najavila je i kako će od Vučića tražiti i konačno otvaranje vojnih arhiva, kao i da se Hrvatskoj dostave dokumenti koji bi mogli pomoći u rješavanju pitanja nestalih na području cijele Hrvatske. Bit će još jednom aktualizir­an i zahtjev da se dostave i protokoli iz vukovarske bolnice, koji bi u toj priči mogli jako puno pomoći, ali i dokumenti JNA. – Svi odgovori, kada je riječ o nestalima, nalaze se u Beogradu. Ondje su svi dokumenti, a Vučić kao predsjedni­k Srbije sigurno ima mogućnost pronaći ih i dostaviti Hrvatskoj. Potrebna je samo dobra volja i, ako je bude bilo, to će pitanje biti riješeno. JNA posjeduje sve dokumente jer je u to vrijeme ona bila dobro organizira­na vojska koja je sve nadzirala, kontrolira­la i bilježila – ističe Alvir. Dodaje da bi se, ako Vučić ispuni svoje obećanje, relativno brzo mogla pronaći skrivena grobišta koja i danas kriju stotine tijela nestalih tijekom Domovinsko­ga rata. Riješilo bi se tada i pitanje nestalih iz Velepromet­a, Ovčare... – Pitanja je jako puno, a vidjet ćemo koliko ćemo odgovora dobiti. Iskreno, ne očekujem ništa posebnoga. Isto je prije obećavao i Boris Tadić pa ništa nije napravio. Dostavio je samo neke bilježnice iz vukovarske bolnice koje ne govore ništa o događanjim­a tijekom agresije na Hrvatsku. Ali vidjet ćemo, pred nama je i taj sastanak poslije kojega ćemo znati više – rekla je predsjedni­ca Udruge Vukovarske majke Manda Patko. Dodaje i kako pored svega što opterećuje donose dviju država dijaloga i razgovora mora biti jer je to jedini način da se dođe do nekih odgovora i saznanja o nestalima.

Potraga sve teža

– Mi zaista ne tražimo puno. Samo da nam se kaže gdje su pokopani naši najmiliji kako bismo ih mogli pokopati i imati kamo otići zapaliti svijeću. Toliko nam se može dati, a hoće li, vidjet ćemo. Možete li zamisliti život majke koja sve ove godine živi i nema gdje zapaliti svijeću svome djetetu? – kaže Patko. Na sastanku u Beogradu neće biti prisutan Stjepan Sučić koji vodi Upravu za zatočene i nestale pri Ministarst­vu branitelja. Govoreći o sastanku u Beogradu, Sučić kaže da dijaloga mora biti, ali i ponavlja kako su svi odgovori u Srbiji i tamošnjim arhivima. – Ne očekujem nikakve spektakula­rne rezultate, ali dobro je da ima razgovora. Ako bude dobre volje sa srbijanske strane, mogli bismo riješiti barem dio sudbine nestalih. Odgovori su svi u Beogradu. Potraga za nestalima je iz godine u godinu teža jer je sve manje svjedoka, informacij­a i bilo kakvih drugih stvari koje bi nam pomogle u tom poslu – rekao je Sučić. Istaknuo je i kako Uprava ne pravi razliku po nacionalno­sti prilikom potrage za nestalima. Ističe da je u razdoblju od 2008. do 2017. godine na području Hrvatske ekshumiran­o i identifici­rano 114 hrvatskih državljana hrvatske nacionalno­sti i 533 državljana Hrvatske srpske nacionalno­sti.

 ??  ??
 ??  ?? Odlazak u Beograd prvi je konkretan rezultat prošlotjed­nog posjeta Vučića Hrvatskoj
Odlazak u Beograd prvi je konkretan rezultat prošlotjed­nog posjeta Vučića Hrvatskoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia