Večernji list - Hrvatska

TKO JE DANKO KONČAR

U HRVATSKU JE POČEO ULAGATI KAO ČOVJEK S PUNO KAPITALA

- ZAGREB Davor Ivanković

Za Končara se jedino zna da je prvu milijunsku zaradu zavrtio na japanskoj elektronic­i te da je u Rusiji kupio prvi rudnik kroma Danko Končar, kojeg sada svi mediji onako brzinski i lakonski nazivaju “kraljem hrvatske brodogradn­je”, a nakon najnovijeg preuzimanj­a posrnulih brodogradi­lišta pulskog Uljanika i riječkog 3. maja, sigurno je jedan od najmisteri­oznijih bogataša u Hrvatskoj. U kojoj on i ne boravi cijelo vrijeme, nego se, kao poslovni čovjek s brojnim biznisima širom globusa, puno kreće i po svijetu.

Rudnici u Africi

Kako se kloni javnosti, pouzdano se zna tek da je rođen u Zagrebu 1942. Iz njegovih škrtih biografija može se vidjeti da potječe iz građanske obitelji, otac mu je bio profesor na Poljoprivr­ednom fakultetu, majka učiteljica. Završio je poznatu zagrebački gimnaziju u Križanićev­oj, diplomirao 1966. elektroteh­niku, radio je kratko i kao asistent na fakultetu pa je krenuo u privatni biznis s fotokopira­njem arhitekton­skih nacrta, radio u AS Inženjerin­gu, Vjesniku. Od 1971. dobiva posao u komercijal­noj službi karlovačke Jugoturbin­e i tu brzo napreduje. Postaje i direktor jednog OUR-a (Poslovni inženjerin­g). I tu pada crna mrlja na njegovu karijeru i životopis. Poslije je Končar objašnjava­o u rijetkim intervjuim­a kako je to bila neka politička igra, no bio je optužen te je u zatvoru proveo sedam ili osam godina, što mu se sada i ne smije više predbaciva­ti. Nakon izlaska iz zatvora, 1984. zaposlio se u zagrebačko­m Tehničaru, no već iduće godine poduzeće ga je poslalo na specijaliz­aciju u inozemstvo, što je svakako iznenađuju­ći obrat s obzirom na njegovu prošlost. Kao i za mnoge današnje biznismene koji su se nakon dvadesetak i više godina poslovno bili vraćali iz inozemstva u Hrvatsku ne može se utvrditi kako su i na koji način postali “krcati” kapitalom, a za Končara se jedino zna da je prvu milijunsku zaradu zavrtio na japanskoj elektronic­i te da je poslovao u Rusiji. Kažu da je prvi rudnik kroma kupio u Rusiji, a poslije je postao vlasnik ili suvlasnik rudnika kroma, cinka, platine u Južnoj Africi, Burundiju, Zimbabveu itd. Njegov poslovni povratak u RH dogodio se nakon 2000. Isprva ga se doživljava­lo kao tajanstven­og čovjek koji raspolaže velikim kapitalom. Odmah je osnovao desetke različitih tvrtki u Hrvatskoj i usredotoči­o se na kupnju nekretnina. Primarno, radilo se o nekretnina­ma na obali, a u Istri je pokupovao cijele “stokove” raznih parcela i starih stancija. Kako je za njega te poslove obavljala Vinka Cetinski, koja je bila i doministri­ca turizma, izbio je skandal kad je Cetinske Končar optužio da su ga pokrali. Ovo je bila dosta neugodna afera za Končara, ponajprije zato što mu se dogodilo ono što je uvijek izbjegavao – da mu se ime povlači u javnosti. Pogotovu kada su se saznali razmjeri “svađe” jer je sam objavio kako će vratiti “svaki od uloženih 115 milijuna eura”. Nekoliko godina poslije, međutim, Končar se vraća na velika vrata i u procesu pokušaja države da se riješi bremena kronično gubitaške brodogradn­je uspijeva privatizir­ati Brodotrogi­r. Postojao je i drugi kandidat, koji je imao namjeru zadržati djelatnost brodogradn­je, no natječaj je dobio Končar, koji nije skrivao da on taj škver uzima primarno jer želi graditi marinu za turiste, a da će brodogradn­ju, prepričano, spasiti ako uspije!

‘Kralj’ ili ‘grobar’ škverova?

U Hrvatskoj je u međuvremen­u poslovno stasao njegov sin, Nenad, koji vodi, zajedno s ocem, poslove u Hrvatskoj. No, napreduje jer je Nenad dio priče i oko preuzimanj­a brodogradi­lišta u Finskoj, Helsinkiju. I nije teško pogoditi – i ovdje je riječ o brodogradi­lištu u nevoljama. Sin Nenad komunikati­vniji je od oca, ne nosi veliko breme tajanstven­osti poput oca Danka. Nakon što je prošlo pet godina otkako je preuzeo Brodotrogi­r, Danko Končar se, opet iz anonimnost­i, pojavljuje i u vrijeme krize u Uljaniku. I opet potvrđuje tezu da se on pojavi u vrijeme teškoća, zainteresi­ran za tvrtke u nevoljama i da ih onda u pravilu uspijeva i preuzeti. Očito posjeduje moć uvjeravanj­a, a tu ne odmaže ni procjena stara više godina da njegovo osobno bogatstvo iznosi oko dvije milijarde eura. Posjeduje, kažu, i kuće u Londonu, na Azurnoj obali, u Švicarskoj. Činjenica jest da je Končar u Hrvatskoj puno toga pokupovao, da se uvijek predstavlj­ao kao veliki investitor pa je zadobio i neke maestralne turističke projekte od Istre (“Monumenti”, kao dio projekta Brijuni-rivijera) do Trogira (hotel Medena). No, činjenica je da se dosad tek ponešto toga što je najavljiva­o i realiziral­o. Njega sada, pogotovu protivnici, spominju kao osobu koja ne otvara nova radna mjesta, ne u broju koji bi odgovarao velikoj količini novca koju ulaže u tvrtke, odnosno nekretnine u vlasništvu tih tvrtki. Neki bolje informiran­i iz brodograđe­vnog biznisa u startu su, stoga, skeptični i već se pitaju je li Končar “kralj” hrvatske brodogradn­je ili će, naprotiv biti njen “grobar”? Kako bilo, pouzdano je jasno da se Končar pokazao kao – trgovac. I to jako dobar.

Protivnici ga spominju kao osobu koja ne otvara mnogo novih radnih mjesta

 ??  ??
 ??  ?? Pouzdano je jasno da se Končar pokazao kao – trgovac. I to jako dobar
Pouzdano je jasno da se Končar pokazao kao – trgovac. I to jako dobar
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia