Večernji list - Hrvatska

U ski resortu o trošku tvrtke od koje Croatia Airlines kupuje motore

Tvrtka CFM s kojom Croatia Airlines ugovora nabavu motora, platila je Jasminu Bajiću smještaj u Megèveu od 9. do 13. siječnja ove godine

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Predsjedni­k Uprave Croatia Airlines (CA) Jasmin Bajić proveo je pet dana, od 9. do 13. siječnja ove godine, u luksuznom francuskom skijalištu Megève o trošku tvrtke CFM s kojom CA dogovara nabavu motora za nove Airbuseve. Bajić je kao predsjedni­k uprave tvrtke u većinskom državnom vlasništvu na listi dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprječavan­ju sukoba interesa (ZSSI). A prema tom zakonu, dužnosnik smije zadržati samo dar simboličke vrijednost­i do 500 kuna. U Zakonu je definirano da se darom smatraju i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelj­u.

Stručno savjetovan­je

Bajić kaže da je u Megève išao na stručno savjetovan­je u organizaci­ji proizvođač­a motora CFM, koje se održava svake godine i na kojem sudjeluju predstavni­ci menadžment­a mnogih europskih zrakoplovn­ih i leasing kompanija te navodi “konkretan dogovor vezan za nabavu motora CFM za nove zrakoplove Airbus 320 neo, a koji bi se trebali uključiti u flotu CA 2022. i 2023.”. – Troškove smještaja u Megèveu mi je, kao i mojim kolegama iz struke, podmirio CFM, dok je troškove prijevoza i dnevnica podmirila CA – kazao nam je Bajić koji je u francusko skijalište vodio i suprugu, čije je troškove boravka, tvrdi, on podmirio. Bajić pak ne smatra da je boravkom u Megèveu u sukobu interesa. Navodi da dužnost predsjedni­ka uprave trgovačkih društava u većinskom vlasništvu RH prema ZSSI-ju ulazi u kategoriju dužnosnika i da nije kategorija državnog dužnosnika, što je inače uređeno Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, pa zaključuje da se stoga ne može govoriti o sukobu interesa. A isto to je tvrdio i član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorn­e agencije (HERA) Dalibor Pudić kojem je 2013., u sklopu studijskog putovanja u Dansku, proizvođač razdjelnik­a Danfoss platio smještaj. Povjerenst­vo za sprečavanj­e sukoba interesa dužnosniku Pudiću je izreklo opomenu jer je prekršio ZSSI, odnosno primio nedopušten­i dar.

Prošli tjedan u Pyeongchan­gu

Bajić je na čelo CA postavljen privremeno, do izbora nove uprave putem javnog natječaja, koji je dosad već dva puta bio poništen. Na oba ta natječaja javio se i Bajić koji je dužnost predsjedni­ka Uprave CA preuzeo 4. studenog 2017., a dotad je bio direktor kontroling­a i interne revizije u CA. U tri i pol mjeseca koliko vodi CA, Bajić je bio na službenom putu ukupno više od mjesec dana – 33,5 dana. Bio je, primjerice, u Opatiji, Londonu, Dublinu, Pekingu, a prošli tjedan bio je i u Pyeongchan­gu na Olimpijski­m igrama. Na neka od tih putovanja je vodio i suprugu. Bajić nam je za svako to putovanje ustvrdio da je ono imalo poslovnu svrhu te da je u slučaju da je s njim išla i supruga, on podmirio troškove za nju. Primjerice, u Koreju je otišao jer je CA jedan od sponzora Hrvatskog olimpijsko­g odbora.

 ??  ?? Jasmin Bajić, predsjedni­k uprave Croatia Airlinesa, u mondeno francusko skijalište Megève vodio je i suprugu
Jasmin Bajić, predsjedni­k uprave Croatia Airlinesa, u mondeno francusko skijalište Megève vodio je i suprugu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia