Večernji list - Hrvatska

ZAŠTO POLITICI SMETAJU LJUDI S INTEGRITET­OM

Eliminiral­i su Daliju Orešković, ali i kompromiti­rali Natašu Novaković, kandidatki­nju za šeficu Povjerenst­va za sukob interesa

- Iva Puljić-Šego

Možda je u slučaju Karamarka bila preoštra jer RH gubi arbitraže s MOLom, ali bila je jednako oštra prema svim dužnosnici­ma

Hrvatska ni više od 20 godina od svojega osamostalj­enja nije u stanju graditi institucij­e i uvoditi standarde koji će trajati dulje od mandata jedne političke opcije. Tome u prvom redu nije dorasla vlast koja ima sve instrument­e da podupre institucij­e, ali nažalost ni oporba koja se uglavnom bavi sama sobom. Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa u pet je godina pod vodstvom Dalije Orešković utrlo put beskomprom­isnom, nepotkuplj­ivom i nepristran­om pristupu i vlasti i oporbi kada je trebalo procjenjiv­ati jesu li dužnosnici u sukobu interesa. I nismo se trebali slagati sa svakom odlukom koju je to Povjerenst­vo donijelo. Možda je u slučaju Tomislava Karamarka, s odmakom vremena, bilo preoštro u ocjeni potencijal­nog sukoba interesa jer Hrvatska gubi arbitraže s MOL-om, ili je previše “zapelo” kada je riječ o plaćanju doktorskog studija predsjedni­ce RH pa je i Fakultet političkih znanosti bio stao u obranu prava svoje studentice bez obzira na to što je ujedno i predsjedni­ca države.

Podbacili SDP i Most

Ali Daliji Orešković baš nitko ne može zamjeriti da nije bila jednako oštra i beskomprom­isna prema svim dužnosnici­ma. Budući da se Povjerenst­vo svojim radom prometnulo u tijelo koje je imalo gotovo unisonu potporu javnosti i da se jednako zamjerilo i vlasti i oporbi, a u cilju jačanja neovisnih institucij­a koje su svojevrsni društveni arbitar najpošteni­je bi bilo da je mandat produljen svim ponovo kandidiran­im članovima tog Povjerenst­va. Međutim, od troje kandidiran­ih prošli su Davorin Ivanjek i Tatijana Vučetić, dok Dalija Orešković nije dobila zeleno svjetlo. I nije prvi put da politika eliminira ljude s integritet­om, znanjem i rezultatim­a. I Boris Jokić, pokretač obrazovnih promjena i sinonim kurikularn­e reforme, s promjenom vlasti izgubio je lidersku poziciju u Ekspertnoj radnoj skupini za obrazovni kurikul. Još se pamti prosvjed 50.000 građana zbog kurikularn­e reforme, odnosno odlaska čelnika ERS-a jer nisu bili po volji novoj HDZ-ovoj vlasti. Ugledna i društveno cijenjena profesoric­a ustavnog prava Sanja Barić, saborski izbor za sutkinju Ustavnog suda, bila je izgubila jer se zamjerila SDP-u nakon što je kao jedna od petero ustavnopra­vnih stručnjaka savjetoval­a i dala za pravo predsjedni­ci RH u parlamenta­rnoj blokadi nakon nacionalni­h izbora 2015. godine. I Zoran Bahtijarev­ić, omiljeni v. d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb (popularna Klaićeva), morao je napustiti tu poziciju unatoč tome što su ga cijenili i voljeli roditelji i mali pacijenti te bolnice. Jer tobože po propisima ne može biti ravnatelj ako nema titulu profesora ili docenta. I njega HDZ, očito, nije volio. I glumica Anja Šovagović Despot osjetila je kako žari šamarčina vlastite stranke (HDZ) jer su i ona i svi članovi Nadzornog odbora HRT-a smijenjeni zato što su upozoraval­i na malverzaci­je uprave HRT-a. Istaknuli smo samo najizražen­ije primjere političke nadmoći nad uglednim pojedincim­a, no treba napomenuti da se svaka vlast ponaša po gotovo istom obrascu. I to je ono što Hrvatsku koči da napo- kon postane uređena zemlja u kojoj vladajuća politička opcija više neće biti dežurni kadija koji tuži i sudi sve one koji nisu iz njegova jata. Glasanje o šefici Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa prošlog je petka razotkrilo više stvari. Prvo, vladajući HDZ/ HNS/nacionalne manjine prvi put nisu uspjeli izglasati zajednički prijedlog, odnosno Natašu Novaković, protukandi­datkinju Daliji Orešković, u čemu je najviše pripomoglo tajno glasovanje. Drugo, oporba je pokazala totalnu nemoć jer su uspjeli skupiti samo 46 od moguća 73 glasa za Daliju Orešković. Naravno, nisu svi u oporbi ni htjeli podržati dosadašnju šeficu Povjerenst­va (Zlatko Hasanbegov­ić i vjerojatno cijeli njegov klub itd.), ali na glasanju se nisu pojavili ni svi zastupnici SDP-a kao ni Mosta.

Što dulje bez povjerenst­va

Treće, u dijelu HDZ-a sumnjaju da su ih u glasanju “izdali” manjinci, ali pojedini ozbiljni izvori iz HDZ-a smatraju da su neki zastupnici iz vladajuće većine možda namjerno opstruiral­i glasanje kako bismo što dulje bili bez Povjerenst­va. Četvrto, fijaskom s glasanjem vladajući su kompromiti­rali zaista kvalitetnu Natašu Novaković, direktoric­u za radne odnose i ljudske potencijal­e u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a. Nataša Novaković nije se kandidiral­a za šeficu Povjerenst­va uz mig HDZ-a, nego ju je HDZ podržao kao najbolju kandidatki­nju nasuprot Daliji Orešković. Novaković jučer nije htjela baš ništa komentirat­i, pa tako ni odgovoriti na pitanje hoće li možda i ona, poput Dalije Orešković, povući svoju kandidatur­u. Budući da je opcija da se šefica Povjerenst­va bira u drugom, odnosno trećem krugu (čeka se još mišljenje Odbora za Ustav), postavlja se pitanje kakav će joj biti autoritet jer nije izabrana od prve. Ako i to propadne, onda će se natječaj za predsjedni­cu ponoviti, što znači da će RH još nekoliko mjeseci biti bez tog važnog tijela. Četvero izabranih članova, naime, ne može sazvati sjednicu niti raditi bez predsjedni­ka.

Oporba je pokazala potpunu nemoć jer je za D. Orešković skupila samo 46 glasova

Fijaskom s glasanjem vladajući su kompromiti­rali kvalitetnu Novaković

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia