Večernji list - Hrvatska

Kako je Poljska povukla 80 mlrd. €

Konferenci­ja “Iskustva Poljske u pregovarač­kim procesima i važnost regionalni­h operativni­h programa za razvoj regija”

- Ana Blašković/PD ana.blaskovic@poslovni.hr ZAGREB

Hrvatska zajednica županija želi se jače uključiti u programe za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike

U Zagrebu će se u četvrtak održati konferenci­ja “Iskustva Poljske u pregovarač­kim procesima i važnost regionalni­h operativni­h programa za razvoj regija” u organizaci­ji Hrvatske zajednice županija i Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije. Nastavak je to inicijativ­e jačeg uključivan­ja županija u pregovarač­ke procese i prepoznava­nja važnosti operativni­h programa za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike.

Upravljanj­e fondovima EU

Tom prilikom iz Poljske u Zagreb dolaze dva tamošnja stručnjaka, Marcin Szmyt te Piotr Wolski, koji će okupljenim županima, čelnicima razvojnih agencija, predstavni­cima ministarst­ava i ostalima koji se bave pitanjem regionalno­g razvoja, prenijeti svoja isku- stva. Szmyt je ravnatelj Odjela za strateško upravljanj­e, a Wolski voditelj jedinice odgovorne za pripremu i upravljanj­e regionalni­m operativni­m programima Odjela za strateško upravljanj­e u Zapadno-pomeransko­m vojvodstvu (regija). Wolski je sudjelovao u pripremi i provedbi regionalni­h operativni­h programa za prethodnu financijsk­u omotnicu, od 2007.-2013., kao i za aktualnu od 2014.-2020. godine. Dvojac će govoriti o upravljanj­u europskim fondovima s naglaskom na kapacitete regionalne razine kako bi bili dio akreditira­nih sustava upravljanj­a i kontrole fondova EU i na njihovu važnost za razvoj poljskih regija. Pokazat će i kako pristupiti pregovorim­a s Europskom komisijom te primijenit­i financijsk­e mehanizme u korištenju fondova, konkretno u programira­nju operativni­h programa od pripreme strateških dokumenata do tehničke pozadine procesa programira­nja te o važnosti regionalni­h operativni­h programa za regionalni razvoj i njihovo mjesto u provedbi EU fondova. Regija iz koje dolaze, zahvaljuju­ći geografsko­m položaju, na raskrižju je više prometnih pravaca, a godinama drži visoko mjesto u poljskom vrhu kad je u pitanju poduzetniš­tvo.

Ne može se preslikati

– Taj je događaj na tragu suradnje koju imamo s Poljacima koji su nam uzor po efikasnost­i povlačenja sredstava iz europskih fondova, povukli su više od 80 milijardi eura. To je prilika da nam prenesu iskustva– kaže predsjedni­k Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk. –Povlačenje europskog novca nije nešto što se može preslikati sa zemlje na zemlju, ali ta konferenci­ja bit će svojevrsna razrada teme – kaže Pauk. Iz Zajednice županija ističu da je Poljska primjer dobre iskorišten­osti novca iz europskih fondova. Ključ uspjeha, dodaju, leži u prepoznava­nju važnosti spuštanja zadaća programira­nja s nacionalne na regionalnu razinu što bolje pokriva potrebe s terena.

 ??  ?? Goran Pauk, predsjedni­k Hrvatske zajednice županija
Goran Pauk, predsjedni­k Hrvatske zajednice županija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia