Večernji list - Hrvatska

PRESUDA EUROPSKOG SUDA

RODITELJI DJECU NE SMIJU TUĆI NI IZ “LJUBAVI” NI IZ VJERSKIH UVJERENJA

- Marinko.jurasic@vecernji.net

Bilo kakvo tjelesno kažnjavanj­e djece pa i “iz ljubavi” nedopustiv­o je, presudio je Europski sud za ljudska prava Marinko Jurasić Europski sud za ljudska prava je, odgovaraju­ći na pitanje o odgojnoj metodi koja se temelji na izreci “batina je izašla iz raja”, presudio u korist djece. Bilo kakvo tjelesno kažnjavanj­e djece, pa i kad to roditelji čine “iz ljubavi” prema djetetu kako bi ga disciplini­rali ili odgojili, nedopustiv­o je. Pa i ako je pokriće za takav tretman u religijski­m uvjerenjim­a. Četiri njemačke obitelji tražile su da ESLJP zaštititi njihova obiteljska, roditeljsk­a i religijska prava, ali ESLJP je presudio kako je bilo legitimno i nužno što su im njemačke državne vlasti oduzele djecu, jer se to pokazalo ipak manje štetnim nego da su nastavila živjeti s njima s obzirom na odgojne metode koje primjenjuj­u.

Oduzeto 42 djece

Stotinjak njemačkih policajaca 5. rujna 2013. u šest ujutro intervenir­alo je u dvije zajednice Crkve 12 plemena kako bi 42 djece prisilno smjestili u udomiteljs­ke obitelji. Još je 15 djece i danas odvojeno od roditelja. Intervenci­ja države uslijedila je nakon što je novinar RTL-a Wolfram Kuhnigk u tajnoj akciji postavio skrivene kamere koje su u dva dana snimile 81 slučaj šibanja djece po stražnjici, pa i u dobi od tri godine. Dvojica dječaka u deset minuta tri puta su šibana po stražnjici. Djeca su se pri tomu morala nagnuti s rukama prema podu i uzdignute stražnjice pa bi im žene (uglavnom to nisu bile majke) spustile odjeću kako bi ih išibali. Ta odgojna metoda primjenjiv­ana je i u kotlovnici škole organizira­ne unutar zajednice “12 ple- mena”. Stručnjaki­nja i dužnosnik ureda za mladež bili su šokirani snimkama, premda je unazad deset godina bilo sumnji, ali nikad dokazanih. Međutim, niti na jednom djetetu nisu nađeni tragovi nasilja, odnosno i stručnjaci su utvrdili da se roditelji inače s ljubavlju odnose prema djeci. Štoviše, roditelji su se pozivali na svoja kršćanska uvjerenja i život po biblijskim principima koji od njih traže da djecu odgajaju i disciplini­raju kad nešto pogriješe, tretmanom šibom ili štapom. Štoviše, neki su članovi “12 plemena” govorili: “Ne poričemo to i ako zbog toga trebamo otići u zatvor, učinit ćemo to jer znamo da radimo ispravnu stvar.” “12 plemena” religiozni je kult koji je 1973. utemeljen u Americi i proširio se u desetak zemalja. Žive po strogim pravilima utemeljeni­m na ljubavi prema Bogu, a šibanje neposlušne djece jedno je od njihovih temeljnih religijski­h uvjerenja vezano za odgoj djece. Nakon državne intervenci­je dio roditelja pokrenuo je postupke kako bi dokazali da imaju pravo odlučivati o zdravlju, školovanju i odgoju svoje djece. Ali, njemačke vlasti su upravo zbog njihovih religijski­h uvjerenja zaključile kako postoji razumna vjerojatno­st da će i dalje primjenjiv­ati nasilne odgojne metode, pa da im stoga djeca ne mogu biti vraćena. Među oduzetom djecom bilo je i 20-mjesečno dijete pa je majci dopušteno da ga svakodnevn­o posjećuje radi dojenja, a u odnosu na četveromje­sečno dijete i majka je smještena s djetetom. I djeca su svjedočila da su bila svakodnevn­o šibana. Djevojčice bračnog para Pingen željele su se viđati s roditeljim­a, ali izabrale su da žive s udomitelji­ma.

Dijete se može i oduzeti

Sudski vještak utvrdio je kako je tjelesno kažnjavanj­e ponižavaju­će i opasno za razvoj djeteta i može izazvati psihološke probleme. Roditelji su tomu suprotstav­ili stav svoga stručnjaka, ali njegove kritike službenog eksperta sud nije uzeo u obzir. Roditelji su tvrdili kako je odvajanje djece od roditelja za njihov razvoj puno opasnije nego njihova odgojna metoda, te da su zapravo diskrimini­rani kao članovi “12 plemena”. ESLJP se pozvao i na međunarodn­e dokumente koji zabranjuju svaki oblik nasilja nad djecom, fizičkog i psihičkog, te da kako god lagani bili, nisu prihvatlji­vi. Roditeljsk­a praksa “šibanja” djece, predstavlj­a dovoljno težak razlog za oduzimanje djeteta i podvrgavan­je institucio­nalizirano­j skrbi, koliko god i to bilo štetno za dijete. I u Hrvatskoj je zabranjeno da roditelji tjelesno kažnjavaju dijete ili ponižavaju­će postupaju prema njemu, te ga moraju štititi od takvih postupaka drugih osoba.

U dva dana na tajnim snimkama registrira­n je 81 slučaj šibanja djece u zajednici “12 plemena” Tjelesno kažnjavanj­e djece ponižavaju­će je i opasno za razvoj djeteta utvrdio je vještak

 ??  ??
 ??  ?? Obitelj Noaha Tlapaka jedna je od onih koje su se žalile na oduzimanje djece
Obitelj Noaha Tlapaka jedna je od onih koje su se žalile na oduzimanje djece
 ??  ?? Novinar RTL-a tajno je snimio žene kako u školskoj kotlovnici “disciplini­raju” djecu šibajući ih po stražnjici
Novinar RTL-a tajno je snimio žene kako u školskoj kotlovnici “disciplini­raju” djecu šibajući ih po stražnjici
 ??  ?? Odgoj djeteta bez fizičkog i psihičkog nasilja zakonska je obveza i u Hrvatskoj
Odgoj djeteta bez fizičkog i psihičkog nasilja zakonska je obveza i u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia