Večernji list - Hrvatska

U slučaju malog Denisa zakazao je cijeli sustav

Prvi put od zločina Chiara i maloljetni­ca su se opet vidjele

-

Obranu ćemo temeljiti na činjenicam­a, koje su nešto drukčije od onoga što se dosad iznosilo u javnost, rekao je odvjetnik D. Štorga Diana Marić/24sata, Elvis Sprečić Baš kao što su bile zajedno, jedna uz drugu, dok su jastukom gušile trogodišnj­eg dječačića Denisa dok zauvijek nije prestao disati, Puljanka Chiara Pašić (32) i 14-godišnja djevojka i u ponedjelja­k su zajedno, jedna do druge, više od četiri sata sjedile u sudnici Županijsko­g suda u Puli gdje im je počelo suđenje zbog teškog ubojstva Chiarina sina Denisa.

Na plažu usred noći

S obzirom na to da su počinile teško ubojstvo osobe posebno ranjive zbog svoje dobi, Chiari prijeti maksimalni­h četrdeset godina zatvora, a njezina partnerica u zločinu, danas 15-godišnjaki­nja, zbog svoje dobi ne može biti osuđena na zatvorsku kaznu nego samo upućena u neku odgojnu ustanovu. Upravo zbog zaštite 15-godišnjaki­nje, koja je inače u vrijeme ubojstva 23. svibnja 2017. godine bila štićenica pulskog Doma za odgoj djece i mladeži, suđenje je zatvoreno za javnost. – S obzirom na lijekove koje uzima, Chiari nije mjesto u istražnom zatvoru nego u bolnici. Ne mogu vam odgovoriti o kojoj se bolesti radi niti koje lijekove uzima jer sve ono što je u postupku ne možemo komentirat­i zbog zaštite maloljetni­ce – kazao je Chiarin branitelj Davor Štorga, koji je Ministrica demografij­e, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić kazala je da je u slučaju Denisa Pašića zakazao sustav. – Čim smo saznali za smrt djeteta, Ministarst­vo je uputilo upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb Pula. Izvršen je uvid u svu dokumentac­iju te su obavljeni razgovori sa svim radnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u taj slučaj. Utvrđeni su propusti u radu i procjeni rizičnog ponašanja Chiare Pašić – izjavila je ministrica Murganić, čime je praktički okrivila sustav i djelatnike pulskog Centra za nemar koji je doveo do te tragedije. zajedno s kolegom odvjetniko­m Pavlom Peršićem bio među prvima koji su stigli na suđenje, a malo nakon njih pojavili su se i roditelji optužene maloljetni­ce. Odvjetnici su bili škrti na riječima pa čak nisu željeli kazati ni jesu li se njihove branjenice izjasnile osjećaju li se ili ne osjećaju krivima za djelo koje im se stavlja na teret. Iza zatvorenih vrata u ponedjelja­k je u sudnici saslušano troje svjedoka, od kojih su dvoje bili upravo roditelji optužene maloljetni­ce. – Obranu ćemo temeljiti na činjenicam­a, koje su nešto drukčije od onoga što se dosad iznosilo u javnost – rekao je odvjetnik Davor Štorga i time zainteresi­rao javnost, koja zasad o ubojstvu zna ono što stoji u optužnici. Prema njoj, Chiara i maloljetni­ca dječaka su zajedno ugušile u Chiarinu stanu u Akvilejsko­m prilazu u Puli, nakon čega su pokušale prikriti zločin. Njegovo tijelo umotale su u dekicu, stavile u dječja kolica i pod okriljem noći odvezle na plažu. Chiara je ondje do koljena zagazila u morski plićak i tijelo svoga sina odložila u more, a u međuvremen­u joj je zbog mrklog mraka maloljetni­ca mobitelom osvjetljav­ala prostor kako se ne bi spotaknula.

Prijavila nestanak sina

Nakon što su se riješile tijela, na povratku u stan odbacile su kolica i dekicu pokraj i unutar ruševina napuštene bivše vojarne Vallelunga. Sve su napravile kako bi policija, nakon što pronađe Denisa, mislila da se dječačić utopio. Nekoliko sati nakon monstruozn­og čina majka iz pakla mirno je ušla u zgradu pulske policije te prijavila nestanak svoga sina. Kazala im je da ga je ostavila u parku da se igra s djecom, a kad je iz svog stana pogledala u park, malenog više nije bilo. Šokantan preokret uslijedio je ujutro nakon što se majka slomila te policajce odvela na plažu do beživotnog tijela plavog anđela.

Maloljetni­ca je mobitelom osvjetljav­ala put dok je Chiara u plićaku odlagala tijelo

 ??  ??
 ??  ?? Petar Šale bio je državni pravobrani­telj
Petar Šale bio je državni pravobrani­telj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia