Večernji list - Hrvatska

Zaboravlje­ne akcije Domovinsko­g rata: Otkos 10, Orkan ‘91. i Papuk ‘91.

Prve tri oslobodila­čke operacije u Domovinsko­m ratu kojima je oslobođeno 2200 km2 teritorija

- Renata Rašović ZAGREB

Tri operacije premalo su vrednovane u novijoj hrvatskoj povijesti, što je za okruglim stolom u Bjelovaru okupilo zapovjedni­ke i vojnike

– Podrijetlo­m sam iz Gore, malog mjesta na Baniji između Gline i Petrinje. Na selu je otkos prvi zamah. Broj 10 u nazivu operacije dao je zapovjedni­k – prisjeća se profesor Ivica Debić, “kum” imena Otkos 10, operacije u kojoj je sudjelovao kao pomoćnik zapovjedni­ka. Riječ je o prvoj planiranoj, započetoj i dovršenoj operaciji oslobađanj­a okupiranog teritorija Republike Hrvatske, koja je trajala od 30. listopada do 4. studenog 1991., kada je oslobođeno oko 300 četvornih kilometara bilogorsko­g područja, pa i do tada okupirana općina Grubišno Polje, za manje od stotinu sati. Otkos 10 bio je uvod u sljedeću moćnu operaciju, Orkan ‘91., i naposljetk­u akciju Papuk ‘91., a sve tri operacije prve su oslobodila­čke operacije u Domovinsko­m ratu zahvaljuju­ći kojima je oslobođeno više od 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora. No, usprkos toj činjenici ove tri operacije premalo su vrednovane u novijoj hrvatskoj povijesti. Protekla dva dana u Maloj Pisanici kod Bjelovara za okruglim stolom okupili su se ratni zapovjedni­ci, vojnici i povjesniča­re s jednim ciljem: da se ne zaboravi.

“Velimire, čuvaj se”

Tijekom operacije Otkos 10, nasuprot brojčano superiorni­jem neprijatel­ju, na glavni smjer napada uzduž komunikaci­je Virovitica – Lončarica – Grubišno Polje stali su 127. brigada HV-a iz Virovitice, pripadnici Specijalne policije Omega iz Bjelovara, 52. samostalni bataljun Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a, Odred narodne zaštite iz Grubišnog Polja, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar i Koprivničk­a satnija dragovolja­ca. U operaciji je sudjeloval­o ukupno 2647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno. U taj zadnji listopadsk­i sunčani dan, nedugo nakon što su utihnula podnevna zvona s tornja župne crkve sv. Josipa, razbuktala se bitka na vrhu Gornje Rašenice. Četnici su, u očajnom bijesu, pružali grčeviti otpor. Ali hrvatsku mladost nisu mogli zaustaviti. Ispred svih bio je Velimir, drsko prkoseći smrti. “Velimire, čuvaj se, s ruba šume vreba mitraljez” – upozoraval­i su ga suborci. – “Jednom se gine!”, odvratio je

Otkos 10 bila je prva planirana, započeta i dovršena operacija oslobađanj­a okupiranog područja teritorija Hrvatske

smirenim glasom i zakoračio iz voćnjaka na padinu prema crnoj šumi znajući da ga iz nje vrebaju luđačke oči. Učinio je pet-šest koraka. Bio je pogođen. Njegovi suborci pokušavali su ga izvući do sigurnog zaklona, no padne granata... – opisuje Ivica Debić trenutke pogibije hrvatskog branitelja Velimira Bijelića. Kada je čišćenje Bilogore završeno, na ovom je području poginulo 96 civila. – Krvi je bilo kao u priči. Nas su napali naši sumještani i tu nema oprosta. Ubrzo nakon oslobađanj­a ovo područje “okupirao” je Unprofor, čime je u znatnoj mjeri gušena gospodarsk­a i druga aktivnost u razvoju kraja – prisjeća se Ivica Debić. Kao nastavak Otkosa, otpočela je operacija Orkan, koja je trajala od 29. listopada 1991. do 3. veljače 1992. godine. Nositelji operacije bili su pripadnici 1. brigade ZNG-a, Tigrovi, te brojni dijelovi postrojbi rezervnih brigada, samostalni­h bataljuna, kao i hrvatske policije. Operaciju Orkan pripremalo je zapovjedni­štvo Operativne grupe Posavina, odnosno general Rudi Stipčić. – U povijesti Hrvatske vojske ostat će zapisano da je 1. brigada ZNG-a bila prva postrojba HV-a koja je u uvjetima 1991. uspješno ubacila u pozadinu neprijatel­ja dvije borbene grupe, koje su sinkronizi­rano djelovale sa snagama na fronti. Za uspješno vođenje napadnih bojeva i junaštva u sklopu napadne operacije Orkan ‘91., Prva brigada ZNG-a zaslužila je pridjev “gardijska”, koji su u povijesti ratovanja dobivale postrojbe koje su se istakle u boju – kaže brigadni general Rudi Stipčić. Operacija je provedena u dvije etape. U prvoj, koja je trajala do 15. prosinca, udarom na više linija, posebno glavnim pravcem Novska – Okučani, zaustavlje­no je daljnje napredovan­je JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Oslobođen je i niz okupiranih sela u zaleđu Novske, a Lipik je postao prvi oslobođeni grad u Domovinsko­m ratu. Cilj druge etape, započete 22. prosinca bio je utvrđivanj­e obrambenih položaja. Oslobođeno je daruvarsko bojište te niz naselja na području planina Papuka, Ravne Gore i Psunja, zaustavlje­ni su daljnji napadi agresora. Dužina bojišnice zapadne Slavonije skraćena je na 80 kilometara, oslobođeno je 28 sela, a pobunjenic­i su, sve do oslobodila­čke Operacije Bljesak, onemogućen­i da eventualni­m prodorom osvajaju Pakrac i Lipik. Omogućeno je prometovan­je zapadnom Slavonijom, no gubici na strani branitelja bili su veliki, 184 poginulih i 595 ranjenih. – U Operaciji Orkan ‘91 agresorsko­j JNA nanesen je najteži poraz tijekom ratne 1991., te je združenim snagama 5. korpusa JNA onemogućen­o spajanje sa snagama 32. Korpusa kao i snagama JNA i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije – ističe povjesniča­r Tomislav Šulj.

Sloboda važnija od života

U teritorija­lno najopsežni­joj operaciji hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji Papuk ‘91, koja je trajala od 28. studenoga do 3. siječnja 1992., oslobođeno je oko 1000 km² područja. Vojne snage pobunjenih Srba potisnute su iz općina Daruvar, Virovitica, Orahovica, Podravska Slatina i Požega, pri čemu je oslobođeno oko 100 naselja. Provedbom operacije, srpske snage više nisu mogle presjeći Hrvatsku prema mađarskoj granici i odvojiti istočnu Slavoniju od ostatka Hrvatske. Operacija je okončana ulaskom hrvatskih branitelja u selo Bučje, kojom prilikom su oslobođeni poznato neprijatel­jsko uporište Voćin i još 23 naselja zapadne Slavonije. Nažalost, srpska paravojna formacija Beli orlovi prilikom povlačenja u smrt je odvela 55 hrvatskih civila. Zbog svih njih, kao i poginulih branitelja zapadne Slavonije valja nam se češće prisjetiti dana ponosa i slave, kada je sloboda Hrvatske bila važnija od života.

U operaciji Orkan ‘91. Lipik je postao prvi oslobođeni grad u Domovinsko­m ratu 1. brigada ZNG-a Tigrovi zaslužila je pridjev “gardijska” za junaštva upravo u sklopu operacije Orkan ‘91. RUDI STIPČIĆ general, zapovjedni­k OG Posavina Krvi je bilo kao u priči. Nakon oslobađanj­a ovo područje “okupirao” je Unprofor čime je gušen razvoj ovog kraja IVICA DEBIĆ dozapovjed­nik akcije Otkos 10 Tijekom akcije Papuk ‘91., Beli orlovi prilikom povlačenja odveli su u smrt 55 civila

 ??  ?? LEGENDA DOMOVINSKO­G RATA Damir Tomljanovi­ć Gavran, zapovjedni­k u Tigrovima, na položaju prema Novskoj 1991.
LEGENDA DOMOVINSKO­G RATA Damir Tomljanovi­ć Gavran, zapovjedni­k u Tigrovima, na položaju prema Novskoj 1991.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRED ODLAZAK Kobre uoči operacije Otkos 10 u Grubišnom Polju snimljene 10. listopada 1991. (Udruga Bilogora ‘91.)
PRED ODLAZAK Kobre uoči operacije Otkos 10 u Grubišnom Polju snimljene 10. listopada 1991. (Udruga Bilogora ‘91.)
 ??  ??
 ??  ?? U DVIJE ETAPE Prva faza operacije Orkan ‘91. odvijala se od 29. listopada do 20. studenog 1991. (Monografij­a Tigrovi)
U DVIJE ETAPE Prva faza operacije Orkan ‘91. odvijala se od 29. listopada do 20. studenog 1991. (Monografij­a Tigrovi)
 ?? UDRUGA BILOGORA ‘91 ?? Doručak u Gornjoj Rašenici u listopadu 1991. godine
UDRUGA BILOGORA ‘91 Doručak u Gornjoj Rašenici u listopadu 1991. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia