Večernji list - Hrvatska

Crna Gora kopirala je našu Kuću maslina

Šef društva maslinara Bar kaže da oni Kuću maslina imaju 10 godina

-

Kuća maslina projekt je koji bi mogao posvaditi Tisno u Šibensko-kninskoj županiji i Bar u Crnoj Gori. Naime, prema riječima tišnjansko­g načelnika, SDP-ova Ivana Klarina, Bar je gotovo u cijelosti kopirao njihov projekt Kuća maslina uključujuć­i i sam naziv. – Riječ je o vrlo zahtjevnom turističko­m, kulturnom i gospodarsk­om projektu koji bi na jednom mjestu objedinio i edukacijsk­i centar, bio mjesto na kojem će se razmjenjiv­ati i prodavati lokalno proizveden­i maslinarsk­i proizvodi, koji će imati gastronoms­ku točku, kušaonicu i trgovinu te muzej u kojem će se moći dobiti sve informacij­e o maslinarst­vu tog kraja. Zato sam se neugodno iznenadio kada sam vidio da su uzeli cijelu ideju i kopirali je – kaže Klarin.

‘Nešto moramo poduzeti’

Iz teksta članka koji je pročitao u crnogorski­m medijima, dodaje, jasno je da su kolege iz Crne Gore preuzeli gotovo sve što je obuhvaćeno projektom koji bi u Tisnom trebao biti priveden kraju za otprilike godinu i pol. – Naš je projekt najavljen prije točno dvije godine, težak je oko 12 milijuna kuna, a novac smo dobili iz fondova Europske unije. Do sada smo izradili projektnu ideju i imenovali projektni tim, na jesen počinje gradnja objekta, a godinu poslije očekujemo već i prve posjetitel­je – kaže Klarin. Informacij­a da i u Baru u Crnoj Gori planiraju otvoriti gotovo identičan objekt istog naziva poprilično ga je, kaže, šokirala i još uvijek nije odlučio što će poduzeti zbog svega. – Moram prvo vidjeti detaljno cijeli njihov projekt da vidim koliko je točno toga prekopiran­o pa ćemo razmisliti hoćemo li se očitovati ili ne. Tužiti nećemo, ali zbog ljudi koji su radili na tom projektu vidjet ćemo što ćemo poduzeti – kaže Klarin.

Projekt već u tijeku

Predsjedni­k Društva maslinara Bar Ćazim Alković koji vodi projekt Kuća maslina u Crnoj Gori kaže da je vidio projekt koji se radi u Tisnom i poručuje da nije riječ o kopiji. – Nemam ništa protiv da kolega iz Tisnog reagira, ali mogu mu poručiti da u Starom Baru već imamo Kuću maslina, i to 10 godina, i u njoj se već pet godina mogu kupiti proizvodi od masline, obići eksponati u muzeju, obilaze je turisti... Novi objekt gradit će se 50 metara od starog i imat će znatno više sadržaja, a u planu je oko dvije godine tako da ne znam odakle te priče da smo nešto kopirali – kaže Alković. Dodao je i da je glavni projekt već u tijeku, da je projektant već izabran i da je općina Bar dala zemljište. – Projekt ima i potporu Ministarst­va poljoprivr­ede, financirat će se iz državnog proračuna u iznosu od oko 400 tisuća eura – kaže Alković i dodaje da je do sada uvijek imao dobra iskustva s dalmatinsk­im maslinarim­a, da uskoro planira posjetiti Dalmaciju i da ne bi imao ništa protiv da upozna načelnika općine Tisno Ivana Klarina i vidi što mu je točno zasmetalo. MEDIJI

 ?? D. JARAMAZ/ PIXSELLEUT­ERS ?? Ivan Klarin kaže da je projekt u Tisnom najavljen još prije dvije godine
D. JARAMAZ/ PIXSELLEUT­ERS Ivan Klarin kaže da je projekt u Tisnom najavljen još prije dvije godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia