Večernji list - Hrvatska

5 Ramljak je zaštićen roll-up ugovorom

-

1. Treba li Vlada smijeniti Ramljaka i može li donijeti takvu odluku bez suglasnost­i ostalih dionika u procesu?

Vlada je, sukladno proceduri propisanoj u “lex Agrokor”, predložila, a Trgovački sud imenovao Antu Ramljaka izvanredni­m povjerenik­om 10. travnja 2017. Istom procedurom Ramljak može biti i opozvan s funkcije. Međutim, ugovorom o najstarije­m kreditu, poznatijem kao roll-up aranžman, sklopljeni­m u lipnju 2017., definirano je da izvanredno­g povjerenik­a država ne može smijeniti bez prethodne suglasnost­i zajmodavac­a. Privremeno vjerovničk­o vijeće u dva je navrata priopćilo da podržava rad izvanredne uprave.

2. Kako su izabrani, koliko koštaju i tko snosi troškove savjetnika izvanredne uprave u procesu restruktur­iranja Agrokora?

Ramljak je temeljem pozivnog natječaja između šest tvrtki ponuđača 25. travnja odabrao Alix partners za glavnog savjetnika, kako je tada objasnio – temeljem “kvalitete, referencij­a i cijene”. Procjenjuj­e se da će savjetničk­i troškovi, ovisno o uspjehu restruktur­iranja, iznositi između 58 i 69 milijuna eura. Savjetnici su plaćeni iz poslovanja Agrokora, a s obzirom na to da će nakon nagodbe vlasnici Agrokora biti njegovi sadašnji vjerovnici, troškovi savjetnika idu na njihov račun.

3. Jesu li savjetnici preplaćeni i je li prekršen zakon kada je na remontu Agrokora angažirana bivša Ramljakova tvrtka Texo management?

Međunarodn­i je standard da troškovi konzultant­skih angažmana na poslovima restruktur­iranja koštaju između 1 i 5 posto vrijednost­i cjelokupno­g posla. U slučaju Agrokora radi se o restruktur­iranju duga u iznosu od 58 milijardi kuna duga (16,5 milijardi zasad je osporeno) i trošku savjetnika od 517 milijuna kuna pa ispada da će savjetnici koštati oko 1 posto. Tvrtku Texo management za potkonzult­anta formalno je odabrao glavni savjetnik Alix partners, koji je i plaća iz ukupne dogovorene svote. Ante Ramljak nije državni dužnosnik, već stečajni upravitelj i njegov zadatak nije zastupanje javnog, već interesa Agrokora i njegovih vjerovnika. Ramljak ne podliježe stavkama Zakona o sprječavan­ju sukoba interesa.

4. Zašto je onda dvojben angažman Texo management­a u procesu restruktur­iranja Agrokora?

Rad Ramljakove dojučerašn­je tvrtke u Agrokoru nije pravno dvojben, ali je zbog javne osjetljivo­sti na korupciju i pogodovanj­e postao politički uteg premijeru Plenkoviću, čija se agenda svodi na politiku čistih ruku i sustavni odmak od starog, u korupciji ogrezlog HDZ-a.

5. Koliko ima istine u Todorićevi­m tvrdnjama?

Ivica Todorić, još uvijek većinski vlasnik Agrokora, nakon nagodbe više neće imati taj status i tu leže uzroci njegove frustracij­e. Ali, svoje optužbe za pljačku “epskih razmjera” u Agrokoru nije dokazao. Pod Todorićevo­m upravom, dugovi njegovih tvrtki krajem 2016. debelo su prešli vrijednost kapitala, a investitor­i i banke odbili su mu dalje posuđivati novac. Agrokor je početkom 2017. bio primjer kompanije zrele za stečaj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia