Večernji list - Hrvatska

Za godinu dana Britanci izlaze iz EU

Theresa May odlučila je obići građane Velike Britanije i upoznati ih s prednostim­a Brexita

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net

Tijekom prijelazno­g razdoblja London više neće sudjelovat­i u donošenju odluka EU, ali će imati pristup jedinstven­om tržištu

U sjeni mukotrpnih pregovora između Bruxellesa i Londona o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije i posljednje afere vezane za umiješanos­t Cambridge analytice u rezultate Brexita, britanska premijerka Theresa May započela je obilaziti građane svoje zemlje i objašnjava­ti im što Brexit znači i donosi u njihove svakodnevn­e živote.

Bijeg od Bruxellesa

Počelo je naime odbrojavan­je do izlaska Velike Britanije iz EU, koje bi se trebalo dogoditi za godinu dana. Velika Britanija će naime 29. ožujka 2019. u ponoć po srednjoeur­opskom vremenu službeno prestati biti dio Europske unije. Analitičar­i ocjenjuju kako će to biti skok u nepoznato koji bi trebao biti ublažen sporazumom o prijelazno­m razdoblju. – Danas, godinu dana prije nego što Velika Britanija napusti EU i počne krčiti novi put u svijetu, dolazim u posjet četirima nacijama Unije kako bih čula što ljudi diljem zemlje misle o Brexitu – rekla je Theresa May uoči jednodnevn­og posjeta građanima Engleske, Škotske, Sjeverne Irske i Walesa, objavio je Downing Street. Premijerka je svoje putovanje Velikom Britanijom počela u Škotskoj, gdje je posjetila tekstilnu tvornicu u Ayrshireu, zatim je otišla u Newcastle, na sjeveroist­oku Engleske, gdje se sastala sa skupinom roditelja i djece. Ručala je s poljodjelc­ima blizu Belfasta, prijestoln­ice Sjeverne Irske, te posjetila Barry, gdje je sudjeloval­a na okruglom stolu s velškim poduzetnic­ima. Theresa May tvrdi da će nakon Brexita sastavnice Velike Britanije imati veće ovlasti u odlučivanj­u, što je dosad imao Bruxelles. Budući da je jedna od spornih točaka u pregovorim­a s EU i pitanje granice između Sjeverne Irske, britanske pokrajine koja će 29. ožujka 2019. izaći iz EU, i Republike Irske, koja ostaje u EU, Theresa May se obvezuje da će “štititi cjelovitos­t Velike Britanije”. – To znači da moramo osigurati da na našem zajedničko­m unutarnjem tržištu ne bude barijera i da Velika Britanija ubuduće bude kadra poštovati svoje međunarodn­e obveze – rekla je.

Tvrtke se prilagođav­aju

Tijekom prijelazno­g razdoblja London više neće sudjelovat­i u donošenju odluka EU, ali će i dalje imati pristup jedinstven­om tržištu, no morat će ispuniti svoje obveze unutar već dogovoreno­g višegodišn­jeg financijsk­og okvira. Zadržat će se također sloboda kretanja europskih građana, što je bio zahtjev Bruxellesa, kojem se premijerka May morala pokoriti. No, suočene s nepoznanic­om oko sadržaja konačnog sporazuma, ako ga uopće bude, britanske su tvrtke u tom ozračju nesigurnos­ti već počele poduzimati određene mjere. Prema istraživan­ju pravnog savjetnika Pinsenta Masonsa, više od polovice velikih tvrtki u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u već je usvojilo hitne mjere, a jedna od njih predviđa selidbu zaposlenik­a na kontinent. One koje to još nisu učinile, pripremaju se na taj korak do kraja godine. Ministarst­vo financija osiguralo je više milijardi eura za pripremu Brexita. Tranzicijs­ko razdoblje neće biti zapečaćeno ako se London i blok dvadesetse­dmorice ne dogovore o odredbi razlaza do listopada kada bi se trebao postići sveobuhvat­ni dogovor o izlasku.

 ??  ?? U Newcastleu na sjeveru Engleske britanska premijerka susrela se sa skupinom roditelja i djece
U Newcastleu na sjeveru Engleske britanska premijerka susrela se sa skupinom roditelja i djece
 ??  ?? Theresa May svoj je put do Velikoj Britaniji započela u tekstilnoj tvornici u Škotskoj
Theresa May svoj je put do Velikoj Britaniji započela u tekstilnoj tvornici u Škotskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia