Večernji list - Hrvatska

Uredno plaćamo karte, a kaznit će nas jer parkiramo ukoso

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Automobile ne ostavljaju usporedo s cestom, kako je iscrtano, jer onda, kažu, nema dovoljno mjesta. No taj se problem ne rješava...

Neugodno iznenađenj­e dočekalo je stanovnike Ulice Matka Laginje kad su prije dva dana za brisačima svojih automobila parkiranih ispred zgrade pronašli nešto što izgleda kao kazna od 300 kuna. Tek “na drugu” primijetil­i su objašnjenj­e na papiriću: “Kako biste izbjegli sankcionir­anje uočenog prekršaja, molimo da ubuduće ne parkirate na nedozvolje­nom mjestu”. Obavijest koju su ostavili djelatnici prometnog redarstva upozorila je vozače parkiranih automobila da su prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Razlog: ugrozili su sigurnost drugih sudionika u prometu i parkirali se tako da smetaju normalnom tijeku prometa ili kretanju pješaka.

Čudo je naći slobodan plac

– Drugim riječima, svi koji su parkirani ukoso moraju parkirati usporedo s cestom, kako je propisano, odnosno kako su iscrtana parkirališ­na mjesta – kaže jedan stanovnik Laginjine koji se požalio u Facebook grupi “I to je Zagreb”. No problem je, dodaje, što parkirališ­nih mjesta nedostaje, a upravo to je razlog zbog kojeg se automobili parkiraju ukoso pa ih tako nekoliko stane na jedno mjesto. – Pravo je čudo naći slobodno parkirališ­no mjesto, a redovno plaćamo povlaštenu mjesečnu kartu – ističe taj stanovnik Laginjine. Upućen je stoga prijedlog gradskim institucij­ama da se parkirališ­na mjesta u Laginjinoj iscrtaju onako kao se parkira, ukoso. Kao i da se promijeni način prometovan­ja ulicom iz dvosmjerno­g u jednosmjer­an promet od pravca Bauerove. – Tako ne bi dolazilo do prometnih poteškoća, stalo bi puno više vozila s obje strane ceste, a ne bismo dolazili u sukob sa zakonom – prijedlog je stanara.

Prometni redari provode pojačane kontrole po cijelom gradu pa je sličan slučaj prošli tjedan bio u Travnom Stanovnici traže i da dvosmjerna prometnica postane jednosmjer­na

Slijedit će nepisano pravilo

Slično su upozorenje prošli tjedan dobili su i stanovnici Travnog zato što su parkirali ispod znaka na kojem stoji da je zaustavlja­nje i parkiranje zabranjeno. Rezultat je to, kažu u prometnom redarstvu, pojačanih kontrola po cijelom gradu kako bi se sankcionir­alo nepropisno parkiranje. Sad su stanovnike Laginjine odlučili opomenuti, no budu li automobili na isti način parkirani i idući put kad se ondje zateknu, slijede kazne, koje imaju ovlasti davati. No teško će tako spriječiti dugogodišn­ju naviku svih koji parkiraju u Laginjinoj. A moguće je da će stradati i “padobranci”, oni koji će se ondje parkirati samo taj dan. Jer svaki novi vozač koji u Laginjinoj želi ostaviti svoj auto postupit će po nepisanom pravilu ostalih.

 ?? GOOGLE EARTH ?? Neugodno su se iznenadili kad su za brisačima vozila ugledali “papiriće”
GOOGLE EARTH Neugodno su se iznenadili kad su za brisačima vozila ugledali “papiriće”
 ??  ?? Suteren im trune Dragica Kekić Pavlović, predstavni­ca je stanara iz zgrade u Ulici fra Filipa Grabovca 10
Suteren im trune Dragica Kekić Pavlović, predstavni­ca je stanara iz zgrade u Ulici fra Filipa Grabovca 10

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia