Večernji list - Hrvatska

Paladino ne može, a u HZZO-u zamjenica i pomoćnica ravnatelja rade sa 68 godina

Dok za neurokirur­ga svjetskog glasa nema više mjesta u najvećem Kliničkom bolničkom centru, Vlada odobrava rad dužnosnici­ma i nakon 65. godine

-

– Da je moja privatna firma, ja bih je u njoj ostavio dok god hoda! – kaže ministar Kujundžić za dr. Veroniku Laušin Romana Kovačević Barišić

Dok se javnost zgraža i pita zašto i kako to da u najvećem državnom kliničko-bolničkom centru nema više mjesta za uglednog neurokirur­ga svjetskog glasa prof. dr. Josipa Paladina kojem Rebro nije produljilo ugovor, u istom tom zdravstven­om sustavu nesmetano rade dužnosnici na administra­tivnim funkcijama. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje dr. Veronika Laušin u travnju će navršiti 68 godina, a pomoćnica ravnatelja za pravne poslove Jasenka Pap u prosincu će navršiti 69 godina.

‘Takav je zakon’

Kako stoji na web-stranicama HZZO-a, dr. Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalis­tica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine, prvo kao kontrolor u Bjelovaru, a 2004. postala je pomoćnica direktora. U imovinskoj pak kartici piše da je članica Hrvatske demokratsk­e zajednice. Jasenka Pap rođena je 6. prosinca 1949., u HZZO-u je od 1991., a pomoćnicom direktora imenovana je također 2004. godine. U HZZO-u je 2013. zaposlen i njen sin, što je Pap potvrdila Večernjem listu u prosincu 2015. godine, naglasivši da je sve četvero djece visokopozi­cioniranih djelatnika HZZO-a zaposlenih u to vrijeme u HZZO-u tamo došlo putem javnih natječaja. Kako gleda na to da za dužnosnike u administra­ciji koja se ne smanjuje ima mjesta, a za vrhunske neurokirur­ge u zemlji s velikim odljevom doktora nema, pitali smo resornog ministra Milana Kujundžića. Ponovio je da bolnice kreiraju svoju kadrovsku politiku te im, kad je riječ o ljudima iznad 65, prema vlastitim potrebama, koncepciji i izvršenost­i posla produljuju ugovor ili ne. – Takav je zakon. Ne mogu ja lupati šakom o stol i odlučivati mimo zakona! – brani se Kujundžić. Za dr. Laušin pak kaže da je velika stručnjaki­nja: – Da je moja privatna firma, ja bih je u njoj ostavio dok god hoda! Toliko u dušu zna složene poslove na kojima radi – uvjerava ministar. Jedan od njegovih prethodnik­a i svojedobno ravnatelj HZZO-a, Siniša Varga navodi da je dr. Laušin u njegovu mandatu bila pomoćnica za medicinu rada, za što je, kaže, najviše educirana. Varga bez puno filozofira­nja priznaje: – Ravnatelji i zamjenici ravnatelja dolaze po javnom natječaju, da, ali u posljednji­h 25 godina to je stvarno politička funkcija!

‘One su državni dužnosnici’

Iz HZZO-a su nam jučer kratko odgovorili na upit zbog čega su HZZO-u nužni zamjenica i pomoćnica ravnatelja i nakon navršenih 65 godina života: “Zamjenica ravnatelja i pomoćnici ravnatelja HZZO-a državni su dužnosnici u skladu sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a ne državni službenici u skladu sa Zakonom o državnim službenici­ma. Svoju dužnost obavljaju na temelju mandata na koji su imenovani od strane Vlade Republike Hrvatske, a sve u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstven­om osiguranju.” Iz Vlade do zaključenj­a broja nismo dobili odgovor na pitanje zašto su produljili ove mandate.

Ministar Kujundžić: Bolnice same kreiraju svoju kadrovsku politiku

 ??  ?? Ne mogu ja lupiti šakom o stol i mijenjati odluke mimo zakona, kaže ministar Kujundžić
Ne mogu ja lupiti šakom o stol i mijenjati odluke mimo zakona, kaže ministar Kujundžić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia