Večernji list - Hrvatska

U ZAHTJEVU ZA OPOZIV M. DALIĆ

SRAMOTA OPORBE: JEZERO PERUĆA NAZVALI RIJEKOM

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net

Ubrzo nakon Vladina očitovanja javio se mostovac Nikola Grmoja te priznao da je kriv za pogreške u tekstu

Vlada je jučer, očekivano, odbila prijedlog 37 oporbenih zastupnika da se potpredsje­dnici Vlade Martini Dalić izglasa nepovjeren­je. Sve što je oporba stavila na teret ministrici, Vlada je proglasila neutemelje­nim, no najzanimlj­iviji dio očitovanja ipak su zemljopisn­e i pravopisne lekcije na račun oporbenih zastupnika.

Rijeka ili jezero

Oporba optužuje Martinu Dalić, između ostaloga, da je obmanula javnost kada je tvrdila da protivnici gradnje termoelekt­rane na Perući odbijaju investicij­e i šire netočne informacij­e. Taj dio teksta u oporbenom prijedlogu, međutim, glasi: “Potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va u nekoliko navrata javno se zalagala za izgradnju termoelekt­rane na rijeci Peruči”. Tako nabačenu loptu Vlada je obilato iskoristil­a kako bi cijeli prijedlog ismijala kao nepismen. – Vlada ističe da u Republici Hrvatskoj ne postoji rijeka Peruća. U Republici Hrvatskoj postoji rijeka Cetina na kojoj je 1958. godine podignuta brana Peruća čime je potopljeno naseljeno područje veličine oko 15 četvornih kilometara i stvorena umjetna akumulacij­a nazvana Perućko jezero – uzvratila je Vlada. Ministri oporbi nisu propustili na nos nabiti ni činjenicu da je gradnja plinske elektrane na Perući uključena u Strategiju prostornog razvoja Hrvatske, koju je Sabor u listopadu donio jednoglasn­o, sa 116 glasova, uz podršku i nekih zastupnika koji su potpisali prijedlog opoziva Martine Dalić. Nedugo nakon Vladina očitovanja, javio se i “krivac” za pogreške u tekstu. “Tu sam pogrešku omaškom ja napravio dodajući tu točku naknadno na prvotni nacrt opoziva. Za to se ispričavam svim kolegama u oporbi, ali i kolegama iz kluba Mosta koji su podržali zahtjev za opoziv. Oni ne mogu i ne trebaju dijeliti odgovornos­t za moje pogreške”, napisao je mostovac Nikola Grmoja na Facebooku, ali i odmah dodao kako “taj nevažni detalj treba sve nas podsjetiti da je došlo vrijeme da svatko tko obnaša bilo koju političku funkciju prihvati odgovornos­t za svoje pogreške”. – Iza svake krive odluke stoji ime i prezime konkretne osobe. A javnost zna tko stoji iza afere „savjetničk­e naknade“, tko je doveo i tko je cijelo vrijeme štitio Antu Ramljaka u marifetluc­ima u kojima je Texo Management­u, njegovoj bivšoj tvrtki, isplaćeno 12 milijuna kuna. Ime i prezime mozga i političkog zaštitnika operacije „savjetniče naknade“je Martina Dalić. Danas je taj slučaj dobio novu dimenziju jer je cjelokupna Vlada stala u obranu tog lešinarsko­g pothvata – uvjeren je Grmoja.

Puna funkcija

Vlada, pak, odbacuje sve optužbe na račun svoje članice i kada je riječ o događajima u Agrokoru pa i tvrdnje oporbe da je Martina Dalić, s obzirom na to da je na čelu Ministarst­va gospodarst­va, morala znati da je kao “podizvođač” u procesu restruktur­iranja koncerna angažirana tvrtka u kojoj je radio već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Iz Vlade poručuju da je Ramljak, sukladno zakonu, angažirao savjetnika za restruktur­iranje tvrtku Alix Partners, koja je sama angažirala podizvođač­e “po vlastitoj prosudbi i temeljem vlastite provjere”. Što se tiče optužbi zbog istodobnog angažmana Ante Ramljaka u Agrokoru i Texo Management­u, tumače da je Ramljak suradnju sa svojom bivšom tvrtkom raskinuo 10. travnja te da su evidencije o zaposlenim­a “odgovornos­t bivšeg poslodavca”. I u tom dijelu oporbu su “pošpotali” jer nije navela punu funkciju Martine Dalić. U prijedlogu stoji da je riječ o ministrici gospodarst­va, a ona je ministrica gospodarst­va, poduzetniš­tva i

oporbu.• obrta, poučila je Vlada

Vlada oporbi zamjera i što nije navela punu funkciju ministrice Martine Dalić

Nikola Grmoja nada se da će i drugi političari prihvatiti odgovornos­t za svoje pogreške

 ??  ??
 ??  ?? Sve što oporba stavlja na teret Dalić Vlada je proglasila neutemelje­nim
Sve što oporba stavlja na teret Dalić Vlada je proglasila neutemelje­nim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia