Večernji list - Hrvatska

Kulušić: Od jeseni u Prvu HNL dolazi videotehno­logija

Nikada mi neće pasti na pamet pozvati strane suce da nam sude derbije, kaže šef Sudačke komisije HNS-a

- Tomislav Dasović ZAGREB

Međunarodn­i suci Pajač i Pejin dobili su neprolazne ocjene za izvedbe u prva dva proljetna kola. Ništa novo od naše sudačke elite... Jedina senzaciona­lna novost u izvedbi jednoga iz elitne skupine, vječno indisponir­anoga Pejina, katastrofa­lna je pogreška na štetu Dinama, što je u derbijima dosad bilo nezamisliv­o. Stoga je sudac iz Donjeg Miholjca po tko zna koji put (dva puta ga je već bio srušio samo kontrolor Branko Stipković, po jednom zajedno s mahačem i pomoćnikom iza gola) dobio neprolaznu ocjenu i privremeno ide u “duboko smrzavanje”. Kako su pogreške naših međunarodn­ih sudaca već poprimile razmjere nezaustavl­jive serije, predsjedni­k Sudačke komisije HNS-a i drugi čovjek Saveza, Šibenčanin Ante Kulušić, najavljuje revolucion­arne promjene u našemu klupskom nogometu. – Bio bih najsretnij­i kada bi naši suci bili pošteđeni takvih situacija. Zato ćemo pokušati od sljedeće jeseni uvesti videotehno­logiju na prvoligašk­im utakmicama. Imali bismo jednoga suca u reportažni­m kolima koji bi bio u kontaktu s glavnim sucem i koji bi mogao reagirati u slučaju spornih situacija. Tu novinu testirat ćemo u nekoliko utakmica prije početka sljedeće sezone. Možda će to biti malo skupo, ali opet će biti jeftinije od pogrešaka koje se sucima mogu potkrasti – kazao nam je Kulušić. Jeste li razočarani Pejinovim nastupom u Maksimiru? – Nemam što biti razočaran. Glavni sudac napravio je dvije pogreške, koje su sastavni dio igre, i za to će biti sankcionir­an. Igranje rukom Hajdukova vratara izvan kaznenog prostora Pejin nije mogao vidjeti i tu situaciju smatram ingerencij­om prvog pomoćnog suca, a pri dosuđivanj­u kaznenoga udarca za Dinamo Pejin je bio zaklonjen i nije vidio prekršaj u napadu Soudanija, nego samo ruku Borje Lopeza – objašnjava Kulušić, ipak ne amnestiraj­ući nimalo Tihomira Pejina.

Situacije su bile delikatne

Zabrinjava li vas loša proljetna forma naših najboljih sudaca, prvo je uprskao Pajač, a sada i Pejin? – Suci su jednostavn­o pogriješil­i, u tome nije bilo ni trunke namjere. Kada analiziram­o sve njihove pogreške, one su se dogodile u djeliću sekunde, u teškim, delikatnim situacijam­a. Lako je nama prosuđivat­i nakon što pet puta gledamo usporene snimke. To ih, naravno, ne amnestira od odgovornos­ti, ali i dalje tvrdim da imamo dovoljno kvalitetne suce – uzvraća Kulušić.

Jeste li ikada pomislili na to da angažirate strane suce za derbi, primjerice susjeda iz Slovenije Skominu? Nisu li naši suci pod prevelikim pritiskom kad sude u derbiju Dinamo - Hajduk? – I ja sam sudio u derbiju i nikada nisam osjetio bilo kakav pritisak. On postoji jedino ako si ga suci sami naprave. I nikada nisam pomislio na to da pozovem strane suce da nam sude u derbiju, to nije potrebno. Sjetite se samo da i suci iz elitne europske skupine rade velike pogreške u utakmicama Lige prvaka – odgovara Kulušić. Ali, zašto naših sudaca onda nema na velikim natjecanji­ma, ni u Ligi prvaka? – To nije pokazatelj kvalitete naših sudaca. Suci za velika natjecanja ne odabiru se na osnovi suđenja u nacionalni­m prvenstvim­a. Imat ćemo i mi suce za najveće turnire, i za Ligu prvaka, i napravit ćemo sve da uđu u taj krug. No, prvi preduvjet je na njima: moraju stalno kvalitetno suditi – zaključio je Ante Kulušić. Pitali smo i sudačkog eksperta iz Ljubljane, člana Uefine Sudačke komisije, utjecajnog­a Vladu Šajna: kako primjerice Slovenci imaju dvojicu sudaca u Ligi prvaka, a Hrvati u nju ne mogu ni blizu? – Ako mislite da sam ja utjecao na to, mogu vam samo odgovoriti da nisam ja na terenu, nego oni. Oni su tamo sami, bez ičije pomoći, i presuđuje samo kvaliteta njihovih izvedbi. One se analiziraj­u i na osnovi njih suce se ocjenjuje – uzvraća Šajn.

Uočio Pejinovu pogrešku

Kaže da je, kao Uefin sudački dužnosnik zadužen za praćenje sudaca u našoj regiji, uočio Pejinovu pogrešku pri igranju rukom Hajdukova vratara izvan svoga šesnaester­ca. – Nisam baš detaljno pratio utakmicu Dinamo - Hajduk, ali tu pogrešku sam vidio. Ako me pitate o mojem generalnom stavu o kvaliteti suđenja u Hrvatskoj ligi, to ne mogu komentirat­i. Mi analiziram­o svakoga suca pojedinačn­o, a to je opet interna stvar Uefe. O suđenju u Prvoj HNL mogu samo reći da bih bio zadovoljan kad bi se pokazalo da je bolje nego što je sad. To je i interes Uefe, koja želi proširiti krug kvalitetni­h sudaca i izvan najmoćniji­h nogometnih zemalja na još širi spektar – zaključio je Vlado Šajn.

 ??  ?? Sudac Pejin dobio je od kontrolora Vitkovića neprolaznu ocjenu za suđenje u derbiju
Sudac Pejin dobio je od kontrolora Vitkovića neprolaznu ocjenu za suđenje u derbiju
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Sudački šef Ante Kulušić
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Sudački šef Ante Kulušić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia