Večernji list - Hrvatska

‘Dirneš li naše željezo i aluminij, mi ćemo tvoj bourbon i Harley’

Na rubu carinskog rata – EU zaprijetio Trumpu ako ostvari svoju prijetnju i SAD uvede carine

- Tomislav Krasnec

Bourbon viski i HarleyDavi­dson izabrani su ciljano – države u kojima se proizvode snažna su republikan­ska utočišta vanjska@vecernji.net Uvede li američki predsjedni­k Donald Trump carine ili slične mjere koje ograničava­ju izvoz europskog željeza i aluminija u SAD, EU će brzo uzvratiti protumjera­ma, a prema tajnim dokumentim­a koji se u Europskoj komisiji pripremaju za takav scenarij, među američkim proizvodim­a na koje bi EU uveo carine su i američki bourbon viski i motocikli Harley-Davidson.

Jasna politička poruka

Kako piše njemački list Frankfurte­r Allgemeine (FAZ), koji je imao uvid u pripremne dokumente Komisije, odabir ovih proizvoda nosi i političku poruku jer kompanija Harley-Davidson ima sjedište u saveznoj državi Wisconsin, koju predstavlj­a republikan­ski predsjedni­k američkog Kongresa Paul Ryan, a bourbon se proizvodi u državama Tennessee i Kentucky, iz koje dolazi republikan­ski lider u Senatu Mitch McConnell. Ove dvije posljednje države snažna su republikan­ska i Trumpova biračka baza, a Wisconsin je bio jedna od država u kojima su birači vrlo tijesno prevagnuli na Trumpovu stranu (prije Trumpove pobjede u toj državi Wisconsin nije glasao za republikan­skog predsjedni­ka Amerike još od 1984.). Prema Komisijini­m planovima koje citira FAZ, europske protumjere bile bi usmjerene i na poljoprivr­edne proizvode koje SAD izvozi u Europu, ponajprije sok od naranče iz Kalifornij­e, kao i krumpir i rajčicu. Trgovinski rat između SAD-a i EU zasad je samo mogućnost koja se pojavljuje kroz Trumpove izjave i postupke i još se nije obistinio, no pripreme za takav scenarij u punom su jeku i Komisija bi bila spremna odgovoriti u nekoliko dana nakon američke odluke. – Moramo prvo čekati i vidjeti hoće li i kakve mjere poduzeti američki predsjedni­k. No, ako se američke restrikcij­e prema našim europskim željezaram­a zaista obistine, EU će odgovori- ti na primjeren način – rekla je glasnogovo­rnica njemačkog ministarst­va gospodarst­va jučer za agenciju Reuters.

Odluka u travnju

Trgovinski ratovi između SAD-a i EU pojavljiva­li su se i ranije, posljednji put za vrijeme predsjedni­ka Georgea W. Busha, no ovakav razvoj događaja neobičan je ako se ima na umu da su donedavno SAD i EU intenzivno pregovaral­i o stvaranju najveće zone slobodne trgovine i regulatorn­e usklađenos­ti na svijetu, sporazumu poznatijem pod nazivom TTIP, koji sada leži negdje smrtno ranjen u bespućima euroatlant­ske zbiljnosti. Trumpova odluka o uvođenju carinskih tarifa ili ograničava­jućih kvota na uvoz željeznih i aluminijsk­ih proizvoda iz ostatka svijeta u SAD očekuje se u travnju. Opcije na stolu uključuju 24-postotnu carinu na sve željezne proizvode iz svih zemalja svijeta, ili 53-postotnu na one iz samo 12 zemalja poput Kine, Brazila i Indije, ili sustav kvota za sve, kroz koji bi se smanjila količina koju je SAD uvezao prošle godine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia