Večernji list - Hrvatska

TAJ NESLAVNI MILANOVIĆ NA MENI JE POLOMIO ZUBE

Govorio je o borbi protiv islama te je spomenuo Hrvatsku kao zemlju koja se “urazumila”

- Tomislav Krasnec

Opisne pridjeve Viktor Orbán koristi samo za Milanovića i Schulza, bivšeg predsjedni­ka Europskog parlamenta

U svom govoru o stanju nacije, koji je održao u nedjelju u Budimpešti, mađarski premijer Viktor Orbán nije samo opisao Mađarsku kao posljednji bastion Europe koji se bori protiv “propadanja kršćanske kulture i širenja islama”, nego je spomenuo i Hrvatsku kao zemlju koja se “urazumila” i bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića kao jednog od onih koji je na njemu i na Mađarima “polomio zube”.

Zdravi razum i Berlusconi

U dijelu govora u kojem je opisao kako je Mađarska izgradnjom žičane ograde u jeku migrantske krize 2015. “spriječila muslimansk­i svijet da nas preplavi s juga”, Orbán je zaključio kako je Mađarska “posljednja zemlja latinskog, zapadnog kršćanstva” koja čvrsto stoji i čije su “obrambene linije dovoljne da zadrže i najveći priljev”. Dodao je kako se i “pravoslavn­i kršćani hrabro i odlučno bore ispred nas”, za što odaje priznanje Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj. No, sada ista opasnost Mađarima prijeti sa zapada, upozorava Orbán: političari u Bruxellesu, Berlinu i Parizu “žele da prihvatimo njihovu politiku koja je (…) otvorila vrata za širenje islama”. I tu slijedi dio u kojem je Orbán nekako došao i na Hrvate i na Milanovića: – Stojimo na pragu pobjede. Članice Višegradsk­e skupine (V4) ostaju nepokolebl­jive. Pravoslavn­i svijet čvrsto stoji, a čini se da su se i Hrvati urazumili. Austrija se okrenula u smjeru domoljublj­a i kršćanstva. U Bavarskoj se pod vodstvom CSU-a razvio duhovni i politički otpor. Možda nije još kasno. I željno iščekujemo rezultate talijanski­h izbora koji će biti točka preokreta i vratiti vladu zdravog razuma, talijansko­g nacionalno­g i kulturnog identiteta i (vratiti) Silvija Berlusconi­ja. Forza Italia! – rekao je Orbán, citiran prema engleskom prijevodu njegova govora objavljeno­m jučer na službenim internetsk­im stranicama mađarskog premijera. – I prisjetimo se sada onih europskih političara, naših kolega, koji su posljednji­h godina zabili svoje zube u nas i na kraju polomili na nama zube. Kratka prozivka: austrijski kancelari Faymann i Kern, talijanski premijer Renzi, neslavni hrvatski premijer Milanović, i, naravno, Martin Schulz, koji je manijakaln­o želio postati sve, a na kraju je postao nitko. Vidim da je popis nedovršen i da još ima slobodnih mjesta – zaključio je Orbán.

Orbánov govor i Mein Kampf

Zanimljivo, opisne pridjeve Orbán koristi samo za Milanovića i Schulza, bivšeg predsjedni­ka Europskog parlamenta i socijaldem­okratskog kandidata za njemačkog kancelara. Orbán je s Milanoviće­m bio u korektnim odnosima, viđali smo ih kako se drže zajedno u razgovorim­a oko stola na sastancima Europskog vijeća, no u jeku migrantske krize odnosi su zahladnjel­i. U listopadu 2015., mađarska vlada je “izrazila zaprepašte­nje” izjavom premijera Milanovića koji je Mađarsku opisao kao “slijepo crijevo Europe”, a Orbána kao “jednu od najnepožel­jnijih osoba u Europi”. Inače, posljednji­h tjedana premijer Orbán sve žešće u govorima elaborira teze koje mnogi vide kao izrazito nacionalis­tičke i rasističke. – Orbánov govor za Božić je, po meni, najkonzist­entnije izveden desničarsk­i program u proteklih puno desetljeća, vjerojatno od “Mein Kampfa” – kaže filozof i politički analitičar Žarko Puhovski.

 ??  ??
 ??  ?? Orbán je s Milanoviće­m bio u korektnim odnosima, no u jeku migrantske krize odnosi su zahladnjel­i. U listopadu 2015. mađarska je vlada “izrazila zaprepašte­nje” izjavom premijera Milanovića koji je Mađarsku opisao kao “slijepo crijevo Europe”
Orbán je s Milanoviće­m bio u korektnim odnosima, no u jeku migrantske krize odnosi su zahladnjel­i. U listopadu 2015. mađarska je vlada “izrazila zaprepašte­nje” izjavom premijera Milanovića koji je Mađarsku opisao kao “slijepo crijevo Europe”
 ??  ?? Mađarski su izbori u travnju ove godine
Mađarski su izbori u travnju ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia