Večernji list - Hrvatska

Učiteljice se nisu tukle, samo su se naguravale

Napadnuta učiteljica osjećala se loše i bila na hitnoj

- Vedran.balen@vecernji.net

Protiv mlađe učiteljice najavljeno je podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenog prekršaja protiv javnog reda i mira Vedran Balen Što se doista dogodilo u srijedu, pola sata prije podneva u požeškoj Osnovnoj školi Dobriše Cesarića? Naime, prema službenom policijsko­m izvješću, u prostoru ove škole 51-godišnja učiteljica verbalno je i tjelesno napala 55-godišnju kolegicu, koja je tom prilikom lakše ozlijeđena. Protiv mlađe učiteljice najavljeno je podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajim­a protiv javnog reda i mira. U školi u prvom trenutku nisu bili raspoložen­i za davanje izjava, osim što su najavili kako će se u utorak sastati Školski odbor koji će razmotriti cijelu situaciju i odlučiti što će učiniti. Rekli su i kako nemili izgred nimalo ne koristi školi i ne doprinosi njezinoj reputaciji, izrazivši žaljenje što se sve dogodilo baš uoči proljetnih praznika i blagdana Uskrsa. Ubrzo se, međutim, oglasila i sama ravnatelji­ca Zvjezdana Krip, koja tvrdi kako nije bila riječ o tučnjavi, nego o nemilu izgredu.

Pozvali policiju

– Pod odmorom nakon četvrtog sata u prostoru školske zbornice došlo je do verbalnog sukoba između dvije učiteljice razredne nastave. Jedna od njih željela se maknuti i prekinuti verbalni sukob te je krenula prema vratima zbornice, na što joj je druga zapriječil­a izlazak iz prostorije i pri tome je došlo do fizičkog kontakta rukama, jer su istodobno uhvatile za kvaku na vratima – ispričala je ravnatelji­ca. Nakon kratkotraj­nog naguravanj­a, prva je učiteljica izašla iz zbornice, a druga je upotrijebi­la ružnu riječ vičući za njom, nastavila je Krip. Za vrijeme incidenta, u zbornici je bilo više učitelja koji su svjedočili događaju. Učitelji su pozvali ravnatelji­cu u zbornicu i ispričali joj što se dogodilo. – Učiteljica koja je bila napadnuta osjećala se loše te sam je u pratnji dvoje učitelja uputila na hitnu pomoć. Nakon savjeta iz Agencije za odgoj i obrazovanj­e, pozvana je policija na postupanje. Njihovo postupanje završilo je oko 15 sati – navela je ravnatelji­ca u priopćenju za medije. Dodala je kako sada slijedi postupanje u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanj­u.

Nezadovolj­na izvješćem

Bez obzira na to što je upravo iz škole zbog incidenta pozvana policija, njihovim zaključkom ravnatelji­ca nije bila zadovoljna. Izrazila je žaljenje što je policija pustila u medije izvješće a da nije preispital­a stvarno stanje stvari, jer se ne radi ni o kakvoj tučnjavi. Ravnatelji­ca nije željela govoriti o tome na koji će način biti sankcionir­ana učiteljica koja je izazvala incident, to će učiniti nakon što svoj stav zauzme Školski odbor. Zamjenik gradonačel­nika Ferdinand Troha uime osnivača Grada Požege također izrazio žaljenje što je došlo do incidenta između dvije učiteljice te traže od djelatnika da se ponašaju u skladu sa svojim radnim zadaćama i obvezama. Dodao je kako će Grad svoj stav pokazati kroz školski odbor, u kojem ima tri člana. Na naš upit što će poduzeti po pitanju izgreda u požeškoj školi i hoće i učiteljice zbog toga snositi odgovornos­t, iz Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a odgovorili su kako su zatražili očitovanje škole o navedenom događaju. – Ravnatelj i Školski odbor nadležni su za postupanje u takvim situacijam­a – kažu u Ministarst­vu.

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Incident među nastavnica­ma dogodio se u školi koja bi trebala biti primjer nenasilja
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Incident među nastavnica­ma dogodio se u školi koja bi trebala biti primjer nenasilja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia