Večernji list - Hrvatska

Suvenir po receptu časnih sestara

Zašto ne bismo imali kuću paškog sira ili drniškog pršuta? Turisti to danas žele, kažu vlasnici Kuće Rabske torte

- Snježana Bičak snjezana.bicak@vecernji.net

Na Kvarneru će idući vikend biti koncerata primorske i druge glazbe, izložbi, radionica... a bit će i potraga za pisanicama Kad se u davnom 12. stoljeću časne sestre benediktin­ke na Rabu pripremale tortu u kojoj prevladava­ju domaći bademi, maraskino, kora od naranača i limuna, nisu mogle ni zamisliti da peku slasticu koja će ostaviti traga za daleku budućnost. Svoju su rapsku tortu tada pripremale za papu, u čast njegovu posjetu, a taj je kolač do danas postao jedan od zaštitnih znakova Raba i Kvarnera, suvenir, brend. Dakako, Rabska je torta domaćima znana sve to vrijeme, ali onu originalnu, prema receptu sestara benediktin­ki, moglo se do prije četvrt stoljeća kupiti isključivo kod njih.

Vinski odgovor

– Da, do prije 25 godina tortu se moglo kupiti samo kod njih, a danas se Rabska torta prodaje po cijeloj Hrvatskoj i u inozemstvu. Oduvijek je ona svojevrsni zaštitni znak Raba, ali tek sada, kada turistima pričamo njezinu cijelu priču, otkrivamo u kojoj je to mjeri... – kaže Josip Brna iz Kuće Rabske torte, u kojoj se ta slastica može kušati, kupiti, ali i u kojoj se može poslušati cijela priča. – Smatram da svaki grad, otok, mjesto može i treba imati ovakvu priču. Zašto ne bismo imali kuću paškog sira ili drniškog pršuta? Nama se pokazalo da su gosti željni ovakvih priča. Rabsku tortu pripremamo po originalno­m receptu, s domaćim namirnicam­a i to je kvaliteta koju je gost spreman posebno i platiti. Nikome nije problem za jedan komad torte dati 19 kuna – kaže naš sugovornik, koji za Uskrs očekuje da se prodaja Rabske torte višestruko poveća. Ovaj rapski specijalit­et može se, inače, naći i u domaćim zračnim lukama, specijaliz­iranim delikatesn­im trgovinama diljem zemlje, u jednom trgovačkom lancu dio je i projekta “Okusi zavičaja”. Ovih će dana mnogi gosti na Kvarneru zasigurno probati i tzv. golubice, tijesto savijeno u pletenicu, koje se, iako je slatko, jede uz šunku, luk i jaja. Kvarnerski vinari, poput svih dobrih domaćina, za svako jelo imaju i vinski odgovor. Recimo, s Rabskom se tortom, kažu, najbolje sljubljuju desertna vina, posebno desertno slatko vino muškat ili prošek.

Presnec i povitica

– Apsolutno, desertna vina idealno idu uz naše lokalne slastice. Naši su to ugostitelj­i prepoznali i u mnogim će ovdašnjim restoranim­a domaćini ponuditi autohtona desertna vina i uz, recimo, presnec, tradiciona­lnu krčku poslasticu s mladim ovčjim sirom ili uskrsni kolač poviticu – kaže vrbnički vinar Ivan Katunar, koji kaže da se već uz uskrsni doručak može popiti čašica aperitivno­g vina poput, primjerice, pjenušavog brut vina Biser žlahtine. Za ručak, kada će se na mnogim kvarnerski­m stolovima naći janjetina, ovaj vinski znalac savjetuje žlahtinu, dok uz krčki sir preporučuj­e čašu vina Sansigot. Inače, na Kvarneru se ovaj vikend sprema više gastronoms­kih manifestac­ija, s prigodnim sezonskim ili uskrsnim menijima u tamošnjim restoranim­a. Primjerice, na Krku će se u određenim restoranim­a moći uživati u menijima sa šurlicama i šparogama, u Crikvenici se spremaju tradiciona­lna uskrsna jela itd. U Opatiji će se pak gosti, nakon obilnog uskrsnog doručka, moći pridružiti potrazi za pisanicama. Dakako, posjetitel­ji kvarnerske rivijere neće tijekom uskrsnih blagdana uživati samo u ljekovitoj klimi, ukusnoj hrani i dobrim vinima. Domaćini su se pobrinuli i za druge sadržaje i organizira­li brojne koncerte primorske i druge glazbe, izložbe, radionice... Hotelski će gosti, dakako, uživati i u kupanju na hotelskim bazenima, a domaćini računaju i s izletnicim­a, koji će do njih skočiti i na samo jedan dan, kako bi se prošetali na morskom zraku i, naravno, nešto ukusno pojeli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia