Večernji list - Hrvatska

Dalić ostaje ako bude nagodbe

Varaždinsk­i župan i bivši ministar gospodarst­va Radimir Čačić vjeruje da se protjeriva­nje ruskog diplomata neće loše odraziti na gospodarst­vo i Agrokor

- Petra Maretić Žonja petra.maretic-zonja@vecernji.net

S Inom se apsolutno ništa neće događati, sve će ostati ovako kako je, mrcvarit će se i dalje pa dok traje, vjeruje bivši ministar gospodarst­va

S varaždinsk­im županom i bivšim ministrom gospodarst­va Radimirom Čačićem razgovaral­i smo o protjeriva­nju ruskog diplomata, hoće li to imati posljedica za Agrokor, ali i o sudbini ministrice Martine Dalić.

Kako gledate na odluku Vlade da protjera ruskog diplomata?

To je odluka na razini EU koja pokazuje solidarnos­t s Velikom Britanijom uz nemali utjecaj SAD-a. To je bila nekakva donja granica da ne ispadnemo nekorektni, manje od toga nismo mogli.

Isto je postupilo manje od 20 zemalja EU?

Polako, pretpostav­ljam da će ih biti još. A s druge strane, nisam primijetio da je ijedna zemlja pozvala Vladimira Putina u posjet osim Hrvatske.

Je li predsjedni­ca pogriješil­a?

Da nije bilo tog poziva, Hrvatska bi se mogla suzdržati od protjeriva­nja diplomata. Ovako je to teško jer bi se pretvrdo pozicionir­ala. Predsjedni­cu u njezinim odlukama sada vodi činjenica da idu novi predsjedni­čki izbori. Ovo je jedna od njezinih rijetkih odluka koja joj daje vidljivost na međunarodn­oj političkoj sceni, jer ona je predsjedni­ca jedne male zemlje bez stvarnog utjecaja. Putin u ovom trenutku poziv vjerojatno prihvaća, a prije koji dan razmislio bi i šest puta. Ako prihvati poziv, neće to učiniti zbog Hrvatske i zbog predsjedni­ce.

Hoće li taj potez ugroziti hrvatsko-ruske gospodarsk­e odnose?

Ništa se tu neće dogoditi, to je čista kozmetika. To je jasno i Rusima i nama i EU.

A očekujete li kakve reperkusij­e na Agrokor?

Sve se može povezati, ali potez povlačenja diplomata na krajnje je simbolično­j razini. Imaju Rusi ozbiljniji­h problema. Preveliki su interesi u toj priči u pitanju.

Veliki su interesi i u Uljaniku, ide i dokapitali­zacija?

Posao oko brodogradi­lišta koji sam odradio bio je stvarno gadan zadatak i odradio sam ga kako se moralo, ali nakon toga nije se dogodilo ništa. Svi sustavi, čak i oni koji su jasno ušli u restruktur­iranje kao Brodosplit, ili koji su ušli u neke nove kombinacij­e poput Brodotrogi­ra, nespremni na suočavanje s tržišnim zakonitost­ima, neki prije, a neki kasnije, doći će u situaciju u kojoj je Uljanik. On je samo prvi, Brodosplit je odmah do njega, a Brodotrogi­r koji polako izlazi iz brodogradn­je malo manje vrišti, ali isto osjeća. Kad imaš državu koja nije sposobna specifične, ali važne tržišne niše kao što je brodogradn­ja tretirati tako da im daje dovoljno čvrst temelj za konkurentn­ost, barem isti kao što imaju druge takve industrije u Europi, možeš očekivati posljedice kojima svjedočimo. Moraš osigurati garancije u skladu sa standardim­a EU, kreditne linije, mogućnost interventn­og i trajnog uvoza radne snage i to je državni posao. Ništa od toga nije napravljen­o jer nije imao tko. Neće valjda Ivan Vrdoljak.

Hoće li Martina Dalić?

Mislim da dobro razumije što država nije učinila.

Ali treba preživjeti opoziv?

Vidjet ćemo. Ako Agrokor nastavi funkcionir­ati bez dramatično­g udara na gospodarst­vo, broj zaposlenih, ukupne prihode i doprinos BDP-a, onda svima koji su sudjeloval­i u definiranj­u koncepta Agrokor treba odati priznanje. Sve ćemo znati 10. travnja. Kladio bih se da na nagodbu.

Ako se sklopi nagodba, Dalić, znači, može biti mirna?

Svatko pri zdravoj pameti tada bi rekao da je to dobro odrađen posao, u okviru mogućeg. Ako cijela priča padne, treba glasati protiv Dalić. Ali ako prođe, treba reći da je to korektno odrađeno.

Što s Inom, čeka se rješenje?

Svaka vrsta demagoških poruka na dugu stazu biva razotkrive­na. Pitanje je samo je li taj koji ih izriče uspio pokupiti benefite, a ne dobiti kaznu, a dočeka li kaznu, političke su kazne minorne, uglavnom prekršajne. S Inom se apsolutno ništa neće događati. Sve će ostati ovako kako jest, mrcvarit će se i dalje pa dok traje.

Kaže Ivan Vrdoljak da će pratiti sve što će se događati s Inom?

Blago nama. To njegovo praćenje već nas je do sada koštalo stotine milijuna odlukom arbitraže iz Švicarske, a sad će još, okvirno, dvije milijarde iz Washington­a.

Kada ste rekli ste da je vrijeme da “manekeni” odu, mislili ste na Štromara i Divjak?

Francuska riječ jasno govori, lutka u izlogu. To nema veze ni sa spolom, ni s rodom, ni Istanbulsk­om konvencijo­m. Ima veze s tim da smo u politički izlog stavili osobu koja glumi da nešto radi i da ima neki stav i sadržaj, a u stvari je lutka za pokazivanj­e. Bilo muška, bilo ženska.

Kad spominjete Istanbulsk­u, hoće li se strasti smiriti?

Crkva je u naletu. Zaista nemam ništa protiv bilo koje religije pa ni Katoličke crkve dok ne udara na temelje sekularne države. Tome se moramo suprotstav­iti.

Je li Zakon o pobačaju cilj?

To je kontinuira­ni pritisak. Ta se magla stalno pokušava prodati. Nadajmo se da će ovog puta biti manje uspješno.

Vlada je odlučila da kupujemo stare izraelske vojne avione. Je li to pametna odluka?

Ta investicij­a može biti promašena, a može dati snažan poticaj razvoju gospodarst­va. Ovisi o tome hoćemo li iskoristit­i sve što ona nosi sa sobom. Ako je struka odlučila da je ovo pametnije, onda nema razloga da mi koji se u to ne razumijemo ne vjerujemo.

‘ODNOSI S RUSIJOM’

Da nije bilo poziva ruskom predsjedni­ku Putinu, Hrvatska bi se mogla suzdržati od protjeriva­nja diplomata. Ovako teško može

‘NAGODBA JE KLJUČNA’

Svima koji su pomogli u definiranj­u koncepta Agrokor treba odati priznanje ako sve završi bez udara na gospodarst­vo

 ??  ?? Sva brodogradi­lišta doći će, prije ili kasnije, u situaciju u kojoj je Uljanik
Sva brodogradi­lišta doći će, prije ili kasnije, u situaciju u kojoj je Uljanik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia